Connect with us

Románia

NAGYKOALÍCIÓ AZ “ŐSELLENSÉGGEL”: A jobbközép PNL a szociáldemokratákkal, az RMDSZ-szel és a kisebbségekkel alkotna nagykoalíciót

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Romániában két éve kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párttal (PSD), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek frakciójával kezd kormányalakítási tárgyalásokat egy nagykoalíció létrehozása érdekében. Erről hétfőn este döntött a PNL országos tanácsa. A PNL másik opciója az volt, hogy helyreállítsa a tavaly decemberi választások után létrehozott jobbközép koalíciót az RMDSZ-szel és azzal a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), amely szeptemberben kilépett a közös kormányból, és az ellenzékkel összefogva megbuktatta a Florin Citu PNL-elnök vezette kabinetet.

Ki lesz a miniszterelnök?

A PNL-ben éles vita előzte meg a nagykoalícióról szóló döntést, amelyet 48-22 szavazataránnyal fogadott el az országos tanács.

A párt hétfői határozatáról beszámoló Agerpres hírügynökség szerint a PNL ragaszkodik a miniszterelnöki poszthoz, az – Európai Bizottság által jóváhagyott – nemzeti helyreállítási terv (PNRR) életbe léptetéséhez, Románia pénzügyi stabilitásának megtartásához, a költségvetési hiány csökkentési menetrendjének adóemelés nélküli betartásához, a megkezdett bér- és nyugdíjreform folytatásához, és az igazságügyi rendszer reformjához.

Ami a külpolitikát illeti nem lesz irányváltás, Románia kitart az Amerikai Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerség és az ország európai, euroatlanti elkötelezettsége mellett.

A PNL azt is elvárja leendő koalíciós partnereitől, hogy tartsák tiszteletben a PNL és – a párt jelöltjeként államfővé választott – Klaus Johannis közti partnerséget.

Koalíció az “ősellenséggel”

Az országos tanács ülésén volt pártelnökként a PNL frakciójából már kilépett Ludovic Orban is részt vett.

Orban bírálta az “ősellenséggel lepaktáló” pártvezetést, szerinte a PNL nem arra kapott felhatalmazást a választóitól, hogy a “kommunista utódpárt” PSD-vel szövetkezzen, ráadásul az országos tanács még feltételeket sem szabott meg a PNL tárgyalóküldöttsége számára.

Orban úgy vélekedett: a válságot – a nacionalista AUR által felfüggesztéssel fenyegetett – Klaus Johannis államfő idézte elő, felégetve az összes hidat a PNL és “természetes szövetségese”, az USR között, hogy egy kényelmes parlamenti többséget hozzon össze mandátuma hátralévő időszakára.

Hétfőn a PSD országos tanácsa és az RMDSZ szövetségi képviselőinek tanácsa is jóváhagyta a hivatalos tárgyalások megkezdését a PNL- PSD- RMDSZ-nemzeti kisebbségi frakció összetételű nagykoalíció létrehozása érdekében.

A PNL reményei szerint december elsejéig léphet hivatalba a kétharmados – alkotmánymódosító – parlamenti többséggel rendelkező új román kormány.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava