Connect with us

Horvátország

AMATŐR HIBÁK: Az egyik cipőt cserélt, a másik vizet ivott, avagy miért bukott el a horvát válogatott?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dalic preview
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

 
Horvátország megmutatta, hogy nagyszerű csapata van, de egy órán keresztül nagyon rosszul játszott – állapítja meg az Index.hr zágrábi hírportál, amely főleg a szövetségi kapitány felelősségét firtatja, mert “nem volt jó a találkozóra történt felkészülés”. A portál szerint Horvátország az első 60 percben nem létezett a pályán, és ez Zlatko Dalić hibája. A horvát sajtó általában két játékost említ meg, akik felelőtlen viselkedésükkel hozzájárultak ahhoz, hogy két gólt kapott a horvát válogatott, az egyiket az első, a másikat a második félidőben.

A horvátok győzhettek volna

A Sporstke novosti (Sporthírek) internetes oldal megállapítja, hogy a horvát válogatott akár tovább is juttathatott volna a spanyolok búcsúztatásával. A portál szerint szemtanúi lehettünk Horvátország nagyszerű visszatérésének (3:1 után), de néhány nagy hibát is láthattunk, amelyek miatt a horvát csapat nem került Európa legjobb nyolc együttese közé.

A spanyol kapus ugyan ajándékozott egy gólt a horvát válogatottnak rögtön a meccs elején, Ante Rebić és Joško Guardiol azonban azonban hozzásegítette az ellenfelet, az első és a harmadik gól megszerzéséhez.

A horvát televízióban már a közvetítés során, és a mecset követő elemző műsorban is felmerült, hogy az említett két játékos “amatőr hibát” követett el.

Az első gól akkor esett, amikor a horvát válogatott emberhátrányba került, mert Ante Rebić a partvonal mentén cipőt cserélt, a harmadik gólnál pedig Joško Guardiol azért nem volt a helyén, mert vizet ivott, és éppen a flakont dobta ki a pályáról, miközben a túloldalon egy felfutó játékos kapott labdát, és erre a horvát védő már nem tudott megfelelő módon reagálni.

– Nehezen fogható fel, hogy egy ilyen (fontos) meccsen a játékosok nem figyelnek az emberükre, mert cipőt cserélnek, vagy éppen vizet isznak


– írja a Sporstke novosti, és ez általános véleménynek tekinthető.

A Sportske novosti egy spanyol hírportált idéz, amely szerint a spanyol játékosok “teljes mértékben kitartottak” Simon kapus mellett a potyagól ellenére is, Luka Modrić – aki néha vízen jár – viszont “megőrült attól”, amit Rebić tett.

AMATŐR HIBÁK: Az egyik cipőt cserélt, a másik vizet ivott, avagy miért bukott el a horvát válogatottHorvát kommentárok szerint a két eset azonban nem hasonlítható össze, mert ami a spanyol kapussal történt, az bárkivel előfordulhat, amit viszont a 37. percben Rebić tett, az megengedhetetlen egy profi játékos részéről.

A szövetségi kapitány felelőssége

A labdarúgó EB során többször is felmerült, hogy Ante Rebić szerepeltetése a válogatottban nem indokolt, a történteket követően pedig az a kérdés is előjött, hogy a spanyolok ellen egyáltalán kellett-e játszatni őt.

Az Index.hr statisztikája szerint Rebić a spanyolok ellen játszott mérkőzésen 14 alkalommal adta el a labdát, a következő “legrosszabb játékos” pedig Guardiol volt, aki 13 labdát vesztett, de az RB Leipzig fiatal védője 53 perccel többet is játszott.

Mindez utalás arra, hogy a két kirívó fegyelmezetlenséget elkövető játékos más téren sem mutatott elfogadható teljesítményt, az Index.hr szerint azonban a felelősség nem őket, hanem a szövetségi kapitányt terheli.

A horvát média azt is felrója Zlatko Dalićnak, hogy meglehetősen későn vetette be Mislav Oršićot és Mario Pašalićot, akik új energiát vittek a horvát csapat játékába.

A Večernji list idézi a szövetségi kapitányt, aki szerint a cipőcserét büntette a spanyol válogatott, Dalić ugyanakkor Gardiolnak megbocsátott.

– Mondtam Gardiolnak, hogy minden hibáját magamra vállalom, ő csak 19 éves, még fiatal. Nem számít, hogy ez most nekünk mennyibe került. Ez a felnőtté válás ára


– jelentette ki a horvát szövetségi kapitány, aki szerint a horvát válogatott teljesítette a célt azzal, hogy bejutott az egyenes kiesés szakaszba. A minimális célt tehát sikerült elérni, ezúttal azonban többre nem futotta.

Dalić úgy fogalmazott, hogy nyugodt, mert a világbajnokságig szól a szerződése.

Horvátországban azzal mindenki egyetért, hogy a horvát válogatott a második félidőben kitűnő teljesítményt nyújtott, amikor 1:3-ról visszahozta a meccset, kérdés azonban, hogy ez mire elegendő?

– Szomorú vagyok, de egyúttal büszke is, elsősorban a srácok miatt, akik mindent megtettek, és a szurkolók miatt, akik eljöttek. Büszke vagyok a szurkolókra, és a játékosok szinergiájára

– foglalta össze véleményét a horvát szövetségi kapitány.

A horvát média észrevételei alapján kijelenthető, hogy Horvátországban nincs kimondott lincshangulat, bár az Index egyik kommentárja szerint a szövetségi kapitány a “leggyengébb láncszem”.

A hírportál ezt saját közvéleménykutatással is igyekezett alátámasztani. Az Index által rendezett rögtönzött felmérés alapján a horvátok 57%-a “első felindulásból” leváltaná Dalićot, amivel viszont szembe állítható, hogy 43% első felindulásból sem menesztené.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava