Connect with us

Magyarország

LOPÁSSAL IS MEGVÁDOLTA: Ellenzéki kihívója Putyin-bérencnek nevezte Orbán Viktort, aki szerinte „bizonyított hazaárulást” követ el

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szabaka marki zay
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szomszédos országokban élő magyarok szavazatainak megszerzéséért is folyik a harc az április 3-i magyarországi parlamenti választások előtt. Ennek keretében járt Szabadkán Márki- Zay Péter, a magyarországi egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki az eddigi támogatási rendszer fenntartását ígérte, de nem kért érte cserébe lojalitást.

Önzetlenül szeretnek

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szabadkai beszédében arról biztosította a vajdasági magyarokat, hogy a nekik nyújtott támogatások megmaradnak akkor is, ha nem az ellenzékre szavaznak, viszont egy többletjog jár nekik, ha Magyarországon az ellenzék győz.

– Ugyanúgy szeretnénk gondoskodni Önökről, sőt még jobban, mint a jelenlegi magyar kormány. Önzetlenül szeretjük a határon kívüli magyarokat

– jegyezte meg Márki- Zay, aki szerint nemcsak a kettős állampolgárságot és a szavazati jogot, de a támogatások rendszerét is meg kell őrizni, amiért viszont cserébe nem vár el politikai lojalitást.

– Arra szavaznak, akire szeretnének, ettől még a támogatás jár

– mondta szabadkai látogatása alkalmával Márki- Zay Péter, a magyarországi egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, majd hozzátette, hogy egy változás azonban lesz a támogatások esetében:

– Önök megkapják ezeket a támogatásokat, és nem kell zacskóban visszaküldeni annak egy részét egyes politikusoknak

– fogalmazott Márki- Zay, aki ezzel felvetette a segélyeket körbelengő korrupció gyanúját.

– Önök nyilván azt fogják mondani, hogy Szerbiában is van korrupció, én meg tudom erősíteni, hogy Magyarországon egy kilométer vasútvonal a Belgrád- Budapest vasútból negyven százalékkal többe kerül, mint Szerbiában

– jegyezte meg Márki- Zay, aki ebből azt a következtetést vonta le, hogy „Orbánék negyven százalékkal többet lopnak minden egyes kilométerből.”

Képviselet a magyar parlamentben

A magyarországi egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje fontos célkitűzésnek nevezte az egyenrangú szavazás jogának biztosítását és az „intézményesített választási csalás” felszámolását, de tett még egy ígéretet, ami nem csak a vajdasági, hanem a más környező országokban élő magyar kisebbséget is érinti.

– Kidolgozzuk, hogy az itteni magyarságnak is legyen saját képviselete a magyar parlamentben. Akkor is kiállunk a magyarság mellett, ha Putyin nem engedi. Nem áruljuk el a magyarságot!

– hangsúlyozta Márki- Zay, aki fontosnak érzi, hogy az összetartozás megmaradjon. Az ellenzéki jelölt kiállt Szerbia uniós csatlakozása mellett is, hogy ezáltal légiessé váljanak a határok, amelyek most még elválasztják a vajdasági magyarokat az anyaországtól.

– Amikor egy Orbán Viktor utáni Magyarországtól Önöknek segítség, esetleg kórház kell, mint például Csíkszeredának kellett volna, akkor mi nem stadiont fogunk adni

– mondta Márki- Zay, aki ezzel odapiszkált a jelenlegi magyar kormányzatnak, ugyanakkor cáfolta Pásztor István kijelentését, hogy az ellenzéki összefogás nem kereste a kapcsolatot a VMSZ-szel, és hozzátette, hogy Pásztor István meghívását is elfogadta volna, függetlenül attól, hogy Pásztor a Fidesz szolgálatára szegődött el.

– Személyesen találkoztam Pásztor Istvánnal Zentán, és el szeretném mondani, hogy mi nyitottak vagyunk minden szervezet irányába. A magyarországi nemzeti érdekeket kell keresse minden , ugyanúgy azt gondoljuk, hogy itt a Vajdaságban minden magyar szervezet számunkra ugyanolyan kedves és szimpatikus.

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a Magyar Mozgalom meghívására érkezett Szabadkára, a szerbiai magyar kispárt elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nagy nehézségek árán tudták csak megszervezni a látogatást.

– Ilyen mértékű ellehetetlenítést nagyon régen tapasztaltunk, mint ennek a rendezvénynek a szervezése közben. Az utolsó pillanatban maradtunk megfelelő helyszín nélkül, így kénytelenek voltunk a saját házunkban fogadni Márki- Zay Pétert és munkatársait

– hangsúlyozta Sövény, aki ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy „a mi házunk, a mi várunk, ez az a hely, ahonnan senki és semmi nem tilthat ki bennünket”, amihez még hozzátette, hogy mára már a Fidesz és a VMSZ összenőtt, és ezért Orbánék pontosan tudják, hogy Pásztorék mit művelnek Vajdaságban.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja -Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava