Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Magyarország

SZERB PÁTRIÁRKA: Minden második maffiózó kapott Szent Száva Érdemrendet, ezt adták Vučićnak és Orbánnak is

vucic patriarka
A KÖZÖS BENNÜK: Mindkettő kapott Szent Száva Érdemrendet (Forrás: MTI, Twitter)

Olvasási idő: 2 perc

hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát, aki a látogatás során átadta a miniszterelnöknek a Érdemrend arany fokozatát. A dolog szépséghibája, hogy a szerb -ben, még zágrábi-ljubljanai érsekként úgy nyilatkozott, hogy ez az érdemrend leértékelődött, mert minden második megkapta, de ezzel párhuzamosan nem zárta ki azt sem, hogy voltak akik kiérdemelték.

Orbán a énység védelmezője

Az érdemrend odaítélését a szerb ortodox egyház azzal indokolta, hogy az elismerést Orbán Viktor a kereszténység védelmében Magyarországon és Európa-szerte tett erőfeszítéseivel, a keresztény értékek előmozdításával valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával érdemelte ki.

A átadása alkalmából a szerb pátriárka hangsúlyozta:Orbán Viktor egyedülálló államférfi Európában, aki harcol Európa lelkéért, és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek.

Orbán Viktor elfogadó beszédében kiemelte: büszkén veszi át a kitüntetést szerb ortodox keresztény testvérétől.

Békés emberek vagyunk, békét akarunk, de valóban zajlik Európa lelkéért, és a keresztény egység – benne az ortodoxia – nélkül ezt a harcot nem tudjuk megnyerni

– fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Szent Száva (1174-1236) az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, a róla elnevezett érdemrendet a Szerb Ortodox Egyház adományozza a különleges érdemekkel rendelkező egyházi és világi személyeknek.

Porfirije érsek az érdemrendről

A szerbiai közösségi oldalakra 2019-ben került fel Porfirije Perić zágráb-ljubljanai metropolita (érsek) egyik előadásának hangfelvétele, amelyet az Ortodox Teológiai Karon tartott. Illetve annak egy részlete, amelyben a Szent Száva érdemrendről van szó.Akkor ennek az volt az apropója, hogy szerb elnöknek is odaítélték a Szent Száva Érdemrendet a szerb ortodox egyház autokefáliájának (önrendelkezésének) nyolc évszázados évfordulója alkalmából.

Minden második maffiózó Szerbiában megkapta a Szerb Ortodox Egyház kitüntetését. Ez az érdemrend nem jelent semmit, mert annyira devalválódott

– jelentette ki a főpap, aki arról is beszélt, hogy a szerb vezetők viszik a “pajtásaikat”, akik már finanszíroztak valamit, és egyházi kitüntetést kérnek neki, hogy a fickó még több pénzt adjon.

A szerb főpap 2019-es megszólalása alkalmával azonban azt is megjegyezte, hogy nem csak maffiózókat tüntetett ki az egyház.

Ezrek jutottak hozzá, de természetesen vannak olyanok is, akik kiérdemelték, és méltán kapták meg

– mondta Porfirije pátriárka, aki akkor, 2019-ben még érsekként sóhajtott fel, és megjegyezte, hogy “mit is tehetnének”. A gondolatmenetet – amely nyilvánvalóan az egyház és a politikai összefonódására vonatkozott – nem fejezte be, csak megjegyezte, hogy a téma akkor éppen azért vált aktuálissá, mert a szerb elnök is felekerült a kitüntettek listájára, mégpedig és a lista elejére, és így persze meg is kapta az egyházi érdemrendet.Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: