Connect with us

Szerbia

BESEGÍTENEK: A szerb elnök felesége az ukrán államfő nejével tárgyalt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tamara olena gigapixel transformed transformed
A cikk meghallgatása

Szerbia ugyan nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, elismeri viszont Ukrajna területi integritását, és ugyanezt teszi Ukrajna is Szerbia esetében. A két elnök Volodimir Zelenszkij és Aleksandar Vučić között jóformán semmiféle kapcsolat & interakció nincs, sem negatív, sem pozitív értelemben. Most azonban megtört a jég, a két elnök felesége bepótolta a férfiak mulasztást, és videómegbeszélést tartott.

A szerbiai állami média – a Tanjug hírügynökség és az RTS állami televízió – arról számolt be a szerb elnöki hivatalra hivatkozva, hogy a szerb elnök felesége Tamara Vučić megbeszélést folytatott ukrán “kolléganőjével”.

A videólinken keresztül tartott tanácskozásra az ukrán elnöki feleség, Olena Zelenszka kezdeményezésére került sor, a megbeszélésen a két asszony mindenekelőtt a humanitárius válságról tárgyalt, és közösen juttatta kifejezésre a béke iránti vágyát.

– Feleségként és anyaként azt a személyes kívánságomat szeretném megosztani Önökkel, hogy mielőbb jöjjön el a béke, ami minden ember számára a jövőbeni haladás fő előfeltétele

– jelentette ki a “tárgyalás során” a szerb first lady.

Tamara Vučić a szerb kormány utasításainak megfelelően ígéretet tett arra, hogy Szerbia két teljesen felszerelt mentőautót ajándékoz Ukrajnának, ezzel szeretné ugyanis támogatni az országot a “létfontosságú humanitárius problémák megoldásában”.

Az ukrán médiában nem jelentek meg beszámolók a két elnöki feleség beszélgetéséről, az ottani portálokat most inkább egy harmadik nő “politikai térnyerése” foglalkoztatja.

Az ukrán média azt latolgatja, hogy Liz Truss előretörését követően változik-e az Egyesült Királyság politikája Ukrajnával szemben, merthogy az Egyesült Államok mellett Nagy Britannia Ukrajna legnagyobb fegyverszállítója.

A Kyiv Independet cikkének már a legelején leszögezi, hogy Truss, az Egyesült Királyság leendő miniszterelnöke, várhatóan ugyanolyan elkötelezett lesz Ukrajna megsegítése mellett, mint távozó elődje és párttársa, Boris Johnson volt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava