Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

NYOMÁS ALATT: A parlamenti választások előtt a szerb hatóságok megpróbálják “fegyelmezni” a szerbiai albán politikusokat

kamberi shaip
Shaip Kamberi, a szerbiai albán Demokratikus Cselekvés Pártjának (Partisë për Veprim Demokratik, PVD) vezetője

Olvasási idő: 2 perc

A niši főügyészség korrupcióellenes osztálya vádat emelt Shaip Kamberi származású szerbiai képviselő ellen, mert 2018-ban és 2019-ben túllépte a költségvetési előirányzatokat, vagyis a rendelkezésére álló keretet, amikor községi elnöke volt. Bujanovac egyike annak a három albán többségű dél-szerbiai közigazgatási egységnek, ahol 2001-ben harc is dúlt. Kamberi két alkalommal volt községi elnök, az utóbbi időben pedig a szerbiai albán származású képviselője, aki gyakran bírálta a kormányzatot.

Választási készülődés

A szerbiai albán származású politikust, aki a Demokratikus Cselekvés Pártjának (Partisë për Veprim Demokratik, PVD) vezetője, ezekben a napokban arról értesítették, hogy nem sokkal a szerbiai parlamenti előtt “aktiválták vele szemben az igazságszolgáltatást”, vagyis hogy vádat emeltek ellene.

Az utóbbi években a rokonok, a barátok de a is azt kérdezte, hogy zsarolnak-e, fenyegetettnek érzem-e magam. Nem akartam, hogy a magánéletem és a közösségi témák között átfedés legyen, ezért mindig azt mondtam, hogy nincs nyomás rajtam, pedig mindenki tanúja lehetett annak, hogy a kormányzat ellenőrzése alatt álló média folyamatosan beszennyezte a nevemet és ócsárolta a munkámat. Ezzel egy időben aktiválták az úgynevezett igazságszolgáltatást is, amely az évekkel ezelőtt végzett munkámat vizsgálja– jelentette Kamberi a vádemelés kapcsán. Azt is elmondta, hogy a vádemelés azokra az infrastrukturális projektekre vonatkozik, amelyeket Bujanovac község területén hajtottak végre 2018-ban és 2019-ben.

Az ügyészség vádemelést javasol, mert a projektek kivitelezésére vonatkozó szerződések aláírásakor az önkormányzat költségvetésében nem állt rendelkezésre elegendő forrás, pedig mind 2018-ban, mind 2019-ben a szóban forgó projekteknél az elvégzett munkákért csak a költségvetésben meghatározott összegben történtek kifizetések. Egy centtel se több, se kevesebb

– hangsúlyozza az albán származású politikus, aki a helyzetet felvázolva megjegyezte, hogy Szerbiában az ilyen jellegű projektek szakaszosan valósulnak meg, a fejletlen községeknek – amelyek közé Bujanovac is tartozik – nincs ugyanis elegendő pénzük, vagyis megfelelő költségvetésük arra, hogy egy éven belül nagyobb értékű projekteket valósítsanak meg, így azokat szakaszosan – kettő vagy több évre elnyújtva – váltják valóra.

Az ügyészség állítása szerint Kamberi “a tervezettnél nagyobb összegű kötelezettségvállalással” terhelte meg az önkormányzat költségvetését. A politikus megjegyezte, hogy ha ezek a települések csak a rendelkezésükre álló éves forrásra kötnének szerződéseket és terveznének munkákat, akkor a Preševo-völgyi önkormányzatok (Preševo, Bujanovac és Medveđa) és más, hozzávetőlegesen azonos bevétellel rendelkező önkormányzatok sem tudnának egyetlen projektet sem végrehajtani.

Meghosszabbított kéz

Kamberi szerint ez teljesen abszurddá teszi az ügyészség vádemelését, hiszen Szerbiában általános gyakorlat, hogy a polgárok javát szolgáló nagyobb projektek így valósulnak meg.

A szerbiai albán politikus szerint különösen érdekes, hogy egy olyan országban, amelyben szavai szerint mindennapos a kapcsolat a kormányzat, valamint a és a között, a különleges ügyészség olyasmiért emel vádat ellene, ami Szerbia számos más önkormányzataira is jellemző, és mindezt teszi néhány hónappal a választások előtt.A Vučić-féle rezsimnek velem van problémája, és nem a korrupcióval. Az a bajuk, hogy én miért nem vagyok korrupt, ráadásul hosszú évek óta nem tud elhallgattatni és az alattvalói közé sorolni

– nyilatkozta Kamberi, aki nem az egyetlen szerbiai albán tisztségviselő, akinek a szerbiai önkormányzatok valamelyikének működtetése során végzett munkáját vizsgálja az ügyészség. A múlt héten ugyanez a korrupcióellenes osztály vádat emelt Ardita Sinani, a Demokratikus Cselekvés Pártjának preševói elnöke, a város polgármestere ellen is.

A helyi albán vezető tisztségviselői ellen tett vádemeléseket a helyi albánok szervezett ának tekintik a szerb ügyészség részéről, amelyről azt állítják, hogy Aleksandar Vučić totalitárius hatalmának meghosszabbított keze.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: