Connect with us

Koszovó

KOSZOVÓ VÁLASZT: A választópolgárok hiteltelennek tartják a pártok ígéreteit

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

diaszpora szavazas
A cikk meghallgatása


A függetlenség 2008-as kikiáltása óta, immár ötödik alkalommal, Koszovóban ismét előrehozott parlamenti választások lesznek február 14-én. A közgyűlés 120 helyéből 20-at a kisebbségi közösségek számára tartanak fenn, így a pártok a fennmaradó 100 mandátumért küzdenek, de nem valószínű, hogy bármelyik is 61-et szerezne, ami feljogosítaná arra, hogy egyedül alakítson kormány. A politikai szervezetek választási kampánya február 3-án kezdődött és 12-ig tart. A központi választási bizottság tájékoztatása szerint a koszovói közgyűlés 120 képviselői helyéért folytatott versenyben 28 politikai szervezet vesz részt, több mint 1000 képviselőjelölttel.

Az ígéretek

Koszovóban arányos nemzeti választási rendszer van, ami azt jelenti, hogy az egész ország egy választókerület. Az állampolgárok egy pártra és a párt 110 jelöltjéből 5-re szavaznak.

A három vezető politikai párt jelöltjei indulnak az ország elnöki posztjáért is, az Önrendelkezés (Vetëvendosje Mozgalom, LVV), a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) és a Koszovói Demokrata Párt (PDK).

Mindhárom politikai párt választási programjain belül megígérte, hogy foglalkozik a koronavírus-járvány leküzdésének, valamint az ország gazdasági fellendülésének lehetőségeivel a járvány által okozott károk után.

Az Önrendelkezés Mozgalom (LVV) a lakosság 60 százalékának beoltását és az egészségügyi személyzet folyamatos képzését ígéri az egészségügyi kapacitások növelésére az alapellátásban. A fő prioritása a gazdasági fellendülés és a gazdasági élet normalizálása. Egyúttal öt pilléren alapuló politikai partnerséget szeretne (1) a vállalkozások, (2) az állam, (3) a bankrendszer, (4) a koszovói hitelgarancia-alap, (5) valamint a nemzetközi adományozók és hitelezők közössége között, ami “együtt garantálja a gyors kilépést a jelenlegi recesszióból ”.

A Koszovói Demokratikus Liga (LDK) oltási és immunizálási stratégiát kínál. A párt átfogó gazdasági fejlődést akar, “aminek első tartóoszlopa a magánszektor fejlesztése”. Ez magában foglalja a vállalkozások finanszírozási feltételeinek javítását a Hitelgarancia Alapon keresztül. Az LDK “különös figyelmet fordít az exportra, és általában a hozzáadott érték növelésére különféle rendszerek kiépítésével, hogy segítse a vállalkozásokat az európai szabványok szerinti termékek előállításában”.

A Koszovói Demokrata Párt (PDK) a lakosság 70 százalékát oltaná be a gazdasági fellendülés érdekében, és támogatási csomagot biztosítana minden fertőzöttnek, az egészségbiztosítási pénztárnak és 30 százalékkal emelné az egészségügyi személyzet fizetését. A koszovói Demokrata Párt szerint 500 millió eurót teremtene elő a gazdaság helyreállítására. A PDK azt ígéri, hogy 18% -ról 9%-ra csökkenti az általános forgalmi adót (áfa) az élelmiszerek és a napi fogyasztási cikkek esetében, de kilátásba helyezte az importált és a Koszovóban gyártott gyógyszerek áfa-mentességét is.

Elhiszik-e az emberek?

Az emberek általában azt mondják, hogy a február 14-i előrehozott parlamenti választásokon induló politikai pártok ígéreteitől semmilyen területen nem hisznek.

A pártok néhány kérdést félretettek a kampány előtt, mint például a pandémia kezelése, a Szerbiával folytatott párbeszéd, Koszovói állami szubjektivitásának erősítése, valamint Koszovó tagsága nemzetközi szervezetekben.

Pedig a politikai pártoknak közös álláspontot kellene kidolgozniuk, és valódi stratégiával kellene rendelkezniük ezekben a kérdésekben ahhoz, hogy folytatódhasson a párbeszéd például Szerbiával is.

A Koszovói Demokratikus Párt (PDK) megbízott elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Enver Hoxhaj egy interjújában elmondta: úgy véli, hogy a Joe Bidennel és az Angela Merkellel való személyes ismeretsége új fordulópontot hozhat a Koszovó és Szerbia között folyó, vagyis éppen nem folyó párbeszédben.

A diaszpóra fontossága

A legutóbbi 2019-es választásokon a Koszovón belüli szavazatok alapján a Koszovói Demokratikus Liga volt némi előnyben az Önrendelkezés Mozgalommal szemben, amikor azonban a diaszpórából érkezett szavazatokat is megszámolták, megfordult a helyzet, és az Önrendelkezés jött ki győztes pártként.

Akkor csak kis számú diaszpóra szavazatról volt szó, a jelenlegi választások esetében viszont a diaszpóra rendkívül nagy számú kérelmet nyújtott be a február 14-i választásokon való részvételre, ami miatt nagy a lehetősége annak, hogy ez döntse el a szavazást, illetve hogy nagyon nagy legyen a különbség az első és a második párt között.

A Koszovó Központi Választási Bizottsága, a CEC közzétette, hogy január 13-a és 21-e között több mint 175 ezer kérelmet regisztráltak be a Koszovón kívül történő szavazásra. Az első hitelesítési eljárást követően, amelynek során mintegy 43 ezer kérelmet elutasítottak, nagyjából 131 ezer maradt, ennek döntő többségét online nyújtották be. Az ellenőrzési folyamat során eddig közel 101 ezer kérelmet hagytak jóvá, és majdnem 30 ezer utasítottak el véglegesen.

Minden olyan polgár, aki sikeresen regisztrálja magát Koszovón kívüli választóként, február 2-tól postai úton szavazhat. Az általános választásokról szóló törvény szerint a CEC-nek február 12-ig kell elfogadnia a diaszpórától beérkező szavazólapokat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava