Connect with us

Horvátország

JOBBOLDALI POPULIZMUS: A horvát kormány enyhíteni igyekszik az energia- és élelmiszerárak növekedésének következményeit

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ezgif.com gif maker 6
A cikk meghallgatása

Bár legszívesebben az ukrán helyzettel foglalkoznék, mivel “jópofa/korántsem jópofa dolgok” történnek arrafelé, ezt azonban mégsem teszem, mivel némileg be vagyok skatulyázva “horvátországilag”. Tehát: Zágrábban az az újság járja, hogy tombol a jobboldali populizmus. Andrej Plenković kormányfő üdén és frissen vasaltan, délelőtt tíz órakor bemutatta a kormány legújabb intézkedéseit, amelyekkel enyhíteni igyekszik az energia- és élelmiszerárak növekedésének következményeit.

A legveszélyeztetettebb rétegek

Utalványok és áfacsökkentések vannak az intézkedések középpontjában a lakosság legveszélyeztetettebb rétegei számára.

Legrövidebben, a kormány intézkedései így festenek: az intézkedéscsomaggal az elektromos energia árának növekedését 9,6 százalékra korlátozták, míg a földgázét maximum 20 százalékra. A lakossági földgáz árát állami támogatásokkal teszik elviselhetőbbé, megnövelik a lakosság veszélyeztetett rétegeinek támogatását, a nyugdíjasokat egyszeri támogatással segítik, egyes élelmiszerkategóriáknál pedig tartósan csökkentik az áfát.

Az élelmiszerek esetében ez a gyakorlatban úgy fest, hogy a friss hús, hal, tojás, zöldség, bébiételek, étolajok és zsiradékok forgalmi adóját az eddigi 13-ról 5 százalékra csökkentik, a vaj és margarin forgalmi adóját az eddigi 25 százalékról 5 százalékra, akárcsak a mezőgazdasági fogyóanyagok (palánták, műtrágya, gyomirtók, stb.) általános forgalmi adóját.

Hogy teljes legyen a populista vonal: a sport-, kulturális- és egyéb rendezvények belépőjegyei után felszámított áfa az eddigi 25 és 13 százalékról 5 százalékra csökken.

Az ellenzék egy része, Marie Antoinette követői és a Greta Thunberg-féle gazdasági elmélet rajongói, természetesen elégtelennek, megkésettnek, stb. találják a kormány intézkedéseit, az ország lakosságának zöme viszont elégedettnek mondható.

Érdekes módon még a független szakértők is jónak, illetve jól időzítettnek találták a kormány intézkedéseit, a nyugdíjas szövetségek, szakszervezetek nemkülönben. Szóval, diktatúra van kialakulóban a szomszédban, jó lesz odafigyelni!

További hírek a kremli hosszúasztalról

Az olasz kollégák (Corriere della Sera) kinyomozták, hogy az internetes mókázások egyik kedvelt tárgya, Vlagyimir Putyin 6 méter hosszú tárgyalóasztala olasz termék.

Az észak-olaszországi Oak (Tölgy) kft. főnöke Renato Pologna mester-asztalos, elárulta, hogy az asztalt ő készítette a Kreml jelcini időkben folyó tatarozása folyamán. Emlékezetében élénken megmaradtak a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések amelyek a munkálatokat kísérték, például minden egyes fadarabot, deszkát átvilágítottak ezek beépítése előtt.

Renato mester azt is elárulta, hogy a szóban forgó bútordarab lapja egy darabból készült, és ezért roppant nehéz volt dolgozni vele. A különben az arab sejkek és malajziai szultánok kedvenc asztalosának számító Pologna úr becslése szerint a hosszúasztal ma 100 ezer eurót ér.

Egy gondolat viszont nem hagy nyugodni: vajon mekkora lehet Hszi Csin-ping hosszúasztala?

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava