Connect with us

Kína

DIPLOMATIKUS VISELKEDÉS: Vučić megsürgette az orosz és a kínai elnököt, hogy minél előbb küldjék a vakcinát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic hszi
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A diplomáciai is elveszti a maga báját, az államfők, a miniszterelnökök és a külügyminiszterek is Zoomon, vagy más hasonló videócsatornán keresztül tárgyalnak. Vagy ósdi módon telefonon beszélnek egymással, mint a szerb és az elnök.

Tiszteletkörök

A szerb elnök telefonon beszélt orosz kollégájával, erről a szerb nép egy közleményből értesülhetett, amelyet a szerb elnöki hivatal fogalmazott meg.

A közlemény szerint Vučić és Putyin (ebben a fontossági sorrendben), megállapította, hogy az utóbbi időben a koronavírus által kiváltott nehézségek ellenére Szerbia és Oroszország az egymás iránti megértés és barátság magas fokáról tett tanúbizonyságot.

Bla-bla-bla. Jöjjön egy kicsit konkrétabb!

Vučić köszönetet mondott azért a támogatásért, amelyet Putyin a koronavírus elleni harcban mutatott, vagyis hogy Szputnyik V vakcinákat küldött Szerbiának, amivel hozzájárult, hogy a balkáni ország elöl járjon a lakosság beoltásában.

Ez megint csak egy tiszteletkör, amire biztosan szükség van a diplomáciában és az ahhoz kapcsolódó irományokban.

A közlemény szerint a szerb elnök hangsúlyozta, hogy Szerbia az orosz szakértők segítségével megépíti a szükséges létesítményeket, és önállóan gyártja a vakcinákat.

Ha az oroszok is úgy akarják.

Ezt követően jöttek a szólamok a két nép barátságáról, amelyet senki sem tud lerombolni, szó volt bilaterális és regionális kérdésekről, ezt is ismerjük, elhangzott a köszönet azért, hogy Oroszország aktívan támogatja Szerbia szuverenitását és integritását, illetve ejtettek néhány szót a békéről és a stabilitásról is.

És még kétszer ennyi „fontos sületlenségről”, amit sorolni is fárasztó lenne.

Mindezek után felmerül a kérdés, hogy Vučić mi a fenéért zavarja „orosz apácskát” éppen akkor, amikor az „kedvenc ellenzékijének” állítja ki a vouchert Szibériába.

Vlagyimir, „kűggyé még”!

No, ez nem derült ki a szerb elnöki hivatal közleményéből.

Olyannyira nem, hogy a nagyon-nagyon-nagyon Vučić-barát Informer is észrevette, és utána is jártak, mert nekik ez könnyen megy.

Aminek az lett az eredménye, hogy exkluzív értesülésként meg is írták:

– Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke telefonon beszélt Oroszország államfőjével, Vlagyimir Putyinnal, és segítségét kérte, hogy Szerbia minél előbb további mennyiségű orosz vakcinát kapjon, és így állampolgárai a legrövidebb időn belül megbízható védelmet szerezhessenek a koronavírus ellen.

Ez is elég cikornyás, de legalább konkrét.

Vučić azért beszélt beszélt Putyinnal, hogy újabb adag orosz vakcinát kérjen, méghozzá minél előbb, mert oltani kell a népet.

De mi van a kínaiakkal?

Természetesen a kínaiakról sem feledkezett meg a szerb elnök.

Valamilyen okból kifolyólag Vučić azonban nem telefonon beszélt Hszi Csin-pinggel, neki csak üzent, amikor fogadta a Kínai Népköztársaság nagykövetét.

A szerb elnök felkérte Chen Po asszonyt, hogy fejezze ki államfői háláját a kínai elnök-apácskának a szolidaritásért, valamint az „emberi és állami gondoskodásért”.

A szerb elnök egyúttal hangsúlyozta: hazája büszke arra, hogy Szerbia az első európai ország, amely megkapta a kínai vakcinát.

Vučić egyúttal rámutatott, hogy Szerbia állampolgárai mély bizalmat tanúsítanak a kínai vakcina, valamint a kínai állam és a kínai szakértők iránt.

Ennyi körítés után arra kérte a nagykövet asszonyt, hogy adja át Hszi Csin-pinnek azt a kérését, mely szerint minél előbb jusson el Szerbiába a kínai vakcina hátramaradt mennyisége.

Egy szó, mint száz, a szerb elnök megsürgette az orosz és a kínai elnököt, hogy küldjék már a vakcinát!

Szerbia

Viola von Cramon: A kézfájással való viccelődés rossz visszhangot váltott ki az EU-ban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Kézfájás, Viola von Cramon
Viola von Cramon ismételten bírálta a szerb elnököt, de abban a tekintetben nem adott neki tanácsot, hogy mivel kenegesse a fájós kezét (Forrás: Viola von Cramon honlapja)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi kormánykörökben és a szerb baráti médiában közutálatnak örvendő Viola von Cramon szerint a kézfájással történt szerb elnöki viccelődés nem is rossz, hanem kimondottan rossz visszhangot váltott ki Brüsszelben és a fontosabb európai központokban. Erről a szerb ellenzéki média Nyugat-barát fele számolt be a Nova.rs által készített interjú nyomán. Aleksandar Vučić az ohridi „szóbeli megállapodást” követő „nemzeti sajtótájékoztatóján”, amelyet szinte minden szerbiai televízió közvetített, azt mondta az EU-által felkínált dokumentumok aláírásának elutasításával kapcsolatban, hogy „elviselhetetlen fájdalmakat érez a jobb kezében, ezért nem tudja aláírni a két uniós dokumentumot”, és ez így is marad az elkövetkező négy évben.

A kézfájás „szövődményei”

A német zöldekhez (Die Grünen) tartozó Viola von Cramon, aki nem csak egy a sok EP-képviselő közül, hanem az Európai Parlament koszovói jelentéstevője, „dicséretesnek” nevezte Vučićnak azokat a nyilatkozatait, amelyeket a Szerbia és Koszovó közötti legutóbbi, ohridi találkozó előtt tett, ugyanakkor „szomorúnak” minősítette a már említett, inkriminált kijelentést.

– Mind Brüsszelben, mind az EU kulcsfontosságú fővárosaiban nagyon rosszul fogadták ezt a retorikát, és a jobb kezében érzett elviselhetetlen fájdalommal történő gúnyolódást

– mondta a szerb kormányzati körökben gyűlölt német politikus, aki hozzátette, hogy a (szóbeli) megállapodás jogilag kötelező érvényűvé vált Szerbia számára.

– Ma már Szerbia EU-csatlakozásának kritériumai közé tartozik, és csak teljes körű végrehajtása teszi lehetővé Szerbia számára az uniós tárgyalások lezárását

– mondta a „neveletlen” Viola von Cramon, aki nem kívánt jobbulást és gyors felépülést a szerb elnöknek a kézfájással kapcsoltban.

Kézfájás, Vucic, Viola von Cramon

Mintha azt mondaná, hogy „nézzék csak meg, ez a fájós jobb kezem” (Forrás: szerb elnöki Instagram)

A német politikus hozzátette, hogy továbbra is napirenden tartják a demokráciával, a jogállamisággal valamint a média szabadságával kapcsolatos kérdéseket, mert szerinte a „hazai (szerbiai) reformok kulcsfontosságúak, ezért azokat igyekeznek összekapcsolni az uniós források felhasználásával”.

– Egyszerűen fogalmazva, ha nincsenek reformok a demokratikus normák vagy a jogállamiság területén, akkor nincs pénz az EU-tól. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie a nyugat-balkáni régióban, nem csak Szerbiának

– tette hozzá Viola von Cramon, aki úgy vélte, hogy Szerbia szempontjából „hasznos lenne”, ha megbékélne saját múltjával, ami „nem könnyű, de szükséges”.

Az orosz kártya

A német EP-képviselő szerint Koszovó ügyét rossz célokra használják fel Szerbiában, és ezért erősödnek a (szélső)jobboldali pártok, de amikor ez a téma már lekerül a napirendről, akkor bekövetkezik ezeknek a pártoknak a hanyatlása is.

A szerbiai „nyugatos média” üdvöskéjének tekinthető Viola von Cramon szerint egészen bizonyos, hogy Szerbia nemzetközi helyzete sokkal jobb lett volna, ha szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, ami azonban önmagában nem elegendő, mert a Nyugat valójában azt várja Belgrádtól, hogy távolodjon el Oroszországtól.

A szerb nyelvű tartalmat előállító Russia Today (RS) és a Szputnyik orosz hírügynökség jelenléte ezt rendkívüli módon megnehezíti, a német politikus szerint ezért ragaszkodnak ennek a két médiaszolgáltatónak a „betiltásához”.

– A szerbiai polgári titkosszolgálat, a BIA oroszbarát igazgatójának, vagyis Aleksandar Vulinnak a jelenléte egy újabb példa arra, hogy Szerbiának miért az a híre, hogy Oroszország bábja a Balkánon

– jelentette ki Viola von Cramon, aki úgy fogalmazott, hogy elapadóban van a szerb titkosszolgálatba vetett bizalom, és ő személy szerint is félne Szerbiában bármit is tenni Oroszországgal szemben, amíg az igazgatói pozíciót Vulin tölti be.

A német képviselő ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a szerb fentebb emlegetett kijelentései belpolitikai indítékokkal magyarázhatók, ám ugyanakkor Oroszországnak is szólnak, mert „nem Szerbia dönti el, hogy Koszovó beléphet-e az ENSZ-be, vagy sem”.

Viola von Cramon szerint a kézfájással történő viccelődés és az ahhoz hasonló kijelentések ugyan a hazai közönségnek szólnak, viszont az is nyilvánvaló, hogy Koszovó ENSZ-tagsága nem Szerbia, illetve Vučić (fájós) kezében van.

Miután ebben a kérdésben a Biztonsági Tanács dönt, Szerbia ezért jó kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, amely bármikor megvétózhatja Koszovó felvételét az ENSZ-be.

Ugyanezt megteheti természetesen Kína is, amellyel Szerbia egyre jobb kapcsolatokat épít ki, és amellyel a „politikai Nyugat”, vagyis az Egyesült Államok, és annak kisöccse, az Európai Unió, mindinkább szembe kerül. Nem zárható ki, hogy hamarosan Kínát is „szankciózni” fogják „Rajnán innen, és Rajnán túl”.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava