Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Szerbia

LAPOS ÜTÉS: A fél szerb kormányt mozgósították Đoković ügyében, Vučić telefonkapcsolatot tart a teniszezővel

LAPOS ÜTÉS: A fél szerb kormányt mozgósították Đoković ügyében, Vučić telefonkapcsolatot tart a teniszezővel djokovic apja tuntet
"Nincs az a határ, amelyet te nem lennél képes átlépni" - üzenték a belgrádi tüntetők Novak Đokovićnak (Screenshot)

Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök délelőtt kijelentette, hogy reggel ismét beszélt telefonon a világ legjobb teniszezőjével, Novak Đokovićtyal, és közölte, hogy Szerbia mindent megtesz azért, hogy megfelelő körülményeket biztosítson számára ausztráliai tartózkodásának idejére. Aleksandar Vučić egyúttal bírálta az ausztrál hatóságokat, amelyek szerinte a vízum megvonásával “kiélik magukat” Đokovićon. Ausztrál-szerb háborútól azért nem kell tartani, mert Ausztrália messze van, és Szerbiának egyébként sincs haditengerészete.

Kivételeztek vele

Csütörtökön megtagadták a világ első számú férfi teniszezőjének beutazását Ausztráliába, miután korábban hatalmas tiltakozást váltott ki annak engedélyezése, hogy Novak Đoković részt vehet az Australian Openen.

Az engedély kiadása ellen tiltakozók szerint az ausztrál hatóságok kivételeztek a szerb teniszcsillaggal, vagyis esetében pozitív diszkriminációt alkalmaztak.

Megkülönböztetésről beszél most a szerb elnök is, csak ő a negatív diszkrimináció elemeit vélte felfedezni az “ütős bajnokkal” szembeni elsődleges ausztrál döntés visszavonásában, szerinte a kontinensnyi országban ugyanis hadjárat folyik Đoković ellen.

Megtettük, amit tudtunk. Novakkal tegnap beszéltem először, ma reggel pedig másodszor. Felhívtuk az ausztrál nagykövetet, akitől Ana Brnabić (miniszterelnök) kérte, hogy hétfőig, amikor megszületik a végső döntés, Đokovićot ne egy rosszhírű szállodában (karanténhotel) tartsák, hanem egy erre a célra bérelt házban tartózkodhasson

– nyilatkozta a szerb elnök, aki úgy fogalmazott, hogy ezzel megtették, amit a teniszező kért, és egyúttal hangsúlyozta, hogy kötelességének tartja az ország polgárainak védelmét, nyilván kinek-kinek érdemei szerint. A “Szerbelnök” arról nem szólt, hogy esetleg felszólítják-e a teniszezőt az oltás felvételére, mondjuk az egyenlő bánásmód szellemében.

Médiajelentések szerint az ausztrál hatóságok Đokovićot egy melbourne-i karanténhotelben “szállásolták el”, miután ügyvédei elérték, hogy az országban maradhasson, amíg hétfőn az illetékes bíróság eldönti, hogy hatályon kívül helyezi-e a szövetségi kormány vele szemben elrendelt beutazási tilalmát.

Tovább dolgoznak az ügyön

A szerb államfő azt is jelezte, hogy tovább dolgoznak az ügyön, és a belgrádi külügyminisztérium annak ellenére rajta tartja a kezét az “események ütőerén”, hogy a külügyminiszter házon kívül van, vagyis Amerikában “üti el az időt”, stílusosan szólva.

Nem tisztességes dolog, hogy hadjárat indult Đoković ellen Ausztráliában az ottani miniszterelnökkel az élen. Megjátsszák, hogy egyforma szabályok vonatkoznak mindenkire, miközben másokat beengedtek a Novaktól is megkövetelt feltételek alapján, őt viszont nem

– vázolta fel a helyzetet Vučić, aki azonban attól tart, hogy tovább folytatódik az ausztrálok élvezkedése Đoković felett.

Ha képtelenek legyőzni, akkor ilyesmikkel próbálkoznak

– mondta a szerb államfő, aki katonai csapással nem fenyegette meg azonban Ausztráliát, mivel a két országnak nincs közös határa, Szerbia pedig nem rendelkezik “ütőképes haditengerészettel”, hogy érvényt szerezzen az igazának.

A “Szerbelnök” felvette a kapcsolatot a teniszező apjával is, azt viszont nem árulta el, hogy ő beszélte-e rá a családot a délután három órakor kezdődött tüntetésre.

Viszont az biztos, hogy nem beszélte le az idősebb Đokovićot a demonstráció megtartásáról, amelyről a legfeljebb ezer résztvevő azt üzente, hogy “Đole, Szerbia veled van”, és hogy “nincs az a határ, amelyet te nem vagy képes átlépni”.

Kivéve az ausztrál határt, a helyzet jelenlegi állása szerint.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

LAPOS ÜTÉS: A fél szerb kormányt mozgósították Đoković ügyében, Vučić telefonkapcsolatot tart a teniszezővel balkanac nagy

Időjárás

Facebook-követés


Google-válogatás