Connect with us

Bűnügy

SZÍNESFÉM VAGY MAGYARELLENESSÉG? Ledöntötték talapzatáról a horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

petofi szobor haraszti
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc


Vasárnapra virradóra ismeretlenek ledöntötték talapzatáról a horvátországi magyarság első köztéri -szobrát – közölte a sajtóval Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház (HRKKE) püspöke.

A bronzból készült mű Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész alkotása, amelyet közadományokból állítottak az egyház kezdeményezésére, és 2014. március 15-én avatták fel Haraszti főterén.

Amikor állították, akkor az egyetlen -szobor volt - Szlavóniában, két-három évvel ezelőtt azonban a Harasztitól alig 10 kilométerre lévő Szentlászlón is emeltek egy -szobrot.

A püspök, aki egyúttal Haraszti református lelkipásztora is, elmondta: egyelőre nem tudják, hogy a mellszobrot színesfémtolvajok próbálták-e meg eltulajdonítani, és tettüket anyagi haszonszerzés motiválta, vagy magyarellenes cselekedetről van-e szó, de a felháborodás óriási.

– Az így is gyenge lábakon álló haraszti identitás most a földön hever

– fogalmazott Szenn Péter arra utalva, hogy a szobor arccal a föld felé hevert.

A püspök hozzátette, hogy a rendőrségen természetesen feljelentést tettek, és kérték, hogy a hatóságok mihamarabb kerítsék kézre a elkövetőit.

A püspök hangsúlyozta, hogy mielőbb helyreállítják az emlékművet.

Ez nem az első ilyen eset a térségben, tavaly szeptemberben ismeretlen tettesek Kosztolányi Dezső szabadkai mellszobrát rongálták meg.
______________
Fotó:

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a bíróság egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis- Jugoszlávia elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai rendőrség annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava