...
Connect with us

Szerbia

BESEGÍTENEK: A szerb elnök felesége az ukrán államfő nejével tárgyalt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tamara olena gigapixel transformed transformed
Olvasási idő: 1 perc

Szerbia ugyan nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, elismeri viszont Ukrajna területi integritását, és ugyanezt teszi Ukrajna is Szerbia esetében. A két elnök Volodimir Zelenszkij és Aleksandar Vučić között jóformán semmiféle kapcsolat & interakció nincs, sem negatív, sem pozitív értelemben. Most azonban megtört a jég, a két elnök felesége bepótolta a férfiak mulasztást, és videómegbeszélést tartott.

A szerbiai állami média – a Tanjug hírügynökség és az RTS állami televízió – arról számolt be a szerb elnöki hivatalra hivatkozva, hogy a szerb elnök felesége Tamara Vučić megbeszélést folytatott ukrán „kolléganőjével”.

A videólinken keresztül tartott tanácskozásra az ukrán elnöki feleség, Olena Zelenszka kezdeményezésére került sor, a megbeszélésen a két asszony mindenekelőtt a humanitárius válságról tárgyalt, és közösen juttatta kifejezésre a béke iránti vágyát.

Feleségként és anyaként azt a személyes kívánságomat szeretném megosztani Önökkel, hogy mielőbb jöjjön el a béke, ami minden ember számára a jövőbeni haladás fő előfeltétele

– jelentette ki a „tárgyalás során” a szerb first lady.

Tamara Vučić a szerb kormány utasításainak megfelelően ígéretet tett arra, hogy Szerbia két teljesen felszerelt mentőautót ajándékoz Ukrajnának, ezzel szeretné ugyanis támogatni az országot a „létfontosságú humanitárius problémák megoldásában”.

Az ukrán médiában nem jelentek meg beszámolók a két elnöki feleség beszélgetéséről, az ottani portálokat most inkább egy harmadik nő „politikai térnyerése” foglalkoztatja.

Az ukrán média azt latolgatja, hogy Liz Truss előretörését követően változik-e az Egyesült Királyság politikája Ukrajnával szemben, merthogy az Egyesült Államok mellett Nagy Britannia Ukrajna legnagyobb fegyverszállítója.

A Kyiv Independet cikkének már a legelején leszögezi, hogy Truss, az Egyesült Királyság leendő miniszterelnöke, várhatóan ugyanolyan elkötelezett lesz Ukrajna megsegítése mellett, mint távozó elődje és párttársa, Boris Johnson volt.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.