Connect with us

Bosznia

VESZÉLYES KATONAI JÁTÉKOK: Amerikai hadgyakorlat a Szerb Köztársaságban, ugyanott később a szerbiai hadsereg gyakorlatozhat
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Az amerikai hadsereg mindössze 22 kilométerre van a több magyar nevet (Orbászvár, Lukácsbánya) is magáénak tudható Banja Lukától, amely a boszniai Szerb Köztársaság fővárosa. Az amerikai katonák a hadgyakorlatra készülve demonstratívan átvonultak Banja Lukán, majd lőgyakorlatot is tartottak a manjačai katonai poligonon. A kilencvenes években először a Jugoszláv Néphadsereg, majd a boszniai szerbek haláltábort működtettek Manjačaban, amelyet 1992-ben zártak be nemzetközi nyomásra. Innen lehet ismerős a név. Most azonban az amerikai hadsereg, sokak szerint a NATO, furfangos módon gyakorlatozik a boszniai szerbek fellegvárának közvetlen közelében. A hivatalosan május 15-én kezdődött hadgyakorlat június 2-ig tart.

Élő terepasztal

Az “Azonnali válasz 21”, szerbre fordított neve alapján a “Gyors válasz 21” (Brzi odgovor 21/Immediate Response 21) hadgyakorlat a kotinensméretű Defender Europe 21 NATO-hadgyakorlat része, ami már önmagában is problémákat vet fel, mivel Bosznia- Hercegovina nem tagja az Észak-atlanti Szövetségnek, azaz a NATO-nak.

A NATO-t, illetve az amerikai hadsereget azonban az ilyesmi ne zavarja, hiszen Koszovót is bevonták a “Defender Europe 21-be”, pedig annak hivatalosan még hadserege sincs.

Bosznia- Hercegovinában ezt a problémát azzal hidalták át, hogy csak amerikai katonákat küldtek Boszniába, hogy tartsanak közös hadgyakorlatot a bosznia-hercegovinai hadsereggel, amely elvben az egész bosznia-hercegovinai konglomerátum közös hadereje.

Ez teszi lehetővé számára, hogy a szerb enklávé területén is jelen legyen, és legális hadgyakorlatot tartson a partnerországok bevonásával, ezúttal az Egyesül Államokkal.

Az amerikaiaknak ez a kiskapu pedig jól jött, hogy erőt demonstráljanak, és látványosan, nem az éj leple alatt, átvonuljanak a boszniai szerb fővároson, Banja Lukán, jelezve, hogy ki az úr a Balkánon. Illetve, hogy ki lehet az úr, ha a helyzet netalán úgy hozná, hogy a non-paperes térképrajzolgatók valamilyen esztelenségre adnák a fejüket.

NATO, vagy nem NATO?

Hivatalosan persze, más a magyarázat a hadgyakorlat létjogosultságára, és ez a megközelítés is helyes, hiszen a boszniai-hercegovinai jogi és politikai káosz kitűnő táptalaja a különböző értelmezéseknek és megközelítéseknek.

– Ez nem NATO-hadgyakorlat, ez kétoldalú hadgyakorlat, amelyet az Egyesült Államok hadseregével közösen tartunk, mint bármely más hadsereggel, amellyel partnerségi megállapodásunk van


– mondta Radovan Ilić, a boszniai-hadsereg operatív parancsnokságának parancsnoka a szombati nyílt napot követően.

Miután az Egyesült Államok a NATO vezető hadereje, aligha lehet bárkivel is elhitetni, hogy a hadgyakorlatnak semmi köze a nyugati katonai szövetséghez. Eric Nelson, az Egyesült Államok nagykövete nem is tett erre kísérletet, vagy lehet, hogy neki nem szóltak.

– A NATO világosan megmondta, hogy a szövetség kapuja nyitva áll. Aminek pedig ma szemtanúi vagyunk, az a partnerség erősítése Bosznia- Hercegovina és a NATO között azoknak a reformoknak a végrehajtása érdekében, amelyek Bosznia- Hercegovinát közelebb jutatják az euró-atlanti normákhoz


– nyilatkozta az amerikai nagykövet.

A Bosznia- Hercegovina és az Egyesült Államok által tartott közös hadgyakorlaton a két ország katonái azt mutatták be, hogy légitámogatás igénybe vételével miként lehet lesből megsemmisíteni az ellenséges erőket.

A műveletben a bosznia-hercegovinai haderő 500, és az amerikai hadsereg 700 katonája vett részt, ami arra utal, hogy a hadgyakorlat célja nem a helyi haderő képességeinek felmérése, hanem az amerikai katonák beavatkozásra való képességének tesztelése volt.

Elnöki hármas, illetve kettes

A daytoni szerződés alapján Bosznia- Hercegovinának háromszor egyharmad elnöke van, de minden egyharmadnak van saját akarata, így a háromszor egyharmad sokkal kevesebb, mint az egy, mert háromszor kell letárgyalni ugyanazt, tudván, hogy a végén egyharmad úgyis hiányozni fog.

De hát ezt a szabályt is az amerikaiak találták ki valamikor régen a fent említett Daytonban.

Az amerikai-bosznia-hercegovinai hadgyakorlatot természetesen csak a kétharmad elnökség tekintette meg.

Šefik Džaferović, a bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagja köszönetet mondott az amerikai kormánynak és az amerikai hadseregnek, hogy közös hadgyakorlatot tartanak a bosznia-hercegovinai fegyveres erőkkel.

– Ma a helyszínen győződhettünk meg arról, hogy a bosznia-hercegovinai fegyveres erők teljes harcikészültségben vannak, és képesek végrehajtani azokat a feladatokat, amelyek a védelmi törvény alapján rájuk hárulnak


– mondta Džaferović, aki ezek között említette Bosznia- Hercegovina szuverenitásának és integritásának megőrzését.

Az élő katonai terepasztalon lejátszódó eseményeket figyelemmel kísérte Željko Komšić, a bosznia-hercegovinai kollektív elnökség horvát tagja is, aki igen gyakran nem a horvát, hanem a bosnyák érdekeket képviseli.

Komšić újságíróknak nyilatkozva Bosznia- Hercegovina teljesjogú NATO-tagságát vizionálta, aminek megvalósulása körülbelül a nullával egyenlő a jelenelgi körülmények között.

– Azt kell mondanom, hogy egyfajta büszkeséget is érzek, azon túl, hogy elégedett vagyok azzal, hogy szövetségesünk, partnerünk és barátunk, az Egyesült Államok, éppen a bosznia-hercegovinai fegyveres erőket választotta, amelyben megbízik, és amellyel, úgy gondolta, hogy egy ilyen típusú hadgyakorlatot végrehajthat


– jelentette ki Komšić.

A szerbiai hadsereg is gyakorlatozik Boszniában?

Akárhogy is vesszük, a boszniai “Azonnali válasz 21” hadgyakorlat semmi másról nem szólt, mint egy esetleges NATO-tagságról, ezért a “bilaterális hadgyakorlattal” kapcsolatos narrációt valószínűleg azok sem hiszik el, akik képviselik.

A katonai felkészítő műveleteket nem nézte meg, vagyis nem ment ki a manjačai poligonra a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja, aki a rotációs szabály alapján most éppen az ország elnöke.

Milorad Dodik elmondta, hogy a szerbek képviselői közül senki sem tekintette meg a hadgyakorlatot, amelyen szavai szerint a szarajevói politikusok “parádéztak.

– Úgy gondolom, hogy békén kellett volna hagyniuk a hadsereget, hogy végezze a feladatát, ami a megbízatásához tartozik, ahelyett hogy ilyen módon fokozzák a polarizációt, ami Bosznia- Hercegovinában egyébként is egyértelmű


– jelentette ki Dodik, aki azt is jelezte, hogy várják a szerbiai hadsereget, amely szintén a manjačai katonai poligonon gyakorlatozik majd, ugyanott, ahol most az amerikaiak.

Arra a hadgyakorlatra valószínűleg csak az egyharmad elnökség megy ki, ha egyáltalán sor kerül rá.
___________________________
Forrás: internet, Nova TV BH

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava