Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

JOBBOLDALI POPULIZMUS: A horvát kormány enyhíteni igyekszik az energia- és élelmiszerárak növekedésének következményeit

ezgif.com gif maker 6
Hintapolitika (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 2 perc

Bár legszívesebben az helyzettel foglalkoznék, mivel “jópofa/korántsem jópofa dolgok” történnek arrafelé, ezt azonban mégsem teszem, mivel némileg be vagyok skatulyázva “horvátországilag”. Tehát: Zágrábban az az újság járja, hogy tombol a jobboldali populizmus. Andrej kormányfő üdén és frissen vasaltan, délelőtt tíz órakor bemutatta a legújabb intézkedéseit, amelyekkel enyhíteni igyekszik az energia- és árak növekedésének következményeit.

A legveszélyeztetettebb rétegek

Utalványok és áfacsökkentések vannak az intézkedések középpontjában a legveszélyeztetettebb rétegei számára.

Legrövidebben, a kormány intézkedései így festenek: az intézkedéscsomaggal az elektromos energia árának növekedését 9,6 százalékra korlátozták, míg a ét maximum 20 százalékra. A lakossági földgáz árát állami támogatásokkal teszik elviselhetőbbé, megnövelik a lakosság veszélyeztetett rétegeinek támogatását, a nyugdíjasokat egyszeri támogatással segítik, egyes élelmiszerkategóriáknál pedig tartósan csökkentik az áfát.

Az élelmiszerek esetében ez a gyakorlatban úgy fest, hogy a friss hús, hal, tojás, zöldség, bébiételek, étolajok és zsiradékok forgalmi adóját az eddigi 13-ról 5 százalékra csökkentik, a vaj és margarin forgalmi adóját az eddigi 25 százalékról 5 százalékra, akárcsak a mezőgazdasági fogyóanyagok (palánták, műtrágya, gyomirtók, stb.) általános forgalmi adóját.

Hogy teljes legyen a populista vonal: a sport-, kulturális- és egyéb rendezvények belépőjegyei után felszámított áfa az eddigi 25 és 13 százalékról 5 százalékra csökken.

Az egy része, Marie Antoinette követői és a Greta Thunberg-féle gazdasági elmélet rajongói, természetesen elégtelennek, megkésettnek, stb. találják a kormány intézkedéseit, az ország lakosságának zöme viszont elégedettnek mondható.

Érdekes módon még a független szakértők is jónak, illetve jól időzítettnek találták a kormány intézkedéseit, a nyugdíjas szövetségek, nemkülönben. Szóval, diktatúra van kialakulóban a szomszédban, jó lesz odafigyelni!

További hírek a kremli hosszúasztalról

Az kollégák (Corriere della Sera) kinyomozták, hogy az internetes mókázások egyik kedvelt tárgya, Vlagyimir Putyin 6 méter hosszú tárgyalóasztala olasz termék.

Az észak-olaszországi Oak (Tölgy) kft. főnöke Renato Pologna mester-asztalos, elárulta, hogy az asztalt ő készítette a Kreml jelcini időkben folyó tatarozása folyamán. Emlékezetében élénken megmaradtak a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések amelyek a munkálatokat kísérték, például minden egyes fadarabot, deszkát átvilágítottak ezek beépítése előtt.

Renato mester azt is elárulta, hogy a szóban forgó bútordarab lapja egy darabból készült, és ezért roppant nehéz volt dolgozni vele. A különben az arab sejkek és malajziai szultánok kedvenc asztalosának számító Pologna úr becslése szerint a hosszúasztal ma 100 ezer eurót ér.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Egy gondolat viszont nem hagy nyugodni: vajon mekkora lehet hosszúasztala?


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: