Connect with us

Bosznia

MINT A KALASNYIKOV: Putyin és Vučić nyitotta meg az orosz vakcina szerbiai gyártását, közben már a macedónokat is oltják Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic torlak puytin
A cikk meghallgatása

 
A szerb és az orosz elnök videolinken kísérte figyelemmel a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag gyártásnak beindítását a belgrádi Torlak intézetben. Az internet által jelen volt az argentin elnök is, akinek hazája szintén megkezdte az orosz oltóanyag gyártását.

Hatékony, mint a kalasnyikov

Vučić szerb elnök köszönetet mondott Vlagyimir Putyinnak és az orosz tudósoknak az ismeretek és a technológia átadásáért, amivel segítenek Szerbiának abban, hogy a “Torlak Intézet” a legjobb vakcinák gyártásának regionális központjává váljon.

– Egyszer azt mondta, hogy a Szputnyik V vakcina ugyanolyan hatékony, mint a legendás kalasnyikov automata puska. Biztosíthatom Önöket, hogy a “Torlak Intézet” ugyanolyan hatékony, mint a kalasnyikov


– mondta a szerb államfő Putyin egyik korábbi kijelentésére utalva.

– Ma a testvéri Oroszországból érkezik a Covid-19 elleni fegyvereink tölténye. Három validációs sorozat után most elkezdjük a 4 millió adag Szputnyik V gyártását

– tette hozá Vučić.

Az orosz vakcinák menedzseléséért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) tájékoztatás szerint Szerbia és Argentína eleinte saját szükségleteinek kielégítésére állítja elő az oltóanyagot, a későbbiekben azonban exportál is belőle.

Az előrejelzések szerint a Belgrádban előállított oltóanyagból tíz napon belül kapnak a szerbiai oltópontok.

Oroszországon kívül Szerbia az első európai ország, ahol gyártják az orosz Gamaleja Intézet által kifejlesztett vakcinát.

Az oltóanyagot eddig a világ hatvanhat országában regisztrálták, engedélyeztetése folyamatban van az az Egészségügyi Világszervezetnél (WTO) és az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) is.

Már a macedónokat is oltják

Nem sokkal előbb a szerb elnök kérte a belgrádi kormánytól, hogy a bosznia-hercegovinai állampolgárok mellett kezdjék meg Észak- Macedónia állampolgárainak oltását is.

A macedónok a Szerbiában elérhető négy vakcina (Pfizer, Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik V) közül bármelyiket választhatják.

Egy korábbi bejelentés alapján az észak-macedón állampolgárok mellett Szerbiában beoltják Bosznia- Hercegovina – nemcsak a boszniai Szerb Köztársaság – minden állampolgárát, a vakcina beadása teljesen ingyenes, és a szerbiai hatóságok oltási igazolást is kiadnak.

Szerbiában megerősítették a határmenti oltási pontokat, az érdeklődés egyelőre azonban elenyésző, nagyobb részvételt mára várnak, mivel ez az első hétvége a bejelentést követően.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava