GRATULÁCIÓBA CSOMAGOLT KÖVETELÉS: Az amerikai elnök felszólította Szerbiát Koszovó elismerésére

Olvasási idő: 1 perc

Az amerikai elnök felköszöntötte Szerbiát az ország államiságának ünnepe előtt, amelyet február 15-én tartanak. Joe Biden ezt az alkalmat azonban arra is felhasználta, hogy megsürgesse Szerbiánál Koszovó függetlenségének elismerését. A szerb nemzeti ünnep az 1804. február 15-én kitört első szerb felkelés, valamint az 1835. február 15-én elfogadott első szerb alkotmány napjára esik.

Amerikai köszöntő

A szerb elnöki hivatal megerősítette, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök megkapta az amerikai elnök köszöntő levelét.

Az amerikai nép nevében őszinte gratulációmat fejezem ki Önnek és polgártársainak a február 15-i szerb államiság napja alkalmából

– olvasható a levélben.

Biden rámutatott, hogy a két ország 140 éves partnerségét szem előtt tartva az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a gazdasági együttműködés, a regionális stabilitás és a demokratikus értékek javítása mellett.

Továbbra is szilárdan támogatjuk Szerbia európai integrációs célját, és arra ösztönözzük Önt, hogy továbbra is tegyen nehéz lépéseket ennek a célnak az elérése érdekében, ideértve a szükséges reformok bevezetését, és egy átfogó rendezési megállapodás megkötését Koszovóval, amely a kölcsönös elismerésre összpontosít

– írta az amerikai elnök a szerb államfőnek küldött levelében, amelyben a “tiszteletkörök szakaszban” ejtett néhány szót a szerb-amerikai világháborús szövetségről, a szerbek hozzájárulásáról az amerikai társadalom felemelkedéséhez, és egy másik háborúról, a Covid-19 elleni küzdelemről is.

gratulÁciÓba csomagolt kÖvetelÉs: az amerikai elnök felszólította szerbiát koszovó elismerésére GRATULÁCIÓBA CSOMAGOLT KÖVETELÉS: Az amerikai elnök felszólította Szerbiát Koszovó elismerésére biden level gratulacio

Szerb válasz

Az üzenetre reagálva Aleksandar Vučić újságíróknak elmondta, hogy Szerbia kész folytatni a párbeszédet Koszovóval, de nem ismeri el annak függetlenségét – jelentette a Tanjug szerb hírügynökség.

Szerbia és Koszovó kölcsönös elismerése egyetlen világméretű szervezet egyetlen dokumentumában sem szerepel

– emelte ki Aleksandar Vučić szerb elnök, aki úgy nyilatkozott: megérti, hogy ez az új amerikai politika, de válasza nem fog különbözni attól, amit tavaly ősszel mondott a Fehér Házban, vagyis hogy Szerbia nem hajlandó Koszovó elismerésére.

A szerb elnök ezzel arra emlékeztetett, hogy az Egyesült Államoknak szeptemberben más elnöke volt, és hogy annak a tavalyi köszöntőjében nem szerepelt a Koszovó függetlenségének elismerésére vonatkozó kitétel.

Szerb diplomáciai körökből származó vélemények szerint Joe Biden köszöntője egyébként világos jele annak, hogy az új amerikai adminisztráció milyen irányban mozdul el, és minek alapján határozza meg a viszonyát Szerbiával.gratulÁciÓba csomagolt kÖvetelÉs: az amerikai elnök felszólította szerbiát koszovó elismerésére GRATULÁCIÓBA CSOMAGOLT KÖVETELÉS: Az amerikai elnök felszólította Szerbiát Koszovó elismerésére balkanac nagy