Connect with us

Románia

RAGADÓS PÉLDA: Üzemanyagár-stopot követel a román fuvarozók országos szövetsége

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Magyarország és Szlovénia példájára hivatkozva az üzemanyag árának hatósági korlátozását követeli a bukaresti kormánytól a román fuvarozók országos szövetsége (FORT) is – tudatta hétfőn az Agerpres hírügynökség. A munkáltatói szövetség szerint nincs más megoldás a “töltőállomásoknál kialakult helyzet” rendezésére, mint az árstop bevezetése.

A szövetség szerint leáll az egész gazdaság, ha Románia nem követi Magyarország és Szlovénia példáját.

– Magyarországon és Szlovéniában a politikusok nem az elégséges kőolaj-tartalékokra hivatkozva próbáltak mindenkit megnyugtatni, ahogyan történt ez három hónapja Romániában, hanem üzemanyagár-stopot vezettek be a hazai fogyasztók számára. Három hónap elteltével most már meg szeretnénk tudni a román állam valamelyik hivatalos képviselőjétől, hogy mi köze a olajtartalékoknak az üzemanyag árához, mert ez idő alatt nem akadt még senki, aki tudott volna erre válaszolni

– idézte az említett hírügynökség a fuvarozók közleményét.

A szövetség ugyanakkor üdvözölte azt a törvényhozói kezdeményezést, amely – 19 százalékról – 5 százalékra csökkentené a közúti fuvarozási szolgáltatásokra kivetett áfát. A FORT követeli a bukaresti kormánytól, hogy a tervezetet sürgősségi rendelettel azonnal léptesse hatályba, és csak utólag küldje törvényi jóvágyásra a parlamentbe.

A romániai fuvarozók szövetsége országos megmozdulást szervez a benzinkutaknál, és ezzel kapcsolatban arra bíztat minden, fuvarozással foglalkozó vállalkozást, hogy csatlakozzon a demonstrációhoz.

A gázolaj ára a múlt héten a román piacvezető Petromnál meghaladta a literenkénti 9 lejes (720 forint) szintet . Június folyamán ez már a hatodik drágítás volt – hívta fel a figyelmet az Economica.net gazdasági portál.

A Ziarul Financiar pénzügyi lap szerint a gázolaj mintegy másfélszeresére drágult Romániában az év eleje óta, és semmi jele annak, hogy az áremelkedés leállna a közeljövőben.

A benzint literenként 8,5 lej körüli áron adják a Petrom-kutaknál, tehát valamivel olcsóbb, mint a gázolaj.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava