Connect with us

Szerbia

LAPOS ÜTÉS: A fél szerb kormányt mozgósították Đoković ügyében, Vučić telefonkapcsolatot tart a teniszezővel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

djokovic apja tuntet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök délelőtt kijelentette, hogy reggel ismét beszélt telefonon a világ legjobb teniszezőjével, Novak Đokovićtyal, és közölte, hogy Szerbia mindent megtesz azért, hogy megfelelő körülményeket biztosítson számára ausztráliai tartózkodásának idejére. Aleksandar Vučić egyúttal bírálta az ausztrál hatóságokat, amelyek szerinte a vízum megvonásával “kiélik magukat” Đokovićon. Ausztrál-szerb háborútól azért nem kell tartani, mert Ausztrália messze van, és Szerbiának egyébként sincs haditengerészete.

Kivételeztek vele

Csütörtökön megtagadták a világ első számú férfi teniszezőjének beutazását Ausztráliába, miután korábban hatalmas tiltakozást váltott ki annak engedélyezése, hogy Novak Đoković részt vehet az Australian Openen.

Az engedély kiadása ellen tiltakozók szerint az ausztrál hatóságok kivételeztek a szerb teniszcsillaggal, vagyis esetében pozitív diszkriminációt alkalmaztak.

Megkülönböztetésről beszél most a szerb elnök is, csak ő a negatív diszkrimináció elemeit vélte felfedezni az “ütős bajnokkal” szembeni elsődleges ausztrál döntés visszavonásában, szerinte a kontinensnyi országban ugyanis hadjárat folyik Đoković ellen.

– Megtettük, amit tudtunk. Novakkal tegnap beszéltem először, ma reggel pedig másodszor. Felhívtuk az ausztrál nagykövetet, akitől Ana Brnabić (miniszterelnök) kérte, hogy hétfőig, amikor megszületik a végső döntés, Đokovićot ne egy rosszhírű szállodában (karanténhotel) tartsák, hanem egy erre a célra bérelt házban tartózkodhasson

– nyilatkozta a szerb elnök, aki úgy fogalmazott, hogy ezzel megtették, amit a teniszező kért, és egyúttal hangsúlyozta, hogy kötelességének tartja az ország polgárainak védelmét, nyilván kinek-kinek érdemei szerint. A “Szerbelnök” arról nem szólt, hogy esetleg felszólítják-e a teniszezőt az oltás felvételére, mondjuk az egyenlő bánásmód szellemében.

Médiajelentések szerint az ausztrál hatóságok Đokovićot egy melbourne-i karanténhotelben “szállásolták el”, miután ügyvédei elérték, hogy az országban maradhasson, amíg hétfőn az illetékes bíróság eldönti, hogy hatályon kívül helyezi-e a szövetségi kormány vele szemben elrendelt beutazási tilalmát.

Tovább dolgoznak az ügyön

A szerb államfő azt is jelezte, hogy tovább dolgoznak az ügyön, és a belgrádi külügyminisztérium annak ellenére rajta tartja a kezét az “események ütőerén”, hogy a külügyminiszter házon kívül van, vagyis Amerikában “üti el az időt”, stílusosan szólva.

– Nem tisztességes dolog, hogy hadjárat indult Đoković ellen Ausztráliában az ottani miniszterelnökkel az élen. Megjátsszák, hogy egyforma szabályok vonatkoznak mindenkire, miközben másokat beengedtek a Novaktól is megkövetelt feltételek alapján, őt viszont nem

– vázolta fel a helyzetet Vučić, aki azonban attól tart, hogy tovább folytatódik az ausztrálok élvezkedése Đoković felett.

– Ha képtelenek legyőzni, akkor ilyesmikkel próbálkoznak

– mondta a szerb államfő, aki katonai csapással nem fenyegette meg azonban Ausztráliát, mivel a két országnak nincs közös határa, Szerbia pedig nem rendelkezik “ütőképes haditengerészettel”, hogy érvényt szerezzen az igazának.

A “Szerbelnök” felvette a kapcsolatot a teniszező apjával is, azt viszont nem árulta el, hogy ő beszélte-e rá a családot a délután három órakor kezdődött tüntetésre.

Viszont az biztos, hogy nem beszélte le az idősebb Đokovićot a demonstráció megtartásáról, amelyről a legfeljebb ezer résztvevő azt üzente, hogy “Đole, Szerbia veled van”, és hogy “nincs az a határ, amelyet te nem vagy képes átlépni”.

Kivéve az ausztrál határt, a helyzet jelenlegi állása szerint.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava