Connect with us

Bulgária

AMERIKA ENGEDÉKENY: Horvátország után más balkáni országok is lekerülhetnek a vízumkötelezettségi listáról, plusz Izrael és Ciprus

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Egyesült Államok a vízummentes beutazás engedélyezését fontolgatja Ciprus, Bulgária és Románia állampolgárai számára. A SchengenVisaInfo.com hírportál (ilyen is van!) beszámolója szerint ez azt jelentené, hogy a három uniós tagállam állampolgárai hamarosan vízum nélkül mehetnek az Egyesült Államokba. Washington nemrégiben adta hozzá Horvátországot vízummentességi programjához (VWP).

Az előkészületi fázis

Alejandro Mayorkas, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere kedden arról is beszélt, hogy az említett országokon kívül Izrael is a VWP tagjelöltje.

– Négy jelöltet tartunk előkészületben: Izrael, Ciprus, Bulgária és Románia

– jelentette be Mayorkas egy keddi rendezvényen.

Az amerikai vízummentességi programba a világ 40 országa nyert bebocsátást, köztük a schengeni övezet 26 országa, Horvátország és az Egyesült Királyság.

Az említett országok állampolgárai online igényelhetik a beutazási engedélyt, amely ESTA (Electronic System for Travel Authorization) néven ismert. Az ESTA igénylése egyszerű és gyors, de fizetni kell érte: 4 dollárt az igényléskor, további 10 dollárt pedig a kérelem jóváhagyása után.

A jövő évtől hasonló rendszer bevezetését tervezi az Európai Unió is, amely 7 eurót kér a jelentkezési lap kitöltéséért.

Izrael régóta lobbizik

Az amerikai ESTA-engedély két évre szól, és többszöri beutazást tesz lehetővé az Egyesült Államokba, ám az ott-tartózkodás nem haladhatja meg a 90 napot, az ennél hosszabb amerikai időzés továbbra is vízumköteles.

Ahhoz, hogy Bulgária, Ciprus és Románia a VWP részese lehessen, meg kell felelniük bizonyos feltételeknek, amelyek között a legfontosabb, hogy három százalék alá csökkentsék a megtagadási arányt a nem bevándorló vízumok esetében. Az említett megszorítás miatt Lengyelország évekig küzdött azért, hogy csatlakozhasson az amerikai vízummentességi programhoz.

Ezen túlmenően érvényes a reciprocitás elve is, ami azt jelenti, hogy a belépő országoknak is lehetővé kell tenniük a vízummentességet az Egyesült Államok állampolgárai számára, ennek a kritériumnak Bulgária, Ciprus és Románia már megfelel.

Izrael régóta lobbizik azért, hogy bekerüljön az Egyesült Államok vízummentességi programjába, amely lehetővé tenné, hogy minden izraeli állampolgár akár 90 napra az Egyesült Államokba látogathasson turisztikai vagy üzleti céllal.

Jelenleg minden izraeli állampolgárnak vízumkérelmezési eljáráson kell átesnie, még akkor is ha ennél rövid időre szeretne az Egyesült Államokba utazni.

Ennek legfőbb oka éppen az, hogy az izraeli vízumkérelmezők elutasítási aránya 4,5 százalék. Izrael szerint ez az aránya országuk esetében félreértésen alapul, mivel az elutasítottak többsége izraeli fiatal, aki éppen most fejezte be kötelező katonai szolgálatát, és már nem tanul, viszont még nincs tisztességes munkája, ezért a tengeren túlon azt feltételezik róluk, hogy illegális bevándorlást kísérelnek meg.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava