Connect with us

Montenegró

HÁLÁTLANOK: Interkontinentális rakétát küldene Montenegróra az orosz űrügynökség igazgatója

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sarmat
A cikk meghallgatása

Dmitrij Rogozin, az orosz Roszkozmosz állami űrügynökség igazgatója interkontinentális ballisztikus rakétákkal fenyegette meg Montenegrót, mert nem engedte át a légterén Szergej Lavrov repülőgépét. Rogozin szerint Montenegró ezzel elárulta a két nép közös történelmét.

Twitteres fenyegetés

Rogozin azt követően írt bejegyzést a Twitterre, hogy Montenegró megtiltotta az orosz külügyminiszter gépének átrepülését az ország felett, amivel megakadályozta, hogy Szergej Lavrov a montenegrói légtér érintésével látogasson Szerbiába.

– Miért jó a “Szarmat”? Mert nem kér repülési engedélyt a gyáva bolgároktól, a bosszúszomjas románoktól és a közös történelmünket eláruló montenegróiaktól

– írta Rogozin, akinek az üzenetét némileg dekódolni kell a Szarmat tekintetében, az űrügynökségi vezető itt az orosz interkontinentális rakétákra gondolt, amelyek ezt a nevet viselik.

Nem ez az első alkalom, hogy Rogozin beszólt Montenegrónak: miniszterelnök-helyettes korában azt üzente a kis balkáni országnak, hogy “megbánja még a NATO-csatlakozásról hozott döntését”, aminek a jelentősége most mutatkozik meg igazán.

A NATO nyilván nem azért vette fel az oroszokhoz korábban igencsak kötődő, “harcias” kis nemzetet, mert éppen a 600 ezer lakosú ország csatlakozása hiányzott a védelmi képeségek kiteljesítéséhez, hanem geostratégiai megfontolásból, ezzel ugyanis megakadályozta Oroszország bejutását a Balkán belsejébe az Adriai-tenger irányából. Ugyanez igaz Albániára is.

2016-ban a szerbbarát montenegrói Demokratikus Front meghívta Rogozint Montenegróba, a podgoricai külügyminisztérium azonban közölte, hogy nincs lehetőség egy ilyen látogatásra, mert Rogozin szerepel azoknak orosz állampolgároknak a listáján, akik nem léphetnek be az országba. A podgoricai kormány már akkor összehangolta külpolitikáját az Európai Unióval, amely a krími eseményeket követően Rogozint is “megszankcionálta”.

Amint azt a podgoricai külügyminisztérium akkoriban bejelentette, Rogozint a “rókaképű” Milan Knežević, a Demokratikus Front egyik vezetője anélkül hívta meg, hogy egyeztetett volna az illetékes montenegrói hatóságokkal.

A rókaképű jelző természetesen nincs benne a külügyi nyilatkozatban, ezzel kizárólag a BALK szokta jellemezni a “ravaszdi” montenegrói szerb politikust.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava