Connect with us

A Háború

BARÁTOK KÖZT: Szerbia különleges elbánásban részesül, fizethet dollárral is a gázért

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gazprom dollar
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Szerbia kivételt képez, nem tartozik azon országok közé, amelyeknek ezentúl euró vagy dollár helyett rubelbe kell(ene) fizetniük az gázért.

Közben Ivica Dačić szerb parlamenti elnök ismét kiállt Oroszország és az ukrajnai orosz invázió mellett. Az ukránok dühösen reagáltak.

– Igaza van Aleksandar Vucic elnöknek, valóban problémát okozna Szerbiának, ha rubelben kellene fizetnie az importált gázért. Ám ez nem vonatkozik Szerbiára, ez egy olyan probléma, amit meg fogunk oldani, Szerbia aggodalmai elsőrendű fontosságúak a számunkra

– mondta Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő.

A rubelre való áttérését a jelek szerint megúszó Szerbia rögtön meg is hálálta az orosz gesztust. A Szerbiai Szocialista Párt élén álló Ivica Dačić, a szerb parlament elnöke – korábban külügyminiszter, még korábban pedig Slobodan Milošević egykori szerb, majd jugoszláv államfő egyik kedvence és pártjának szóvivője – bejelentette: Szerbia egyértelműen Oroszország mellett áll.

A Happy TV-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy a szerbek többsége egyértelműen Oroszország mellett áll az orosz-ukrán konfliktusban.

A belgrádi ukrán nagykövetség kemény hangnemben válaszolt Dačićnak.

– Biztosra vehető, hogy ez a politikus teljesen elszakadt a valóságtól. Az igazság az, hogy a szerb nép, amelynek hosszú hagyománya van a szabadságért vívott harcokban, nem támogathat egy őrült rezsimet, amelynek élén az a Vlagyimir Putyin áll, aki a náci birodalmat vezető Adolf Hitler reinkarnációja

– áll a közleményben. Az ukrán diplomaták szerint teljesen erkölcstelen dolgok azt állítani, hogy a szerb emberek helyeslik az ukrán gyermekek meggyilkolását, valamint az ukrajnai kórházak, szülőotthonok és iskolák lebombázását, mert aki ezt mondja, az megsérti a szabadságszerető és testvéri szerb nemzet büszkeségét.

Belgrádban csütörtökön újabb Oroszország-párti demonstrációt tartottak, a felvonulók többsége „Koszovó Szerbia”, illetve „Krím Oroszország” feliratú transzparenseket emelt a magasba.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava