Connect with us

Albánia

A BÚZA AZ ÚJ BITCOIN: Szerbia feloldja a búza exporttilalmát Albániával szemben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

buza bitcoin
A cikk meghallgatása

A BALK-on tegnap számoltunk be arról, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió első áldozata a Balkánon az Open Balkan lehet, miután a szerbiai exporttilalom miatt Albánia és Észak- Macedónia alapvető élelmiszerek nélkül marad. Alighanem rátapintottunk a lényegre, mert ez az egyik legfontosabb téma, miután Albániában hatodik napja folynak a tüntetések az árak emelkedése, illetve Edi Rama kormánya ellen. A helyzet azóta annyiban változott, hogy Aleksandar Vučić szerb államfő ígérete alapján hamarosan szállítanak búzát Albániának, ami némileg javíthat az albán miniszterelnök helyzetén.

Mégse temessük az Open Balkant?

A szerbiai állami televízió beszámolója szerin Aleksandar Vučić kijelentette, hogy hamarosan engedélyezik a búza exportját Albániába, valamint a térség többi országába, mert Szerbiának “mindenből elegendő mennyiség áll rendelkezésére”.

– A régióban élő embereknek a Nyitott Balkán területén, de Bosznia- Hercegovinában vagy Montenegróban sem kell aggódniuk, mert nem lesz probléma

– nyilatkozta dél-szerbiai látogatása alkalmával Vučić, aki azt tapasztalja, hogy a búza, az olaj, a liszt, különösen pedig a kukorica iránt egyre nagyobb a kereslet szerte a világban, így a Balkánon is. A szerb elnök ezért korábban arra kérte a belgrádi kormányt, hogy állítsa le az exportot, mert 800 000 tonna gabona “tűnne el” az árukészletekből, amit szeretne megtartani a térség lakossága számára.

londoni tozsde

ÚJ BITCOIN: A búza árának alakulása az utóbbi egy évben a londoni tőzsdén. (Forrás: London Stock Exchange)

– Az első hivatalos kérések, amelyeket kaptunk, az Albániával aláírt megállapodásokkal összhangban érkeztek. Most erről beszélünk, és a lehető leghamarabb lehetővé tesszük a búza exportját Albániába. Ez rövid időn belül megoldódik

– üzent vissza Tiranába a szerb államfő, aki ezzel a bejelentéssel némileg enyhítette Edi Rama albán miniszterelnök helyzetét. Vučić hozzátette, hogy ugyanez vonatkozik a térség bármely országára, mert Szerbia számára ez nem jelent különösebb problémát. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az export továbbra is “kontroll alatt” van, mert nem sodorhatják veszélybe a hazai lakosság ellátását.

Közben Edi Rama albán miniszterelnök megerősítette, hogy már meg is kezdődtek a tárgyalások Szerbiával a búza egy részének importjáról, amelyet korábban albán üzletemberek kötöttek le, és a tilalom feloldása – legalábbis ezen a téren – éppen az Open Balkannak köszönhető.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava