Connect with us

Horvátország

JOBBOLDALI POPULIZMUS: A horvát kormány enyhíteni igyekszik az energia- és élelmiszerárak növekedésének következményeit

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ezgif.com gif maker 6
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Bár legszívesebben az ukrán helyzettel foglalkoznék, mivel “jópofa/korántsem jópofa dolgok” történnek arrafelé, ezt azonban mégsem teszem, mivel némileg be vagyok skatulyázva “horvátországilag”. Tehát: Zágrábban az az újság járja, hogy tombol a jobboldali populizmus. Andrej Plenković kormányfő üdén és frissen vasaltan, délelőtt tíz órakor bemutatta a kormány legújabb intézkedéseit, amelyekkel enyhíteni igyekszik az energia- és élelmiszerárak növekedésének következményeit.

A legveszélyeztetettebb rétegek

Utalványok és áfacsökkentések vannak az intézkedések középpontjában a lakosság legveszélyeztetettebb rétegei számára.

Legrövidebben, a kormány intézkedései így festenek: az intézkedéscsomaggal az elektromos energia árának növekedését 9,6 százalékra korlátozták, míg a földgázét maximum 20 százalékra. A lakossági földgáz árát állami támogatásokkal teszik elviselhetőbbé, megnövelik a lakosság veszélyeztetett rétegeinek támogatását, a nyugdíjasokat egyszeri támogatással segítik, egyes élelmiszerkategóriáknál pedig tartósan csökkentik az áfát.

Az élelmiszerek esetében ez a gyakorlatban úgy fest, hogy a friss hús, hal, tojás, zöldség, bébiételek, étolajok és zsiradékok forgalmi adóját az eddigi 13-ról 5 százalékra csökkentik, a vaj és margarin forgalmi adóját az eddigi 25 százalékról 5 százalékra, akárcsak a mezőgazdasági fogyóanyagok (palánták, műtrágya, gyomirtók, stb.) általános forgalmi adóját.

Hogy teljes legyen a populista vonal: a sport-, kulturális- és egyéb rendezvények belépőjegyei után felszámított áfa az eddigi 25 és 13 százalékról 5 százalékra csökken.

Az ellenzék egy része, Marie Antoinette követői és a Greta Thunberg-féle gazdasági elmélet rajongói, természetesen elégtelennek, megkésettnek, stb. találják a kormány intézkedéseit, az ország lakosságának zöme viszont elégedettnek mondható.

Érdekes módon még a független szakértők is jónak, illetve jól időzítettnek találták a kormány intézkedéseit, a nyugdíjas szövetségek, szakszervezetek nemkülönben. Szóval, diktatúra van kialakulóban a szomszédban, jó lesz odafigyelni!

További hírek a kremli hosszúasztalról

Az olasz kollégák (Corriere della Sera) kinyomozták, hogy az internetes mókázások egyik kedvelt tárgya, Vlagyimir Putyin 6 méter hosszú tárgyalóasztala olasz termék.

Az észak-olaszországi Oak (Tölgy) kft. főnöke Renato Pologna mester-asztalos, elárulta, hogy az asztalt ő készítette a Kreml jelcini időkben folyó tatarozása folyamán. Emlékezetében élénken megmaradtak a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések amelyek a munkálatokat kísérték, például minden egyes fadarabot, deszkát átvilágítottak ezek beépítése előtt.

Renato mester azt is elárulta, hogy a szóban forgó bútordarab lapja egy darabból készült, és ezért roppant nehéz volt dolgozni vele. A különben az arab sejkek és malajziai szultánok kedvenc asztalosának számító Pologna úr becslése szerint a hosszúasztal ma 100 ezer eurót ér.

Egy gondolat viszont nem hagy nyugodni: vajon mekkora lehet Hszi Csin-ping hosszúasztala?

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava