Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

KÉTSZERYANNYI: Az EU-megduplázná a krki LNG-terminál kapacitását, Horvátország új gáztárolót épít a magyar határ közelében

Grubisno Polje
HIVATALOSAN IS túrnak már a Grubišno Polje-i gázmezőn
Olvasási idő: 2 perc

Horvátország a Verőcétől (és Barcstól) délre fekvő közelében új földalatti gáztárolót épít. Az új tároló ugyan jóval kisebb lesz, mint az Okoli település közelében lévő, de mindenképpen hozzájárul a horvátországi ellátás biztonságának növeléséhez, a szépséghibája mindössze annyi, hogy 2027-re készül el. Közben azonban az EU azt tervezi, hogy támogatja a krki kapacitását.

A második tároló

Ez lesz a második , amelynek megépítését a gazdasági és fenntartható fejlődési minisztérium felvette a stratégiai beruházási projektjei közé.

A gáztároló rendszert üzemeltető cég, a Podzemno skladište plin d.o.o., a héten mutatta be a projektet, amelynek értéke kuna.

Laslo Farkaš Višontai építési projektvezető elmondta, hogy folyamatban vannak a gyártóberendezések felállításának munkálatai, amelyek befejezését 2023 első negyedévére tervezik.

Višontai azt is elmondta, hogy a Grubišno Polje-i gázmezőről származó gáz elsődleges próbakitermelésének megkezdését 2023 második negyedévére tervezik, és közölte, hogy a próbakitermelés négy-hat évig tart, a maximális napi gázkitermelés 240 ezer köbméter, azaz évi 40 millió köbméter lesz.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a leendő földalatti gáztároló építési munkálatai idén februárban már megkezdődtek, és ha minden rendben megy, akkor a tároló legkorábban 2027-ben állhat üzembe.

A mintegy 800 méter mélyen fekvő Grubišno Polje-i gáztároló összkapacitása körülbelül 200 millió köbméter, a szállítórendszerre csatlakoztatott gáztároló várható üzemi térfogata pedig mintegy 117 millió köbméter lesz.

Fontos játékos

Davor gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter a munkálatok helyszínén elmondta, hogy a horvát nagy gondot fordít az energiaellátás biztonságára, és arra is rámutatott, hogy az Európai Bizottság most bejelentett „” tervében Horvátországot “megoldásaként pozícionálja” az előtt álló kihívások terén.

Ebben a tervben a bizottság úgy foglal állást, hogy bővíteni kell a krki -terminál kapacitásait, és meg kell erősíteni a Szlovéniába és Magyarországra irányuló gázszállítási útvonalakat.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Nem hivatalos értesülések szerint évi hatmilliárd köbméterre növelhetik a horvát LNG-kapacitást, ami a jelenleg 2,6 milliárd köbméteres krki terminál kapacitásának a megduplázását jelentené, sőt még annál is többet.

Filipović bejelentette, hogy Horvátország igénybe kívánja venni az EB-támogatását.

Mindent megteszünk azért, hogy Európa új energiatérképén fontos tényezőként helyezkedjünk el

– hangsúlyozta Filipović, aki hozzátette, hogy a jelenleg rendelkezésre álló Okoli gáztárolót 90 százalékos telítettségre töltik fel a fűtési szezon kezdetére.

Horvátország gázszükségletének 57 százalékát LNG-n keresztül elégítik ki, 21 százalékát adja a saját termelés, a többit pedig a tárolóba töltött gázból biztosítják.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: