Connect with us

Európai Unió

EGYOLDALÚ? A Twitteren nekimentek Várhelyinek, mert követelte az “egyoldalú” koszovói döntés visszavonását

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

E Z7Qz3X0AUe67d
play icon A cikk meghallgatása

A koszovói-szerb határon harmadik napja tart a szerbiai rendszámtáblák kötelező cseréje miatt kialakult válság. A hat átkelő közül négy zavartalanul működik, a maradék kettőnél – ahonnan a szerbek lakta Kosovska Mitrovica közelíthető meg – a szerbek kamionokkal és más járművekkel lezárták az utat. Kora délután a zárlat ellenére nyugalom volt a jarinjei és brnjaki átkelőnőnél, ahol azonban a szerb blokád miatt csak gyalogosan lehetett átlépni a határt. A Koszovó és Szerbia között kialakult feszültséggel kapcsolatban megnyilvánult Magyarország brüsszeli delegáltja is.

Megint mondott valamit

Várhelyi Olivér, az Európai Unió szomszédságért és a bővítésért felelős biztosa szerdán arra kérte Belgrádot és Pristinát, hogy kapcsolataik alakításakor feltétlenül tanúsítsanak visszafogottságot.

Az uniós biztos a Twitteren reagált a Koszovó és Szerbia között kialakult feszültségre, és úgy vélte, hogy a két félnek vissza kell térnie a párbeszédes rendezéshez.

Várhelyi azt írta, hogy az “egyoldalú lépések” soha nem jelentettek megoldást, nem utalt viszont arra, hogy Aleksandar Vučić szerbiai elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök egyaránt elutasította a Koszovó északi részén kialakult helyzettel kapcsolatos uniós javaslatot.


– Elengedhetetlen a visszafogottság és a feszültségek oldása, a párbeszédhez való visszatérés, valamint a mozgásszabadság késedelem nélküli biztosítása. Az egyoldalú intézkedések soha nem jelentenek megoldást. Ezek csak szükségtelen feszültségekhez vezetnek, és ezeket vissza kell vonni

– hangsúlyozta a magyar szomszédsági és bővítési biztos.

Várhelyi újabb óvatlan megjegyzése

Várhelyi Olivér ismételten darázsfészekbe nyúlt, mint korábban Montenegró vagy Észak- Macedónia esetében. hozzaszolas

A magyar uniós biztos bejegyzését sokan úgy értelmezték, hogy álláspontja a belgrádi véleményhez közelít, ezért arra emlékeztették Várhelyit, hogy koszovói részről csak a reciprocitás elvét alkalmazták, ami nem lehet egyoldalú.

– Nincsenek feszültségek. Koszovó úgy döntött, hogy ugyanúgy jár el, mint Szerbia, de 10 évvel később. Furcsa, hogy az EU mindig elmulasztja, hogy elítélje a szerb rezsimet

– vélte az egyik hozzászóló, amihez egy másik hozzátette, hogy a kölcsönösség elve értelemszerűen nem lehet egyoldalú. A Várhelyit bíráló (koszovói) albán bejegyzések jó része ebben a szellemben íródott.

Egy sokadik kommentelő mindennek igazolására saját példáját hozta fel, mondván, hogy száz százalékig egyetértett a pristinai vezetés intézkedésével, miután tíz éve folyamatosan arra kényszerül, hogy lecserélje a rendszámtáblát, amikor belép Szerbiába.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava