Connect with us

Bulgária

MENNIÜK KELL: Oroszország 14 bolgár diplomatát és követségi alkalmazottat küldött haza
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Oroszország kiutasította a moszkvai, a szentpétervári és a jekatyerinburgi bolgár diplomáciai képviselet, valamint a moszkvai bolgár ipari központ 4 diplomatáját és tíz munkatársát – közölte pénteken a bolgár külügyminisztérium. Persona non gratává nyilvánították őket, és 120 órát adtak nekik a távozásra.

A döntéséről Moszkva Atanasz Krasztin bolgár nagykövetet tájékoztatta, akit bekérettek az orosz külügyminisztériumba.

Az oroszok azt mondták neki, hogy ez válasz arra a júniusi bolgár döntésre, amely miatt 70 orosz diplomatának és követségi alkalmazottnak el kellett hagynia Bulgáriát.

Szófia júniusban azt közölte, hogy az oroszoknak azért kell távozniuk Bulgáriából, mert a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel összeegyeztethetetlen tevékenységet folytattak.

A bolgár döntést Kiril Petkov miniszterelnök június 28-án jelentette be, aki másfél hónappal korábban járt az Egyesült Államokban, ahol Kamala Harris amerikai alelnökkel tárgyalt.

Eleonora Mitrofanova, Oroszország szófiai nagykövete szerint a lépés hátterében az Egyesült Államokat és Nagy- Britanniát kell keresni, és jelezte, hogy ennyi ember távozását követően a nagykövetség működésképtelenné válik, és akár le is állhat.

Mitrofanova akkor úgy fogalmazott, hogy hazája a kétoldalú kapcsolatok megszakítását fontolgatja Bulgáriával.

A TASS orosz hírügynökség ezzel kapcsolatban ismertette a moszkvai külügyminisztériumnak azt a meggyőződését, amely szerint az Oroszország elleni barátságtalan lépések “nincsenek összhangban Bulgária és a bolgár nép nemzeti érdekeivel”.

Oroszország júniusban úgy vélte, hogy az orosz diplomaták Bulgáriából történt kiutasítása jelentős károkat okoz a két ország közötti kapcsolatoknak, és a “Nyugat további lealacsonyodásának” a jele, amely “kész feláldozni a partnerei érdekeit, csak hogy ártson Oroszországnak”.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava