Connect with us

Kína

DIPLOMATIKUS VISELKEDÉS: Vučić megsürgette az orosz és a kínai elnököt, hogy minél előbb küldjék a vakcinát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


A diplomáciai is elveszti a maga báját, az államfők, a miniszterelnökök és a külügyminiszterek is Zoomon, vagy más hasonló videócsatornán keresztül tárgyalnak. Vagy ósdi módon telefonon beszélnek egymással, mint a szerb és az orosz elnök.

Tiszteletkörök

A szerb elnök telefonon beszélt orosz kollégájával, erről a szerb nép egy közleményből értesülhetett, amelyet a szerb elnöki hivatal fogalmazott meg.

A közlemény szerint Vučić és Putyin (ebben a fontossági sorrendben), megállapította, hogy az utóbbi időben a koronavírus által kiváltott nehézségek ellenére Szerbia és Oroszország az egymás iránti megértés és barátság magas fokáról tett tanúbizonyságot.

Bla-bla-bla. Jöjjön egy kicsit konkrétabb!

Vučić köszönetet mondott azért a támogatásért, amelyet Putyin a koronavírus elleni harcban mutatott, vagyis hogy Szputnyik V vakcinákat küldött Szerbiának, amivel hozzájárult, hogy a balkáni ország elöl járjon a lakosság beoltásában.

Ez megint csak egy tiszteletkör, amire biztosan szükség van a diplomáciában és az ahhoz kapcsolódó irományokban.

A közlemény szerint a szerb elnök hangsúlyozta, hogy Szerbia az orosz szakértők segítségével megépíti a szükséges létesítményeket, és önállóan gyártja a vakcinákat.

Ha az oroszok is úgy akarják.

Ezt követően jöttek a szólamok a két nép barátságáról, amelyet senki sem tud lerombolni, szó volt bilaterális és regionális kérdésekről, ezt is ismerjük, elhangzott a köszönet azért, hogy Oroszország aktívan támogatja Szerbia szuverenitását és integritását, illetve ejtettek néhány szót a békéről és a stabilitásról is.

És még kétszer ennyi “fontos sületlenségről”, amit sorolni is fárasztó lenne.

Mindezek után felmerül a kérdés, hogy Vučić mi a fenéért zavarja “orosz apácskát” éppen akkor, amikor az “kedvenc ellenzékijének” állítja ki a vouchert Szibériába.

Vlagyimir, “kűggyé még”!

No, ez nem derült ki a szerb elnöki hivatal közleményéből.

Olyannyira nem, hogy a nagyon-nagyon-nagyon Vučić-barát Informer is észrevette, és utána is jártak, mert nekik ez könnyen megy.

Aminek az lett az eredménye, hogy exkluzív értesülésként meg is írták:

– Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke telefonon beszélt Oroszország államfőjével, Vlagyimir Putyinnal, és segítségét kérte, hogy Szerbia minél előbb további mennyiségű orosz vakcinát kapjon, és így állampolgárai a legrövidebb időn belül megbízható védelmet szerezhessenek a koronavírus ellen.

Ez is elég cikornyás, de legalább konkrét.

Vučić azért beszélt beszélt Putyinnal, hogy újabb adag orosz vakcinát kérjen, méghozzá minél előbb, mert oltani kell a népet.

De mi van a kínaiakkal?

Természetesen a kínaiakról sem feledkezett meg a szerb elnök.

Valamilyen okból kifolyólag Vučić azonban nem telefonon beszélt Hszi Csin-pinggel, neki csak üzent, amikor fogadta a Kínai Népköztársaság nagykövetét.

A szerb elnök felkérte Chen Po asszonyt, hogy fejezze ki államfői háláját a kínai elnök-apácskának a szolidaritásért, valamint az “emberi és állami gondoskodásért”.

A szerb elnök egyúttal hangsúlyozta: hazája büszke arra, hogy Szerbia az első európai ország, amely megkapta a kínai vakcinát.

Vučić egyúttal rámutatott, hogy Szerbia állampolgárai mély bizalmat tanúsítanak a kínai vakcina, valamint a kínai állam és a kínai szakértők iránt.

Ennyi körítés után arra kérte a nagykövet asszonyt, hogy adja át Hszi Csin-pinnek azt a kérését, mely szerint minél előbb jusson el Szerbiába a kínai vakcina hátramaradt mennyisége.

Egy szó, mint száz, a szerb elnök megsürgette az orosz és a kínai elnököt, hogy küldjék már a vakcinát!

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava