Connect with us

Horvátország

KÉTSZER ANNYI: Az EU-megduplázná a krki LNG-terminál kapacitását, Horvátország új gáztárolót épít a magyar határ közelében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Grubisno Polje
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Horvátország a Verőcétől (és Barcstól) délre fekvő Grubišno Polje közelében új földalatti gáztárolót épít. Az új tároló ugyan jóval kisebb lesz, mint az Okoli település közelében lévő, de mindenképpen hozzájárul a horvátországi ellátás biztonságának növeléséhez, a szépséghibája mindössze annyi, hogy 2027-re készül el. Közben azonban az EU azt tervezi, hogy támogatja a krki LNG-terminál kapacitásának növelését.

A második tároló

Ez lesz a második horvát gáztároló, amelynek megépítését a gazdasági és fenntartható fejlődési minisztérium felvette a stratégiai beruházási projektjei közé.

A gáztároló rendszert üzemeltető cég, a Podzemno skladište plin d.o.o., a héten mutatta be a projektet, amelynek értéke 500 millió kuna.

Laslo Farkaš Višontai építési projektvezető elmondta, hogy folyamatban vannak a gyártóberendezések felállításának munkálatai, amelyek befejezését 2023 első negyedévére tervezik.

Višontai azt is elmondta, hogy a Grubišno Polje-i gázmezőről származó gáz elsődleges próbakitermelésének megkezdését 2023 második negyedévére tervezik, és közölte, hogy a próbakitermelés négy-hat évig tart, a maximális napi gázkitermelés 240 ezer köbméter, azaz évi 40 millió köbméter lesz.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a leendő földalatti gáztároló építési munkálatai idén februárban már megkezdődtek, és ha minden rendben megy, akkor a tároló legkorábban 2027-ben állhat üzembe.

A mintegy 800 méter mélyen fekvő Grubišno Polje-i gáztároló összkapacitása körülbelül 200 millió köbméter, a szállítórendszerre csatlakoztatott gáztároló várható üzemi térfogata pedig mintegy 117 millió köbméter lesz.

Fontos játékos

Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter a munkálatok helyszínén elmondta, hogy a horvát kormány nagy gondot fordít az energiaellátás biztonságára, és arra is rámutatott, hogy az Európai Bizottság most bejelentett “REPower EU” tervében Horvátországot “megoldásaként pozícionálja” az Európa előtt álló kihívások terén.

Ebben a tervben a bizottság úgy foglal állást, hogy bővíteni kell a krki LNG-terminál kapacitásait, és meg kell erősíteni a Szlovéniába és Magyarországra irányuló gázszállítási útvonalakat.

Nem hivatalos értesülések szerint évi hatmilliárd köbméterre növelhetik a horvát LNG-kapacitást, ami a jelenleg 2,6 milliárd köbméteres krki terminál kapacitásának a megduplázását jelentené, sőt még annál is többet.

Filipović bejelentette, hogy Horvátország igénybe kívánja venni az EB-támogatását.

– Mindent megteszünk azért, hogy Európa új energiatérképén fontos tényezőként helyezkedjünk el

– hangsúlyozta Filipović, aki hozzátette, hogy a jelenleg rendelkezésre álló Okoli gáztárolót 90 százalékos telítettségre töltik fel a fűtési szezon kezdetére.

Horvátország gázszükségletének 57 százalékát LNG-n keresztül elégítik ki, 21 százalékát adja a saját termelés, a többit pedig a tárolóba töltött gázból biztosítják.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava