Connect with us

Horvátország

PERSPEKTÍVÁK: A mínusz 20 fok otthon könnyebben elviselhető, mint egy lövészárokban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

frad matic avenija hrvatske
A cikk meghallgatása

Horvátországban még sokan vannak, akik emlékeznek arra, hogy milyen volt a háború. Ukrajna ugyan más, Horvátországhoz képest ez a háború tízszer annyi embert érint, és körülbelül tízszer akkora területen zajlik, az emberi szenvedésekben azonban nincs különbség. Talán ezért is figyelek jobban arra, amit a háborút megélt horvát katonák és szakértők mondanak, mert nekik van némi tapasztalatuk, ők más perspektívából látják a háborút.

Tudnivalók a mínusz 20 fokról

Két-három ember az utóbbi időben nagyon sokat szerepel a horvát televíziókban, az egyik Predrag Fred Matić EP-képviselő (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), aki Vukovár védte, majd szerb fogságba esett, vagyis neki van némi fogalma a háború borzalmairól.

– Két lehetőségünk van, az egyik, hogy háborúba indulunk és az ukrajnai lövészárkokban vacogunk, vagy türelmesek leszünk, és otthon egy kicsit megfagyunk. Már a válság kezdetén mondtam, hogy foglaljunk állást, és közöljük az oroszokkal, hogy nincs szükségünk a gázukra. Akkor talán elgondolkodtak volna egy kicsit

– jelentette ki Matić, aki szerint ez nem ment volna áldozatok nélkül, és Európa lakosságának tűrnie kellett volna egy kicsit.

– A mínusz 20 fokos hideget könnyebb elviselni a lakásban, mint a lövészárokban. Látjuk, hogy Putyin milyen lazán felemlítette az atomfegyvereket. Az iskolában azt tanultuk, hogy annyi fegyver van világon, amellyel a Föld százszor elpusztítható. Higgyék el, nem kell 100-szor elpusztítani, elég csak egyszer, hogy visszamenjünk a dinoszauruszok korába

– vélekedett Matić, aki egy időben az Horvátország védelmi minisztere is volt.

A nemzeti haszonlesés politikája

A háború esetleges balkáni vonatkozásairól megjegyezte, hogy a Nyugat- Balkán mindig is puskaporos hordó volt. Nem kell sok ahhoz, hogy a tűz oda is átterjedjen, bár Bosznia- Hercegovinában katonailag senki sem erős, incidensek azonban történhetnek olyan céllal, amelyek kívül esnek ezeken a területeken.

– Az egyik fekete forgatókönyv, amelyre néha gondolok, és remélem, soha nem történik meg, az a figyelem elterelése az ukrajnai háborúról. Ukrajna Európa, de még mindig egy kicsit északabbra van. Ha ez a volt Jugoszláviában történik, akkor az Európa szíve, nagyon közel van a nyugatiak otthonaihoz. Remélem, ez nem történik meg, és békés megoldás születik

– mondta Matić. Aki arra a kérdésre is válaszolt: okozhat-e problémát Szerbiának az EU felé vezető úton, hogy nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben.

– Természetesen ez okozhat problémákat számukra, és problémát is kell, hogy okozzon. Nekünk azt tanították, hogy két széken nem lehet ülni, Vučić három székkel próbálkozik. Kacérkodik az oroszokkal, a kínaiakkal és az Európai Unióval. Hiszem, hogy Szerbiának van európai jövője, és az ország be is lép az EU-ba, ám Vučićtyal és Vulinnal nehezen

-jegyezte meg a horvát EP-képviselő.

A BALK-on többször is foglalkoztunk a szerbek ilyen jellegű politizálásával, szerintünk, vagy legalábbis szerintem, azonban a három említett “nagy szék” mellett, van három “kis szék” is, amelyekre néha átülnek, azok pedig az arab, a török és az amerikai szék. A szerb elnök “elvszerű politizálását” legkönnyebb úgy lehetne jellemezni, hogy azt a “nemzeti haszonlesés” motiválja.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava