Connect with us

COVID-útlevél

SZIJJÁRTÓ: Nem lehet diszkriminatív az esetleges COVID-útlevél, figyeljük az AstraZenecát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Magyarország részt vesz az úgynevezett COVID-útleveleket előkészítő beszélgetésekben, de ragaszkodik ahhoz, hogy egy ilyen dokumentum nem lehet diszkriminatív senkivel szemben sem. Ezt hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Belgrádban, ahol szerb kollégájával találkozott. A nyilatkozat előzménye lehet, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök a napokban botrányosnak nevezte, hogy az Európai Unió vakcinaútlevél bevezetését tervezi.

Két út

– A Covid-útlevél esetében tiszteletben kell tartania azt, hogy az európai uniós szabályok két módját határozzák meg egy vakcina jóváhagyásának. Az egyik út az Európai Gyógyszerügynökség normál eljárásban meghozott döntése, a másik út pedig a vészhelyzetben a nemzeti hatóságok engedélye

– magyarázta a tárcavezető, majd hozzátette:

– Magyarország nem fogadja el, hogy az úgynevezett Covid-útlevél esetleges bevezetésénél csak egyetlen jóváhagyási formát ismerjenek el, vagyis ne fogadják el a nemzeti hatóságok által jóváhagyott oltóanyagot.

Magyarország figyeli az AstraZenecát

Az AstraZeneca magyarországi alkalmazásával, illetve esetleges felfüggesztésével kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország is megfigyeli az oltóanyag hatását, és szakemberek fognak dönteni a további lépésekről.

Emlékeztetett arra, hogy Szerbia és Magyarország is az átoltottság tekintetében Európa élvonalában jár, erre pedig azért volt lehetőség, mert mindkét ország vásárolt keleti vakcinát is, és nem csinált ideológiai vagy politikai kérdést a vakcinák beszerzéséből.

Nikola Selaković szerb külügyminiszter ehhez kapcsolódóan elmondta: nem látja akadályát annak, hogy a két ország között lehetővé váljon a szabad közlekedés az oltottság igazolásával.
_________________
Forrás: Facebook

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava