Connect with us

Migráció

HORVÁT LEÁGAZÁS: A fiumei vasútállomás is tele van migránsokkal, nemcsak a szabadkai
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A balkáni migránsútvonal horvátországi leágazásának egyik megállója Fiume (Rijeka) vasútállomása, ahol a migránsok “tranzitban vannak” a nyugat-európai országok felé. Ideiglenes megállóról van szó, akárcsak Szabadka vagy Zombor esetében, erre utal az is, hogy a messziről érkező embereknek a horvát hatóságok mindössze egy hétre szóló tartózkodási engedélyt adnak. Fiuméban egyébként a helyiek szintén azt érzékelik, mint az említett két szerbiai városban, hogy egyre növekszik a kelet felől érkező migránsok száma. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Magyarország felé vezető leágazás nem az egyedüli “migránsösvény” a térségben. Ezt bizonyítja a zágrábi Nova televízió minapi beszámolója is.

Átmeneti állomás

– Azért jöttünk ide, mert sok problémánk volt Afganisztánban, Afganisztán a mi hazánk

– jelentette ki egy magát Bardisnak nevező afganisztáni migráns a Nova televíziónak nyilatkozva. Egy másik migráns arról beszélt, hogy Szerbián keresztül érkeztek Horvátországba, nagy valószínűség szerint a Drina folyót legyűrve.

– Voltak problémáink Szerbiában. Tovább akartunk menni, azért jöttünk Horvátországba, Bosznián keresztül jutottunk el ide, Szlovénián keresztül pedig megyünk Olaszországba

– tette hozzá a magát megnevezni nem kívánó migráns. A helyi rendőrség szerint a migránsok általában személyi okmányok nélkül haladnak úti céljuk felé, amit a szóban forgó tévécsatornának is megerősítrettek.

– Otthon vannak a dokumentumaim, kértem, hogy küldjék el őket, de itt nincs rá szükségem, mert már csak egy-két napig maradok. A horvát rendőrség kaptunk egy papírt, ami hét napig érvényes, addig itt leszünk, aztán megyünk tovább, de már az is lehet, hogy én már ma este elmegyek

– mondta az előbb említett migráns, aki beszédesebbnek bizonyult a többieknél, és még azt is elárulta, hogy a végső célpontként Londont tűzte ki.

Felvetődik a kérdés, hogy hova és hogyan távoznak a fiumei vasútállomáson veszteglő migránsok, azt pedig végképp nehéz megbe4csülni, hogy hány migráns van ebben a helyzetben. Mert a migránsok minden nap jönnek, és minden nap mennek.

Fiume segít

A tudósítás szerint amikor a migránsok a vasútállomáson tartózkodnak, akkor az eső elől a fák és a bokrok lombjai, valamint a vasúti kocsik alatt találnak menedéket. A bokrok egyúttal szemétdombként és WC-ként is szolgálnak számukra. Fiume most azt tervezi, hogy sürgősen két konténert helyez ki, amelyekben zuhanyzók és WC-k is lesznek. Erről Goran Palčevski, Rijeka alpolgármestere beszélt a Novának.

– Lesz még három mobil tisztálkodási hely, a Vöröskereszt egy sátorral települ ki, ahol ivóvizet és élelmet osztanak majd ezeknek az embereknek

– nyilatkozta a városi vezető. Becslések szerint erre körülbelül 200 ezer kunát (kb. 25 ezer eurót) költ a város, de várhatóan még idén biztosítják az “emberibb körülményeket” a migránsok számára.

– Egyre több vannak. Természetesen hozzánk is benéznek, leginkább azért, hogy feltöltsék a mobiljukat

– nyilatkozta Damir Čargonja, aki egy közeli vendéglő vezetője. Ez körülbelül úgy hangzik, mintha Zoborban vagy Szabadkán mondanák, mobiltelefon nélkül ugyanis migráció sem lenne, vagy legalábbis nem így nézne ki. A migránsok számának növekedése a fiumei állomáson ugyanakkor arra is utal, hogy egyre jobban működik az illegális határátlépés, és fokozódik a forgalom az embercsempész útvonalakon Horvátország esetében is.

A horvát statisztikai adatok szerint az idei év első kilenc hónapjában a rendőrök 23 957 embert kaptak rajta illegális határátlépésen, és 653 csempészt állítottak elő, akik segítették őket a Nyugat- Európa felé vezető úton, a statisztikába azonban az soha nem kerül be, hogy hány migráns vette sikeresen az akadályokat, vagyis hogy hány csusszant ki a hatóságok kezei közül.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava