Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Európai Unió

HARMADIK NEM: Az új horvát személyik szerint férfi lehet valaki, vagy nő, nincs harmadik lehetőség

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

harmadik nem 022135
A cikk meghallgatása

 
Hamarosan új személyi igazolványokat vezetnek be Horvátországban, amelyeken továbbra is feltüntetik a tulajdonos nemét, a horvát jogrend azonban nem ismeri a harmadik nem fogalmát, így a személyi igazolványa alapján csak férfi lehet valaki, vagy nő, az X nemű meghatározás nem létezik. A horvát külügyminiszter nem tart brüsszeli szankcióktól, mivel ezzel kapcsolatban ugyan létezik uniós ajánlás, a döntés azonban tagállami hatáskörbe tartozik.

Kiszivárgott

Körülbelül 10 nap múlva új személyi igazolványok kerülnek forgalomba Horvátországban. Ezek már TB-kártyaként is szolgálnak, tartalmazzák az ujjlenyomatot és a digitális aláírást – viszont nem ismerik a harmadik nem fogalmát.

Ezzel kapcsolatban ugyan létezik uniós irányelv, amely kívánatosnak tartja a harmadik nem feltüntetését a személyi igazolványokon, Horvátország azonban úgy döntött, hogy saját jogrendjére támaszkodik, és nem tartja magát az uniós ajánláshoz.

– A horvát jogrend nem ismeri a harmadik nem fogalmát, csak férfi és nő létezik, neutrális nemről nem történik említés


– közölte Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter a zágrábi Nova TV-vel, amivel megerősítette az ezzel kapcsolatban kiszivárogtatott hír valódiságát.

A horvát tárcavezető hozzátette, hogy a témáról a külügy- és a belügyminisztérium szakszokgálata valóban egyeztetett, de az meglepte, hogy az ügyről újságírók is értesültek.

Grlić Radman megjegyezte, hogy ebben a kérdésben egységes álláspontot képviselnek Davor Božinović belügyminiszterrel, miszerint az új személyi igazolványokon nincs szükség a harmadik nem feltüntetésére.

– Nagyon meglepődtem azon, hogy a semmiből ekkora ügy keletkezett


– mond még a horvát külügyminiszter, aki régóta van a pályán, így látott már egyesmást.

Az EU ajánlja




A liberális Nova TV megjegyezte, hogy az európai irányelv szerint a személyi igazolványoknak nem feltétlenül kell tartalmazniuk a tulajdonos nemét, viszont ha erre van lehetőség, akkor fontos engedélyezni a harmadik nem feltüntetését.

A riportert az érdekelte, hogy uniós részről vezethetnek-e be esetleg szankciókat Horvátországgal szemben.

– Nem. Mondtam, hogy ez nem kötelező érvényű. Ez egy politikai álláspont, de a horvát jogrend nem ismeri el a neutrális nemet

– szögezte le a horvát külügyminiszter.

A horvát Trans AID egyesület szerint azonban szökség lenne a harmadik nem elismerésére.

– A minimális tisztelet megadása lenne, ha a dokumentumok összhangban lennének az emberek életmódjával, létével és önazonosságával, valamint a támogatás minimális kifejezése lenne a túlélés és a lehető legteljesebb életmód szempontjából


– mondta Nina Čolović a TransAid egyesület képviseletében.

A Nova TV ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Németországban, Izlandon és Máltán már van lehetőség arra, hogy X-szel jelöljék azokat, akik sem nőnek, sem férfinak nem érzik magukat, és a harmadik nem jelölését hamarosan bevezeti az Egyesült Államok is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava