Connect with us

Magyarország

SZERB PÁTRIÁRKA: Minden második maffiózó kapott Szent Száva Érdemrendet, ezt adták Vučićnak és Orbánnak is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A KÖZÖS BENNÜK: Mindkettő kapott Szent Száva Érdemrendet (Forrás: MTI, Twitter)
A KÖZÖS BENNÜK: Mindkettő kapott Szent Száva Érdemrendet (Forrás: MTI, Twitter)
play icon A cikk meghallgatása

Orbán Viktor hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát, aki a látogatás során átadta a magyar miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát. A dolog szépséghibája, hogy a szerb pátriárka 2019-ben, még zágrábi-ljubljanai érsekként úgy nyilatkozott, hogy ez az érdemrend leértékelődött, mert minden második maffiózó megkapta, de ezzel párhuzamosan nem zárta ki azt sem, hogy voltak akik kiérdemelték.

Orbán a kereszténység védelmezője

Az érdemrend odaítélését a szerb ortodox egyház azzal indokolta, hogy az elismerést Orbán Viktor a kereszténység védelmében Magyarországon és Európa-szerte tett erőfeszítéseivel, a keresztény értékek előmozdításával valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával érdemelte ki.

A kitüntetés átadása alkalmából a szerb pátriárka hangsúlyozta:

– Orbán Viktor egyedülálló államférfi Európában, aki harcol Európa lelkéért, és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek.

Orbán Viktor elfogadó beszédében kiemelte: büszkén veszi át a kitüntetést szerb ortodox keresztény testvérétől.

– Békés emberek vagyunk, békét akarunk, de valóban háború zajlik Európa lelkéért, és a keresztény egység – benne az ortodoxia – nélkül ezt a harcot nem tudjuk megnyerni

– fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Szent Száva (1174-1236) az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, a róla elnevezett érdemrendet a Szerb Ortodox Egyház adományozza a különleges érdemekkel rendelkező egyházi és világi személyeknek.

Porfirije érsek az érdemrendről

A szerbiai közösségi oldalakra 2019-ben került fel Porfirije Perić zágráb-ljubljanai metropolita (érsek) egyik előadásának hangfelvétele, amelyet az Ortodox Teológiai Karon tartott. Illetve annak egy részlete, amelyben a Szent Száva érdemrendről van szó.

Akkor ennek az volt az apropója, hogy Aleksandar Vučić szerb elnöknek is odaítélték a Szent Száva Érdemrendet a szerb ortodox egyház autokefáliájának (önrendelkezésének) nyolc évszázados évfordulója alkalmából.

– Minden második maffiózó Szerbiában megkapta a Szerb Ortodox Egyház kitüntetését. Ez az érdemrend nem jelent semmit, mert annyira devalválódott

– jelentette ki a főpap, aki arról is beszélt, hogy a szerb vezetők viszik a “pajtásaikat”, akik már finanszíroztak valamit, és egyházi kitüntetést kérnek neki, hogy a fickó még több pénzt adjon.

A szerb főpap 2019-es megszólalása alkalmával azonban azt is megjegyezte, hogy nem csak maffiózókat tüntetett ki az egyház.

– Ezrek jutottak hozzá, de természetesen vannak olyanok is, akik kiérdemelték, és méltán kapták meg

– mondta Porfirije pátriárka, aki akkor, 2019-ben még érsekként sóhajtott fel, és megjegyezte, hogy “mit is tehetnének”. A gondolatmenetet – amely nyilvánvalóan az egyház és a politikai összefonódására vonatkozott – nem fejezte be, csak megjegyezte, hogy a téma akkor éppen azért vált aktuálissá, mert a szerb elnök is felekerült a kitüntettek listájára, mégpedig és a lista elejére, és így persze, meg is kapta az egyházi érdemrendet.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava