Connect with us

Választások

BETEG POLITIKA: Hogyan lesz a náthás albánból politikai fertőzött

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

alban labda
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc


Görögország a napokban enyhítette a határbelépésre vonatkozó járványügyi intézkedéseket, és lehetővé tette a beutazást az Európai Unióból, a schengeni térségből, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Arab Emírségekből, Szerbiából és Izraelből. Ezzel párhuzamosan az albán operatív törzs két hetes karantént rendelt el a Görögországból és Észak- Macedóniából érkezők számára. Nem véletlenül, hanem politikai szándéktól vezérelve.

Bajtársi gesztus

A görögök tehát beengedik a baráti szerbeket, akik autóval Bulgárián keresztül érhetik el Görögországot, de most Izrael még nagyobb barátnak számít.

Görögország már egy hónappal ezelőtt külön kedvezményeket biztosított Izraelnek, de vajon ez a “gesztus” nem annak szól-e, hogy szoros katonai-védelmi kapcsolatok vannak kialakulóban a két ország között?

Mint korábban már megírtuk, Izrael és Görögország az eddigi legnagyobb védelmi megállapodás kötötte meg 1,65 milliárd USD dollár értékben, amely magában foglalja egy nemzetközi repülésoktatási központ létrehozását és üzemeltetését a görög légierő számára.

Politikai fertőzöttek

Miközben Görögország nyit egyes országok felé – ami Albániára a kedvező pandémiás mutatók ellenére sem vonatkozik – addig az albániai “operatív törzs,” vagyis a Szakértői Technikai Bizottság hétfői ülésén két hetes karantént rendelt el a Görögországból és Észak- Macedóniából érkezők számára.

Zoran Zaev észak-macedóniai miniszterelnök a napokban felszólította az albán állampolgársággal rendelkező macedónokat, hogy szavazzanak kollégája, Edi Rama Albán Szocialista Pártjára az április 25-én tartandó albániai választásokon, de a fentiek alapján erre aligha lesz lehetőségük, az albán miniszterelnök ugyanis semmit sem bíz a véletlenre.

Az indíték egyértelmű: Edi Rama ezzel ugyanis kizárta a macedóniai albánokat és a Görögországban dolgozó albániai vendégmunkásokat a parlamenti választásokon való részvételből. Számára az utóbbiak jelentenek nagyobb veszélyt.

Albán választási videó


– Ne habozzon! Április 25-én adja le a szavazatát!

– biztatja az Európai Unió az albánokat.

De sokan lesznek, akik nem rúgnak labdába!

Albánia egyike azoknak az országoknak, amely a legnagyobb a diaszpórával rendelkezik az ország lakossághoz képest. Jelenleg az albánok 34%-a él külföldön, körülbelül 1,64 millió ember, közülük mintegy 1,3 millióan rendelkeznek szavazati joggal, de csak akkor szavazhatnak, ha hazamennek.

Az intézkedésre Görögország úgy reagált, hogy ez nem orvosszakmai döntés volt, hanem a haláltusáját vívó tiranai kormány utolsó politikai trükkje.

Az albániai görög kisebbség sajtónyilatkozatban közölte, hogy Rama lépése “antidemokratikus cselekedet” annak megakadályozása, hogy április 25-én a Görögországban élő albán állampolgárok ne élhessenek szavazati jogukkal.

Nyílt titok, hogy Rama a Görögországban dolgozó élő albánokat olyan tényezőnek tekinti, amely csak kárára lehet a vasárnapi parlamenti választásokon, hiszen aligha szavaznának rá azok az albánok, akik Görögországba kényszerülnek munkát keresni és vállalni.

Edi Rama albán miniszterelnöknek tehát kiváló apropó az aktuális pandémia, avagy így lesz egy náthás Albánból “politikai fertőzött”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Podcast

BalkCast – a BALK Magazin podcast műsora 2. adás / A török választásokról

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Balkcast - A BALK Magazin podcast műsora - A török választásokról
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A Balk Magazin podcastjének legújabb részében Varga Szilveszter főszerkesztőnk és Egeresi Zoltán, Törökország és a balkáni régió kiváló szakértője, mélyrehatóan tárgyalják a törökországi választások eredményeit és Erdogan elnök jövőbeli lehetőségeit. Egeresi Zoltán évek óta követi Törökország politikai folyamatait, és rendelkezik egyedülálló bepillantással a térség geopolitikai dinamikájába.

A beszélgetés során felfedezzük, hogyan alakultak az utóbbi választások eredményei, és milyen hatással lehetnek Erdogan elnök jövőjére és politikai irányvonalára. Megvizsgáljuk azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek befolyásolhatják Törökország politikai stabilitását és kapcsolatait a balkáni régióval. Egeresi Zoltán elemzései és mélyreható ismeretei alapján olyan érdekes összefüggésekre világítunk rá, amelyek a török politikai színtér jövőbeli alakulására mutatnak.

Ne hagyd ki ezt a kivételes lehetőséget arra, hogy elmélyülj a török politika világában és jobban megértsd a Balkán régióban zajló eseményeket!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava