Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

SZTÁROLTA MAGÁT: A volt horvát elnök igazi sztár lett az interneten, bár neki közel annyi követője sincs, mint annak, akivel szelfizett

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kolinda grabar kitarovic dua lipa
A cikk meghallgatása

Kolinda Grabar- Kitarović most az internet, és nem a politika felől közelítette meg a horvát és egyéb nyilvánosságot. Először egy világhírű koszovói származású énekesnővel szelfizett, majd azt osztotta meg országgal-világgal, hogy mennyire örül a horvát labdarúgó válogatott győzelmének Oroszország felett, amellyel a horvát gárda közvetlenül kvalifikálta magát a katari világbajnokságra.

Horvát-albán barátság

Kolinda Grabar- Kitarović valamire készül: lehet, hogy vissza szeretne kúszni a horvát vagy netalán más közéletbe, amihez az Instagramot és a Facebookot használja fel, vagyis mindkét alkalommal Mark Zuckerberg zsebét tömi, de nem erre akarunk kilyukadni.

A volt horvát elnök a hétvégén egy fotót osztott meg az Instagtramon, amelyen Dua Lipával látható, aki ugyan már Londonban jött világra, de koszovói, illetve pristinai szülők gyermekeként, majd a függetlenség kikiáltása után egy ideig élt is Koszovóban.

A jelentős NATO-múlttal rendelkező Grabar- Kitarović az Atlantic Council Outstanding Leadership Awards éves díjátadóján találkozott az idei díjazott koszovói albán származású brit énekesnővel, aki nem feledkezett meg származásáról.

A koszovói albán diaszpóránál évtizedek óta bevett, sőt elvárt szokás, hogy támogatják az otthon maradt nemzettársakat, a szerb időkben ennek köszönhetően működött az akkor illegális koszovói albán iskolarendszer, de a pénzből jutott valamikor a Koszovói Felszabadítási Szervezet (UÇK) felfegyverzésére is.

A támogatásnak ma is van létjogosultsága, mert mostanában is van hova tenni a pénzt, hiszen Koszóvóban most sem rózsás a helyzet. Dua Lipa apjával, Dukagjinnel közösen, 2016-ban létrehozta a Sunny Hill Alapítványt, hogy adományokat gyűjtsön a pénzügyi nehézségekkel küzdő koszovói emberek megsegítésére.

– Aláírtunk egy megállapodást a Sunny Hill Művészeti és Innovációs Központ létrehozásáról Pristinában, és nagyon reméljük, hogy a munka jövő nyáron elkezdődik. Ez egy kreatív tér lesz, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a zenei produkciók készítésével és azok előadásmódjával

– nyilatkozta az Atlanti Tanács előtt Dua Lipa az alapítvány terveivel kapcsolatban.

A jelentős NATO-múlttal rendelkező Grabar- Kitarović tehát az Atlantic Council Outstanding Leadership Awards éves díjátadóján találkozott az idei díjazott koszovói albán származású brit énekesnővel, aki – mint láthattuk, és mint mondtuk – nem feledkezett meg származásáról, és ez imponált a volt horvát köztársasági elnöknek.

– A legmelegebb üdvözletem minden albánnak és horvátnak szerte a világon. Megtiszteltetés számomra, hogy lehetőségem volt találkozni egy kiváló művésszel és aktivistával, aki a szabadság és a nők erős hangja világszerte

– írta az Instagramon közzétett fotóhoz csatolt angol nyelvű bejegyzésében Kolinda Grabar- Kitarović. Horvátul még hozzátette, hogy Dua Lipa “büszke származására, alázatos a népszerűségében, és jóságos a saját népével szemben”.

kisebb nagy albania

A bejegyzést majdnem 22 ezer ember kedvelte Grabar- Kitarović 320 ezer követője közül. Dua Lipa nem tette ki a volt horvát elnökkel készült közös fotójukat (lásd a legfelső képet!), pedig érdekes lett volna megtudni, hogy hányan lájkolták volna az énekesnő cirka 75 millió követője közül.

Nagy- Albánia térképét például közel 650 ezer ember kedvelte, feltehetően kevés szerb volt/van köztük.

Belpolitikai Facebook

A horvát elnöknek van Facebook-oldala is, amelyet szintén nem fél használni. A Facebookon keresztül nyilván más embereket és korosztályokat ér el Grabar- Kitarović, és ezt a csatornát mintha inkább belpolitikai célokra venné igénybe – bár ez érzés, és nem konstatáció – legalábbis ez lehet a magyarázata annak, hogy a volt elnök a vasárnapi horvát-orosz mecset követően a Facebookon keresztül támadott az alábbi két képpel.

koleinda 1
kolinda 2

Megyünk Kataaaaarba!!!
Köszönöm nektek, Vatreni! ❤️‍?❤️‍?

Ezt a két sort írta Grabar- Kitarović a szpliti pocsolyában történt dagonyázással kapcsolatban, amelyben a horvátok nem tudtak gólt rúgni, de az egyik orosz játékos végül megkegyelmezett nekik, és egy öngóllal kisegítette őket. Amitől fölöttébb jó kedve támadt Kolinda Grabar- Kitarovićnak, aki már Moszkvában megmutatta, hogy mekkora fan, ami sok embernek tetszik, ez a bejegyzés például 26 ezres lájkkal zárta a napot a valamivel több, mint 700 ezer követő körében.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava