Connect with us

Sport

KERESD A NŐT: Mi a hasonlóság a Szerbiai Labdarúgó Szövetség most lemondott elnöke és Borisz Jelcin unokája között?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2502581 1 ls
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc


Slaviša Kokeza úgy döntött, hogy benyújtja visszavonhatatlan lemondását. A Szerbiai Labdarúgó Szövetség elnöke ezt azzal indokolta, hogy brutális vádak és támadások érik a személyét, és hogy távozásával szeretné biztosítani a válogatottnak a nyugodt munkát. Természeten a cikkben arra is választ kapunk, hogy mi a hasonlóság a Szerbiai Labdarúgó Szövetség most lemondott elnöke és Borisz Jelcin unokája között?

Ki akarja megölni a szerb elnököt?

Csak idő kérdése volt, hogy Slaviša Kokeza mikor távozik posztjáról, miután a rendőrségen kétszer is meghallgatta a szerb alvilághoz kötődő kapcsolatai miatt.

– Tájékoztatni kívánom munkatársaimat, valamint a sport- és futballrajongókat, hogy visszavonulok a Szerb Labdarúgó Szövetség elnöki posztjáról. Ezt mindenek előtt annak érdekében teszem, hogy a nemzeti csapat számára biztosítsam a szükséges nyugalmat. Ugyanakkor kész vagyok az új harcra, amely során mindent megteszek, hogy cáfoljam a nevem és a személyem elleni támadásokat

– írta közleményében a Szerb Labdarúgó Szövetség most már csak volt elnöke.

A világon azonban aligha van annyi vödör víz, amellyel Kokeza lemoshatja a sarat, amelyet a szerb média dobált rá az utóbbi egy hónapban, valószínűleg nem minden alap vagy politikai késztetés nélkül.

A vezető szerb sportembert kétszer is bevitték a rendőrségre, és mindkét alkalommal felkínálták neki a poligráfos hazugságvizsgálatot, de egyik alkalommal sem fogadta el. Pedig csak arra az egyszerű kérdésre kellett volna válaszolnia, hogy készült-e merényletre a szerb elnök ellen.

Aleksandar Vučić utána nem győzött csodálkozni azon, hogy az az ember, akiben megbízott, elutasította a poligráfot annak a “kulcskérdésnek” a tisztázásában, hogy részt vett-e az ő likvidálásának előkészítésében.

– Ezt nem tudom elhinni, és hogy őszinte legyek, régóta ismerem ezt az embert, és ezt soha sem fogom elhinni… De ha valaki nem fogadja el a poligráfos vizsgálatot, akkor számomra az nagyon furcsa

– jelentette ki a szerb elnök számtalanadik médiamegnyilvánulása alkalmával.

“Búcsúüzenetében” Kokeza is kitért valami ilyesmire, amikor hangsúlyozta, hogy “nem tőle kell félteni a szerb elnököt”, mert majdnem húsz éve már ugyanazokat az értékeket képviseli, mint Vučić.

– Senkinek sem kell Aleksandar Vučićot és Szerbiát Slaviša Kokezától védeni, mert Slaviša Kokeza Aleksandar Vučić és Szerbia mellett állt ki akkor is, amikor ezt sokan nem merték vagy nem akarták megtenni. Erre akkor is, és most is büszke vagyok, amikor velem kapcsolatban “brutális módon veszélyes valótlanságokat hoznak nyilvánoságra”, amelyek természetesen kárt okoztak annak a tisztségnek is, amelyet már nem akarok betölteni

– jelentette ki Kokeza, aki sportnyelven szólva, “cserét kért”, mert lerúgták a pályán.

A legsúlyosabb vádak

A belgrádi Kurir március elején arról írt, hogy Kokeza négy éven keresztül a szerb belügy és a szerb vámszervek egyes tagjaival szövetkezve cigarettát csempészett Montenegróból Szerbiába, amivel több száz millió eurós haszonra tett szert, illetve ekkora összeggel károsította meg a szerb államot.

Egyes becslések szerint a haszon akár 640 millió euró is lehetett, az így szerzett pénzt pedig azonnal kivitte az országból, és állítólag egy római bankban helyezte el.

Kokeza és barátai a cigarettát Montenegróban szerezték be, és kamionokkal szállították Szerbiában át, a verseci határátkelő érintésével Romániába, ahol aztán feketén értékesítették.

Egy volt rendőri vezető ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a kamionokkal akár kábítószer is érkezhetett Szerbiába, ami újabb alvilági kapcsolatokat is feltételez, és a szálak akár Bajkeverő Veljához (Velja Nevolja) és bűnözői csoportjához is vezethetnek.

Az gyanú szerint az ügyben érintett egy belgrádi vendéglőtulajdonos is, aki korábban kaszinókat működtetett Romániában, és román alvilági kapcsolatainak köszönve terítette az árut.

Szintén érintett lehet Željko Popović, a belgrádi labdarúgó szövetség alelnöke is, aki civilben egy ideig a belgrádi vámhivatal vezetője volt.

A szerb sajtó az esettel összefüggésbe hozza, hogy ezekben a hetekben leváltották Miloš Tomićot, a szerbiai vámhivatal vezetőjét.

Mire költötte a pénzt?

A belgrádi Objetiv nemrégiben szellőztette meg, hogy a Szerbiai Labdarúgó Szövetség elnöke az így befolyt pénzből ingatlanokat vásárolt és drága orgiákat rendezett, amelyeken nem pancsolt italokat szolgálták fel, az escort lányok pedig “a szomszédos” Kolumbiából” érkeztek.

A lányokat magánrepülőgép szállította. Egy ilyen út alapjáraton állítólag 200 ezer euróba kerül, de emelt szintű kényelem esetén akár az 500 ezer eurót is elérheti, az egyik irányba.

Szerb médiajelentések szerint ez nem egyszer, hanem legalább öt alkalommal fordult elő. KERESD A NŐT: Mi a hasonlóság a Szerbiai Labdarúgó Szövetség most lemondott elnöke és Borisz Jelcin unokája között?

Kokeza azonban szerelmes lett, és megjelent az életében Tamara.

A Kurir beszámolója szerint nincs az a férfi a világon, aki nem cserélne a Szerbiai Labdarúgó Szövetség elnökével, amikor a magánéletről van szó.

Kokeza ugyanis egy hosszú lábú manöken, a kruševaci Tamara Lazić társaságában jelenik meg az utóbbi időben.

– Kokeza és Tamara gyakran látogatja a híres belgrádi éttermeket, bár nagyobb társaságban, de a környezetükben mindenki tudja, hogy kapcsolatban vannak. Ezen kívül gyakran mennek luxusutakra a világ minden tájára. Kokeza Tamara minden kívánságát teljesíti, fizeti a legjobb szállodákat, és minden utazásról a legdrágább holmikkal teli táskákkal térnek haza. Amire Tamara rámutat, Kokeza azt azonnal megveszi neki

– állítja Kurir meg nem nevezett forrása, aki szerint a Szerbiai Labdarúgó Szövetség elnöke megőrül a szépséges manökenért, aki korábban Borisz Jelcin unokájával flörtölt.

Öt-hat évvel ezelőtt a sajtó azzal volt tele, hogy Tamara és a nagyapja nevét viselő ifjú Borisz együtt képzeli el a jövőt, ezekből a tervekből azonban a jelek szerint nem lett semmi.

És hogy mi a hasonlóság a Szerbiai Labdarúgó Szövetség volt elnöke, valamint Borisz Jelcin unokája között? A helyes válasz az, hogy mindketten ugyanazt a nőt szerették, illetve szeretik. A megfejtést sehova sem kell beküldeni.
_______________
Fotók: internet

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Az Australian Opennek megint meggyűlt a baja Novak Đoković szerb teniszezővel

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Đoković szerb teniszező édesapja és egy farkas
Đoković szerb teniszező édesapja és egy farkas (Forrás: Twitter, screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Az Australian Open tavaly a Covid-19 miatt hadakozott Novak Đoković szerb teniszezővel, most viszont Vlagyimir Putyin miatt intették meg Đokovićot, akinek az Andrej Rubljov orosz kollégája fölötti sima győzelmét az ausztrál nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjében (6:1, 6:2, 6:4) beárnyékolta, ami a lelátókon és a teniszaréna környékén történt. Az Australian Open figyelmeztette Đokovićot, hogy a továbbiakban kerülje az ehhez hasonló helyzeteket!

Đoković és az arnyékok

Nemcsak tenisz volt Melbourne-ben, hanem balhé is a Đoković- Rubljov összecsapást követően, miután a sportot ismét háttérbe szorította a politika, miután a szerb és az orosz tábor egymásra talált.

Az már tavaly kiderült, hogy a nemzeti/nacionalista allűröktől sem mentes Đoković komoly szurkolótáborral rendelkezik Ausztráliában, a szerb kivándorlók népes tömege tavaly fesztivál-jellegű demonstrációkkal támogatta a szerb teniszezőt, miközben az ausztrál hatóságokkal küzdött, miután állítólag a vírust már előzőleg legyűrte.

A szerb szurkolók most jelentős támogatást kaptak Rubljov híveitől, miután nem halálos ellenségekről van szó, ez legfeljebb az oroszokról és az ukránokról mondható el, ami újabb bizonyíték arra, hogy a sport és a politika között létezik némi összefüggés. Ennek következtében a teniszaréna környékén szólamokat voltak halhatók, hogy Rusija, Srbija”, vagyis hogy Oroszország, Szerbia.

A helyzetet súlyosbította, hogy ennek során feltűnt a szerb teniszező édesapja is, aki nemigen türtőzteti magát, amikor a szerb nemzeti ügyről van szó.

Srđan Đoković ezúttal orosz & oroszbarát szerb szurkolók társaságában jelent meg, akik közül az egyik Vlagyim Putyin arcképével díszitett zászlót mutatott a kamerának, ráadásul az Ukrajna elleni agresszió jelképének tekinthető Z-betővel díszített pólót viselt.

Vlagyimir Putyint éltető emberek a Rod Laver Arena lépcsőin

Az ukrán Kateryna Baindl és az orosz Kamilla Rahimova összecsapásakor történt incidens miatt, amelyen egy orosz zászló is előkerült, az ausztrálok betiltották az orosz és fehérorosz zászlók és szimbólumok használatát a Melbourne Parkban.

A BBC beszámolója szerint a Putyin képével kidekorált orosz zászlóval egy szerb & orosz színekben felvonuló csoport érkezett a Rod Laver Arena elé, az ezzel kapcsolatos videót Ben Rothenberg, közismert amerikai teniszújságíró tette közzé a Twitteren, ahol megjegyezte, hogy a szerb ász édesapja, Srđan Đoković egy Putyin-párti tüntetésen pózolt a Rod Laver Aréna előtt.

A Vezérfarkas is szurkolt Đokovićnak, vagy éppen Đoković ellen?

A Vezérfarkas is szurkolt Đokovićnak, vagy éppen Đoković ellen?

Rothenberg egyúttal bírálta a szervezőket, szerinte ugyanis megdöbbentő azoknak a biztonsági intézkedéseknek a szintje, amelyek az ilyesmit lehetővé teszik.

Novak Đoković édesapja a Moszkvába küldött “képes üzenettel” Alekszandr Zaldasztanovot (az orosz Hulkot), az Éjszaka Farkasai Putyin-barát motoros társaság vezetőjét szólította meg, hozzá intézte a szavait, és általa az orosz testvéreket üdvözölte a messzi Moszkvában: ebből is látszik, hogy az oroszok ukrajnai háborúja még Ausztráliában is “hullámokat ver”.

A szerb-orosz barátság megnyilvánulása Melbourne-ben

A nyugati kollégák csak a szerb teniszező édesapjára koncentráltak, és nem foglalkoztak a zászlót tartó férfival, az “orosz Hulkkal”.

A BALK digitális eszközökkel feljavította a Melbourne-ben készült videóból kicsípett képkockát, amely mellé odatettük a “teljes szerelésben” látható “vezérfakast”. Nem állítjuk, hogy egy és ugyanaz a személyről van szó, de látunk “némi hasonlóságot”, és ezt támasztja alá az is, ahogy a szerb teniszező édesapja megszólítja Alekszandr Zaldasztanovot.

A felvételt közzétevő Rothenberg azonban nem az egyedüli volt, aki a helyszínről posztolt, ott volt Tumaini Carayol, a The Guardian riportere is, aki saját állítása szerint csak arrafelé sétált, és egy csoport emberbe botlott a Rod Laver Arena lépcsőjén, egyikük egy Vlagyimir Putyin arcával díszített zászlót mutogatott, miközben a tömeg azt skandálta, hogy “Rusija, Srbija”, vagyis, hogy “Oroszország, Szerbia”.

Miután a fenti két felvétel valószínűleg mobiltelefonnal készült, a videók minősége enyhén szólva csapnivaló, de Rejtő Jenőt parafrazálva nem lehet minden pofon és újságíró mellé operatőrt állítani! Ám ha alaposabban megnézzük a felvételek, az mindenképpen kiderül, hogy mindkét nyugati újságírónak ugyanazt a személyt sikerólt lencsevégre kapnia – aki lehet, hogy éppenséggel a fő farkas.

Ezt a véleményünket alátámasztja egy Ausztráliában tartózkodó emberjogi aktivista “twitteres” bejegyzése is. Sophie Mak csodálkozva állapította meg, hogy a szervezők engedélyezték az Éjszaka Farkasai nevet viselő motoros banda tagjainak, hogy Putyint ábrázoló zászlókat és transzparenseket vigyenek be az ausztráliai nyílt teniszbajnokságra, miközben az ukrán jelépekkel vagy ukrán zászlókkal érkezőket alaposan átvizsgálják.

Az oroszok a demokráciát kérik számon

A történet foglalkoztatta az orosz állami hírügynökséget, a RIA Novosztyit is, amely arról számolt be, hogy Ausztráliában letartóztattak “egy fanatikust” egy Putyint ábrázoló orosz zászló miatt. Az orosz hírügynökség már a címben felteszi a kérdést, hogy hol marad a “demokrácia?”

A RIA Novosztyi a cikk alcímében megjegyezte, hogy a Putyin arcképével “súlyosbított” orosz zászlót szerb szurkolók feszítették ki az ausztráliai nyílt teniszbajnokságon, vagyis az orosz média “eme jeles képviselője” a szerb kisöcsire keni a dolgot.

A Ria Novosztyi cikke a szerb teniszezővel kapcsolatban

A Ria Novosztyi cikke a szerb teniszezővel kapcsolatban

Az orosz hírügynökség ugyanakkor képekkel nem támasztja alá az állítását, csak semleges illusztrációkat csatol a cikkéhez, miközben arról számol be, hogy “botránnyal végződött” Rubljov-Đoković összecsapás az Australian Openen. Az ausztrál rendőrség letartóztatta a rajongók egy csoportját a Putyin-zászló, illetve egy másik lobogó miatt, amelyen a “Donyecki Népköztársaság” neve szerepelt.

Az orosz hírügynökség ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Andrej Rubljov előző pályára lépésekor a közönség soraiban ukrán zászlók voltak, amivel kapcsolatban az orosz hírügynökség szerint Rubljov azt mondta, hogy azok nem zavarják őt, de a sértegetések igen.

A RIA Novosztyi ehhez még hozzátette, hogy az Australian Open vezetése elkente ezt a dolgot, mert “Ukrajnát megbántani ma már politikai öngyilkosságnak számít”.

Itt már nagyon eltávolodunk attól, amivel a cikkünket kezdtük, az ausztráliai teniszbajnokságra reagálva csak annyit szerettünk volna elmondani, hogy tavaly a Covid-19 miatt akadtak problémák az ott indulni szándékozó Đoković körül, most viszont egy sokkal veszélyesebb vírus terjed a világban, a háború vírusa, amely a sportpályákon jól látható szimptómákat idéző elő, főleg ha az Éjszaka Farkasai is besegítenek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava