Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Románia

HALOGATJÁK: A legújabb tervek szerint Románia 2029-re halasztja az euró bevezetését

florin
Florin Georgescu, a Román Nemzeti Bank első alelnöke a bankokról és a veszteségekről beszél (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 1 perc

2029-re fogja kitűzni az euró bevezetésének újabb határidejét, miután az eddigi terminusokat többször kitolta. Az újabb dátumot Florin Georgescu, a Nemzeti Bank első kormányzó-helyettese közölte szerdán.

Elpuskázták

A Mediafax román ügynökség szerint a román jegybank második embere úgy fogalmazott, hogy Románia eddig elszalasztotta az eurózónához való valamennyi lehetőségét, így az euró bevezetésére vonatkozó következő jelentésben várhatóan 2029 szerepel majd újabb határidőként.

Románia 2007. január 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Azóta több határidő is létezett, az első hivatalos 2014 volt, ezt később kitolták -re, majd 2024-re.

Georgescu szerint a legutóbbi, vagyis a 2024-es határidőt sem tudja tartani, mert jelenleg nem teljesíti a csatlakozási feltételeket.

A román pénzügyi vezető szerint 2015 és 2017 között lett volna lehetőség arra, hogy Románia kérje az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II) történő felvételét, akkor ugyanis teljesítette a csatlakozási feltételeket, most azonban egyre inkább távolodnak a céltól.

Georgescu emlékeztetett arra, hogy a román államháztartási hiány tavaly GDP-arányosan elérte a 9,2 százalékot, az idei pedig várhatóan 7 százalék lesz.

Florin Georgescu felidézte, hogy tizenegy volt szocialista ország közül öt már az eurózóna tagja, további kettő, Bulgária és pedig tavaly lépett be az eurózóna előszobájába, Horvátország esetében erre valószínűleg sor is kerül, Bulgáriával kapcsolatban ez viszont határozottan nem állítható.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: