Connect with us

Szerbia

NYOMÁS ALATT: A parlamenti választások előtt a szerb hatóságok megpróbálják „fegyelmezni” a szerbiai albán politikusokat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kamberi shaip
Olvasási idő: 2 perc

A niši főügyészség korrupcióellenes osztálya vádat emelt Shaip Kamberi albán származású szerbiai képviselő ellen, mert 2018-ban és 2019-ben túllépte a költségvetési előirányzatokat, vagyis a rendelkezésére álló keretet, amikor Bujanovac községi elnöke volt. Bujanovac egyike annak a három albán többségű dél-szerbiai közigazgatási egységnek, ahol 2001-ben fegyveres harc is dúlt. Kamberi két alkalommal volt községi elnök, az utóbbi időben pedig a szerbiai parlament albán származású képviselője, aki gyakran bírálta a kormányzatot.

Választási készülődés

A szerbiai albán származású politikust, aki a Demokratikus Cselekvés Pártjának (Partisë për Veprim Demokratik, PVD) vezetője, ezekben a napokban arról értesítették, hogy nem sokkal a szerbiai parlamenti választások előtt „aktiválták vele szemben az igazságszolgáltatást”, vagyis hogy vádat emeltek ellene.

Az utóbbi években a rokonok, a barátok de a média is azt kérdezte, hogy zsarolnak-e, fenyegetettnek érzem-e magam. Nem akartam, hogy a magánéletem és a közösségi témák között átfedés legyen, ezért mindig azt mondtam, hogy nincs nyomás rajtam, pedig mindenki tanúja lehetett annak, hogy a kormányzat ellenőrzése alatt álló média folyamatosan beszennyezte a nevemet és ócsárolta a munkámat. Ezzel egy időben aktiválták az úgynevezett igazságszolgáltatást is, amely az évekkel ezelőtt végzett munkámat vizsgálja

– jelentette Kamberi a vádemelés kapcsán. Azt is elmondta, hogy a vádemelés azokra az infrastrukturális projektekre vonatkozik, amelyeket Bujanovac község területén hajtottak végre 2018-ban és 2019-ben.

Az ügyészség vádemelést javasol, mert a projektek kivitelezésére vonatkozó szerződések aláírásakor az önkormányzat költségvetésében nem állt rendelkezésre elegendő forrás, pedig mind 2018-ban, mind 2019-ben a szóban forgó projekteknél az elvégzett munkákért csak a költségvetésben meghatározott összegben történtek kifizetések. Egy centtel se több, se kevesebb

– hangsúlyozza az albán származású politikus, aki a helyzetet felvázolva megjegyezte, hogy Szerbiában az ilyen jellegű projektek szakaszosan valósulnak meg, a fejletlen községeknek – amelyek közé Bujanovac is tartozik – nincs ugyanis elegendő pénzük, vagyis megfelelő költségvetésük arra, hogy egy éven belül nagyobb értékű projekteket valósítsanak meg, így azokat szakaszosan – kettő vagy több évre elnyújtva – váltják valóra.

Az ügyészség állítása szerint Kamberi „a tervezettnél nagyobb összegű kötelezettségvállalással” terhelte meg az önkormányzat költségvetését. A politikus megjegyezte, hogy ha ezek a települések csak a rendelkezésükre álló éves forrásra kötnének szerződéseket és terveznének munkákat, akkor a Preševo-völgyi önkormányzatok (Preševo, Bujanovac és Medveđa) és más, hozzávetőlegesen azonos bevétellel rendelkező önkormányzatok sem tudnának egyetlen projektet sem végrehajtani.

Meghosszabbított kéz

Kamberi szerint ez teljesen abszurddá teszi az ügyészség vádemelését, hiszen Szerbiában általános gyakorlat, hogy a polgárok javát szolgáló nagyobb projektek így valósulnak meg.

A szerbiai albán politikus szerint különösen érdekes, hogy egy olyan országban, amelyben szavai szerint mindennapos a kapcsolat a kormányzat, valamint a maffia és a szervezett bűnözés között, a különleges ügyészség olyasmiért emel vádat ellene, ami Szerbia számos más önkormányzataira is jellemző, és mindezt teszi néhány hónappal a választások előtt.

A Vučić-féle rezsimnek velem van problémája, és nem a korrupcióval. Az a bajuk, hogy én miért nem vagyok korrupt, ráadásul hosszú évek óta nem tud elhallgattatni és az alattvalói közé sorolni

– nyilatkozta Kamberi, aki nem az egyetlen szerbiai albán tisztségviselő, akinek a szerbiai önkormányzatok valamelyikének működtetése során végzett munkáját vizsgálja az ügyészség. A múlt héten ugyanez a korrupcióellenes osztály vádat emelt Ardita Sinani, a Demokratikus Cselekvés Pártjának preševói elnöke, a város polgármestere ellen is.

A helyi albán párt vezető tisztségviselői ellen tett vádemeléseket a helyi albánok szervezett kampányának tekintik a szerb ügyészség részéről, amelyről azt állítják, hogy Aleksandar Vučić totalitárius hatalmának meghosszabbított keze.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Szerbia

Szerb elnöki közlés szerint közös Stratégiai Tanácsot hoz létre Szerbia és Magyarország

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Stratégiai Tanács
Magyar-szerb Stratégiai Tanács létrehozását jelentette be a szerb elnök (Forrás: Pink)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök egy televíziós műsorban vasárnap arról beszélt, hogy Szerbia és Magyarország közös Stratégiai Tanácsot hoz létre, és ezzel új szintre emelik a két ország közötti együttműködést, miután gazdasági téren már eddig is jelentős előrelépések történtek. Aleksandar Vučić szerint az ezzel kapcsolatos első együttes ülést már májusban megtartják Szerbiában. A jelek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton (március 25-én) nem csak egy biliárdpartira ugrott le Belgrádba.

A Stratégiai Tanács létrehozása

A szerb elnök a belgrádi Pink Televízió vendége volt, ahol egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy „stratégiai párbeszédet” folytatott a magyar a miniszterelnökkel.

Vučić ezzel kapcsolatban annak a várakozásának adott hangot, hogy hamarosan egy új szerv jön létre a két ország közötti együttműködés keretében.

A szerb elnök jelezte, hogy májusban (kibővített) csúcsértekezletet tartanak, amelynek keretében a két államfő mellett a két kormány teljes létszámban ül le tárgyalni.

Ezt a csúcstalálkozót Belgrádban vagy Újvidéken tartjuk meg, hogy létrehozzuk a Stratégiai Tanácsot

– mondta a szerb elnök, aki hozzátette, hogy a biztonság tekintetében még inkább szorosra lehetne fűzni a Szerbia és Magyarország közötti együttműködést.

Ez érintheti a terrorizmus elleni küzdelmet, ami aztán megnyitja az együttműködés lehetőség a két rendőrség és a két hadsereg között, valamint katonai technikai tekintetben is

– jelentette ki a szerb államfő, aki utalt Orbán Viktornak arra a kijelentésére, hogy soha nem volt ilyen erős a két ország közötti együttműködés, a kapcsolatok történelmi magaslatokban vannak, amit „fantasztikus dolognak” nevezett.

Pásztort külön kiemelte

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy mindez a két ország állampolgárainak az érdeme, szerbeknek és magyaroknak egyaránt, Pásztor Istvánt, a Vajdasásig Magyar Szövetség elnökét viszont név szerint is kiemelte, mint azt a személyt, aki ebben a tekintetben sokat segített, de fél szóval megemlítette Orbán Viktor és a maga érdemeit is.

Minden téren együttműködünk, Magyarország ma már Szerbia ötödik kereskedelmi partnere, korábban a tizenharmadik volt, drámai az előrelépés, ami a Szerbiába történő nagy magyar befektetésekről szól

– húzta alá Vučić, aki úgy látja, hogy ez az együttműködés nagyon hasznos lesz a két ország lakosságának a szempontjából.

stratégiai

A szerb elnök itt említette meg azt is, hogy Szerbia a múlt télen biztonságban volt, mert jelentős gáztartalékokkal rendelkezett, amelyek ma is elérik az 520 millió köbmétert, amit 700 millió köbméterre szeretnének emelni, hogy „gondtalanul menjenek neki” a következő télnek.

Vučić kitért arra is, hogy Bulgária felé épül az interkonnektor, hogy az ország más irányból is gázhoz juthasson, nem csak a Balkáni Áramlaton keresztül, miközben az oroszok megengedték Szerbiának, hogy a törzsudvarnoki tároló hozzájuk tartozó részében további 100 millió köbméter gázt tartalékoljanak.

A szerb elnök innen más témák felé kanyarodott el, és a sportról kezdett beszélni, nem először a műsor során, mivel az interjú elején már megemlítette, hogy a Crvena Zvezdának szurkol, nem titkolva azt sem, hogy a vezető szerbiai klubok mennyivel tartoznak az államnak.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: