Connect with us

Szerbia

SOKKOLÓ FORDULAT A BELIVUK-ÜGYBEN: A szerb elnök fiával együtt szurkolt, most feltétel nélkül szabadlábra került

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

a szabadulas pillanatai
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Újabb politikai gellert kapott a Veljko Belivuk által vezetett bűnözői csoport ellen indult bírósági eljárás. A belgrádi Legfelsőbb Bíróság Szervezett Bűnözés Elleni Különleges Osztályának bírói testülete ugyanis megszüntette négy vádlott fogva tartását, mindannyian Bajkeverő Velja (Velja Nevolja), vagyis Belivuk bűnszervezetéhez tartoztak, amelyet legalább hét személy meggyilkolásával vádolnak. Az ellenük emelt “kevésbé súlyos” vádak közé olyan “apróságok” tartoznak, mint kábítószer-kereskedelem, illegális fegyvertartás és -viselés, emberrablás, valamint nemi erőszak. A szerbiai különleges bíróság a vádlottak közül azonban ennek ellenére négy személyt szabadlábra helyezett, egyiküket, Boris Karapanžićot már ki is engedték a börtönből, az ő esetében ezt semmiféle feltételhez nem kötötték.

A bírósság az ügyészséggel egyetértésben helyezte szabadlábra Karapanžićot, a döntés kihirdetésekor megélénkült a tárgyalóterem, amelyen örömhullám söpört végig, még a vallomásokat rezzenéstelen arccal hallgató Belivuk is megélénkült, és nevetgélni kezdett. A szabadlábra kerülő vádlottak első útja egy vendéglőbe vezetett, ahol megünnepelték a börtön elhagyását.

Az itt név szerint is említett Karapanžić azt követően vált ismertté Szerbiában, hogy a 2018-as moszkvai labdarúgó világbajnokságon a Szerbia- Costa Rica mérkőzés előtt azok között a szurkolók között “kapták lencsevégre”, akikről a szerb elnök fiával készült közös fotó.

A tárgyalás során a bíróság lehetőség biztosított minden vádlottnak, hogy elmondja, mit tud felhozni a maga védelmére. Elsőként maga Veljko Belivuk ismertethette az álláspontját, őt követték a többiek, bár nem mindannyian éltek a lehetőséggel. Belivuk arra használta ki az adódó lehetőséget, hogy “politikai ösvényre” terelje az ügyet, miután az ellene felhozott vádakat elutasította.

A megszólalástól most tartózkodó gyanúsítottak azt mondták, hogy a későbbiek során kívánnak beszélni. Minden vádlott tagadta, hogy szervezett bűnözői csoport tagja voltak.

Utolsóként Senad Rešović lépett a bíróság elé, aki némileg hosszabban beszélt. Elmondta, hogy Veljko Belivuk elsőrendű és Marko Miljković másodrendű vádlott biztonságáért felelt, de tagadta, hogy tagja a bűnözői csoportnak, és azt állította, hogy fizetésért dolgozott.

Elmondta azt is, hogy a rendőrök nem bántalmazták, és nem verték meg a letartóztatása során, és arról is beszélt, hogy nem vett részt abban az emberrablásban sem, amivel az ügyészség a hatóságokkal együttműködő egyik bűntársa, Bojan Hrvatin vallomása alapján vádolta meg. A tárgyalást vezető bíró, Behara Nikičević közölte, hogy az ügyészséggel vádalkut kötő három bűnözőt most nem hallgatják meg.

A bíróság a fent említett Boris Karapanžićon kívül az ügyvédek kérésére további három személyt helyezett szabadlábra, Miloš Lukić Selakot, Vlada Georgievet és Filip Ivanovskit. Ők lakhelyelhagyási tilalommal kerülnek ki a börtönből, és minden 15 napban, vagyis havonta kétszer jelentkezniük kell az illetékes rendőrségen. A Veljko Belivuk szervezett bűnözői csoportja elleni eljárás következő tárgyalását november 7-re tűzték ki, akkor is három napot szentelnek az ügynek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Koszovó

A koszovói belügyminiszter szerint a Szerb Lista alelnöke vezette a fegyveres akciót

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Szerb Lista
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter egy videót tett közzé a Facebookon a banjskai szerb kolostorról, amelynek a lábánál lévő egyik épület udvarán gyülekeztek a szerb lázadók. A koszovói rendőrség a felvételek alapján azt állapította meg, hogy a szerb fegyveresek között volt Milan Radoičić, a belgrádi vezetéshez közeli Szerb Lista koszovói szerb párt alelnöke is, akit a koszovói rendőrséget megtámadó csoport vezetőjeként nevezett meg.

Radoičić a szerző?

A koszovói belügyminiszter úgy véli, hogy a “főbűnözőnek” Milan Radoičić számít, állítása szerint ugyanis ő vezette azt a terrorista csoportot, amely koszovói rendőrökre támadt, aminek következtében életét vesztette Afrim Bunjaku koszovói albán rendőrtiszt. Sveçla szerint ez újabb bizonyítéka arra, hogy Milan Radoičić terrorista tevékenységet folytat a Koszovói Köztársaság ellen. Korábban állítólag ő vezette azt a csoportot, amely eltette láb alól Oliver Ivanović koszovói szerb vezetőt, ezt követően vette át Aleksandar Vučić szerb elnök a teljes irányítást a koszovói szerb területek fölött.

A pristinai vezetés által közzétett videón egyenruhások csoportja látható, körülbelül tízen vannak, amelyek közül a fenti képen megjelölt férfiról állítják, hogy a Szerb Lista alelnöke, aki telefonon vagy esetleg adóvevőn tartotta valakivel a kapcsolatot.

Xhelal Sveçla ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy „napról napra válik világossabbá a terrorista útiterv”, amely szerinte Belgrádhoz kötődik.

– Aleksandar Vučić a Szerb Listán keresztül, ők pedig Radojčić alelnökük által terrorakciót folytattak a Koszovói Köztársaság törvényes és alkotmányos rendje ellen, megpróbálva destabilizálni az országot”

– jegyezte meg Sveçla, aki szerint a Szerb Lista csak terrorista szerepkörben látja magát Koszovóban, és aki szerint ez most nem sikerült.

A koszovói belügyminiszter néhány órával korábban azt mondta a pristinai sajtónak, hogy Radoičić és a többi sérült, akiknek sikerült kijutniuk Közép-Szerbia területére, most a belgrádi Katona Orvosi Akadémián (Vojna Medicinska Akademija, VMA) tartózkodik.

Sveçla úgy vélte, hogy a Szerbia és a Szerb Lista által hirdetett (három) napos gyásznap is bizonyíték arra, hogy ki nyomta rá szerzőként bélyegét az eseményekre.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava