Connect with us

Migráció

ERŐSÍTÉS: A migránsok fokozott jelenléte miatt faluőr-szolgálattal erősítik a polgárok biztonságérzetét Horgoson és Martonoson

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migransok3

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 6 perc

Magyarkanizsa önkormányzata a migránsokat egy hónapja őrző-védő szolgálattal ellenőrzi a község területéhez tartozó Horgoson és Martonoson. A faluőrök 24 órában vannak jelen mindkét határmenti településen, ahol a migrációs nyomás a járványhelyzet ideje alatt sem mérséklődött. A migránsok itt próbálnak meg illegálisan átjutni a magyar-szerb határon. A hideg idő közeledtével a gondok pedig csak fokozódhatnak.

Lelki teher

A határon felállított kerítés miközben védi Magyarországot és az Európai Uniót, a határsáv szerbiai oldalán torlódást okozott.

Magyarkanizsa területén befogadó központ nincs, így itt elméletileg egyetlen egy migráns sem tartózkodhatna, ezzel szemben több százan vannak. Erdőkben, elhagyatott tanyákon, gyümölcsösökben.

Magyarkanizsa községben a migrációs nyomás leginkább Horgost és Martonost érinti, ezek a települések mentén húzódik a határvonal.

A folyamatot egyszerűen nem lehet megállítani, sem pedig lassítani. Ezért kényszerültünk arra, hogy egy őrző-védő szolgálattal próbáljuk meg mérsékelni a problémát – mondta Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere.

Fejsztámer Róbert:

– A migrációs nyomás 2015 óta tart, ez idő alatt több százezer migráns fordult itt meg. Fizikai atrocitásra alig került sor, főleg vagyon elleni bűncselekményeket követtek el, házakba törtek be, tönkretették a gyümölcsösöket és a szántóföldi terményeket, de leginkább az ingatlanokban tettek kárt. Rendkívül ritkán fordult elő, hogy bírósági, vagy ügyészségi eljárásig jutottak el a migránsok által elkövetett bűncselekmények. A migránsok jelenléte így lelki terhet is ró a polgárokra. Ugyanakkor mindig felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy tegyenek hivatalos feljelentést a rendőrségen, hogy legyen nyoma a migránsok tevékenységének. Mindezt annak érdekében, hogy az önkormányzatnak legyen argumentuma a belügyi szervek irányába, hogy miért kell megerősíteni a járőrszolgálatot.

Nincs elég rendőr

A polgárok megfogalmazásai alapján az elmúlt időszakban a migránsok létszáma már akkorára nőtt, hogy elviselhetetlenné tette a mindennapokat.

A faluban sötétedés után már senki sem mert az utcára menni. Esténként már a boltokba is félve jártak el a helyiek, mert azok zsúfolásig tele voltak migránsokkal. migransok a parkban 095354

Ebben a ügyi helyzetben is védőmaszk nélkül mászkálnak a migránsok, akiknek különben sincsenek meg az alapvető higiéniai feltételeik. A polgárok, elérve a tűrőképességük végét, végső kétségbeesésükben az önkormányzathoz fordultak segítségért, nem pedig a rendőrséghez – magyarázta Fejsztámer.

Fejsztámer Róbert:

– A község területén szolgálatot teljesítő rendőrök próbálják kordában tartani a migránsokat, de azt tudni kell, hogy Magyarkanizsa önkormányzatához 13 település tartozik, a rendőrség pedig csupán 70 százalékos létszámmal működik. A mindennapi munkájuk mellett kell a migránsokkal is foglalkozniuk, állami szintről pedig semmilyen aktivitás nincs a migránsok koordinálására. Itt, a határ menti részen nem kaptunk fokozott rendőri jelenlétet, és úgy kezelnek minket, mint egy közönséges önkormányzatot, amelynek nincs ilyen jellegű problémája. Vajdaság északi részén nincs elég rendőr, hogy az állományt fel tudják tölteni, és a fiatalok sem jelentkeznek a rendőri iskolába, ebből kifolyólag nincs kit alkalmazni a rendőrségnél. Erre természetesen az önkormányzat is többször felhívta a lakosság figyelmét, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség is próbált lobbizni annak érdekében, hogy minél többen jelentkezzenek rendőrnek, hiszen a részarányos foglalkoztatás jegyében a magyar fiatalok is munkába állhatnának rendőrként, de nem csak a magyar fiatalok, még a szerbek sem jelentkeznek. Nem csak rendőrnek nem, de hivatásos tűzoltónak sem, ott is hiány mutatkozik.

A polgármester szerint a szűnni nem akaró nyomást látva az önkormányzat végül úgy döntött, hogy fizetni fog egy hivatalos őrző-védő szolgálatot.

Fejsztámer Róbert:

– Egy kompromisszumos megoldáshoz folyamodtunk és a törvényes rendelkezések figyelembe vételével egy hivatásos őrző-védő szolgálattal foglalkozó céget bíztunk meg, munkájukat pedig szorosan összekapcsoltuk a rendőri szervekkel. Így próbáltuk meg indirekt módon növelni a rendőrségi kapacitásokat és a rendőri jelenlétet ezeken a településeken. Ez biztonságérzetet és lelki nyugalmat adott az ott élőknek.

A gépjárművel történő járőrszolgálat napi 24 órában történik, ez 7-9 embert jelent annak függvényében, hogy az adott időszakban mennyire sűrű a migránsok jelenléte. Az utóbbi évek tapasztalatából már tudható, hogy mikor érkeznek a migránsok buszokkal, vagy taxikkal. Megvannak azok a napszakok, amikor a migránsok legtöbbet mozognak, mikor vásárolnak, és így nagyjából meghatározható, hogy mikor célszerű erősíteni a járőrözést.

Fejsztámer Róbert:

– Az önkormányzat egy kamerarendszert is felszereltetett, de ez csupán egy utólagos elemzést tesz lehetővé. Megelőzés szempontjából kicsi a hatékonysága, ezért volt szükség erre a másik kezdeményezésre. Mindkettőt teljes egészében saját költségvetési eszközökből valósítja meg a magyarkanizsai önkormányzat. Ez egy hozzáadott teher a többi önkormányzathoz képest, hiszen máshol ez a plusz teher nem jelenik meg. Magyarkanizsa község költségvetését már öt éve folyamatosan terheli a migrációs nyomás, amely folyamatosan plusz kiadásokkal jár. A polgárok visszajelzése nagyon pozitív. Természetesen a VMSZ nagyobb ráhatására a belügyi szervek is aktivizálódtak, így a körzethez tartozó rendőri szervek razziát tartanak 2-3 hetente, és elszállítják innen a migránsokat. Viszont ez az állapot csupán pár napig tart, hiszen ezt követően taxikkal és buszokkal lassan visszaszivárognak, ezért folyamatosan szükség van arra a szolgálatra, amit az önkormányzat finanszíroz.

Martonosnál képtelenség átjutni Magyarországra

Folyamatosan próbálkoznak, de hiába, Martonosnál képtelenség átjutni Magyarországra. Sem az élő Tiszán, sem pedig a Holt- Tiszán, de a két víz közötti szárazföldön sem – mutatott rá Horváth Gergely, Martonos Helyi Közösség Tanácsának elnöke.

tuzgyujtas

Horváth Gergely:

– Martonoson a rendőrség már többször összeszedte és elszállította a migránsokat, de az éj leple alatt újabbak érkeznek helyettük. Ez egy olyan szélmalomharc, aminek soha sincs vége. A taxisok rendszámtáblája legtöbb esetben zombori, de láttunk már versecit, nagybecskerekit, de hoztak ide migránsokat Szerbia más területein regisztrált autókkal is. Volt egy eset, amikor az embereknek már nagyon elege volt és kimentek tiltakozni az utcákra, akkor a migránsokat szállító taxisok nagy része szabadkai volt.

Martonoson rengeteg az üresen álló, elhagyatott ház, migránsokból pedig előfordult, hogy hozzávetőlegesen 200 is volt a falu határában. Volt, hogy üres házakba törtek be, és a szoba közepén gyújtottak tüzet.

Horváth Gergely:

– Kértük a lakosokat, hogy az üresen álló házaikat jól zárják be, szögezzék be az ablakokat, de mivel nem minden üresen álló ház tulajdonosa él a faluban ezért ezt szinte lehetetlen volt kivitelezni. A régi Holt- Tisza árterületén pedig rengeteg hétvégi ház van, ezekbe is betörtek. Egy alkalommal szemtanúja voltam, amikor a rendőrök összeszedték őket, és a legtöbbnél találtak nagykést, macsetát, és tele voltak csavarhúzókkal és szúróeszközökkel. Soha sem tudhatja az ember hogy mi járhat a fejükben.

A taxisok kerülik a köztéri kamerákat

Az őrző-védő szolgálat Horgoson is próbálja terelgetni a migránsokat, hogy ne kószáljanak minden irányba, és a vásárlást, vagy a pénzváltást követően mihamarabb hagyják el a települést. A lakosság amennyiben problémát észlel, akkor értesíti a járőrszolgálatot, ők kimennek a helyszínre, és ha betörést követtek el, vagy behatoltak egy elhagyatott házba, akkor értesítik a rendőrséget – mondta Tóth Zoltán, Horgos Helyi Közösség Tanácsának elnöke.

Tóth Zoltán:

Az önkormányzat hathatós támogatásával a belügyminisztérium megerősített járőrözést tartott a településen az elmúlt hónapban, valamint a határőrség is járőrözik a faluban a közbiztonság növelése érdekében. A csendőrség pedig 2-3 naponta megjelenik itt 8-10 rabszállítóval, összeszedik és elszállítják a migránosokat. A probléma az, hogy ezek a menekültek 1-2 nap elteltével visszatérnek.

A migránsok az éjszakákat a falu menti elhagyatott tanyákon töltik, de az üres házakba is behúzódtak, ezeket az ingatlanokat pedig teljesen tönkre teszik. Magyarországra éjszakánként próbálnak meg átjutni. Újabban létrákat vásárolnak a faluban, és azok segítségével próbálnak meg átmászni a kerítésen. Persze, sikertelenül, aki pedig átjut, azt vissza is küldik.

Tóth Zoltán:

– Az őrző-védő szolgálat most egy kis nyugalmat hozott, most már nem történnek olyan mértékű betörések, mint amilyenekre egy hónappal ezelőtt volt példa. Érdekes, hogy amikor jönnek az újabb migránsok, azok már tudják, hogy hova kell menni, és hogy hol vannak azok a házak, amelyekbe be tudnak menni. A taxisok már címre viszik őket, mégpedig olyan útvonalon, hogy elkerüljék a településen lévő köztéri kamerákat.

A határzáron történő sikertelen próbálkozások és a folyamatos elszállítások remélhetőleg egy idő után elveszik a kedvüket, és ráunnak arra, hogy itt akarjanak bejutni az Európai Unióba – tette hozzá Tóth Zoltán, aki arra is rámutatott, hogy most a hideg idő közeledtével újabb gondok is jelentkeztek Horgoson. Mint mondta, a migránsok megbontják az üresen álló házak melléképületeinek tetőszerkezetét, a gyümölcsösökből pedig fákat vágnak ki, mert szükségük van tüzelőre.

Horvátország

6-OS VILLAMOS: Gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítéltek egy pakisztáni migránst Horvátországban +18!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

6-os, 6-os villamos, gyilkos
GYILKOSSÁG A HATOS VILLAMOSON: Megszületett az elsőfokú ítélet annak a migránsnak az ügyében, aki Zágrábban megölt egy helyi lakost (Forrás: YouTube)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Nem múlott el incidens nélkül az ítélethirdetés. A Velika Gorica-i megyei bíróság elsőfokon 12 év fegyházbüntetésre ítélt egy pakisztáni migránst, aki 2017-ben még kiskorúként érkezett Szerbia érintésével Horvátországba. Menedékkérelmét a horvát hatóságok jóváhagyták, így legálisan tartózkodott az országban, de egyébként sem tudták volna azonnali hatállyal kiutasítani, mert a vonat levágta az egyik lábát.

Gyilkosság a 6-os villamoson

A gyilkosság – amely miatt ítélkeztek felette – 2021 szeptember 18-án, a reggeli órákban történt Újzágrábban (Novi Zagreb), ahol Muhammad Shahzad vitába keveredett egy 52 éves horvát férfival az ottani 6-os villamoson.

A vita tettlegességig fajult, ami során Shahzad egy konyhakéssel hátulról nyakon szúrta Siniša V.-t, aki a helyszínen meghalt.

Ezt követően a pakisztáni migráns horvátországi hölgyismerősének segítségével repülőjegyet szerzett, és még aznap Rómába utazott, vagyis elhagyta az országot. A 40 eurós jegyet, és a 240 kunás Covid-tesztet az említett ismerőse fizette ki neki, akiről később még szó lesz, mert ő a történet szerves része.

A horvát rendőrség európai elfogatóparancsot adott ki Shahzad ellen, miután a környező térfigyelő kamerák felvételeit átnézve megállapították a gyilkos személyazonosságát, merthogy egy régi típusú villamosról van szó, amelyen nem volt kamera.

A horvát elfogatóparancs alapján az olasz hatóságok Firenze környékén tartóztatták le az elkövetőt, aki szökése óta talán ruhát sem váltott.

A tartózkodási helyét annak köszönhetően sikerült beazonosítani, hogy két hónappal a gyilkosság után bekapcsolta a telefonját.

A bíróságon Shahzad azzal védekezett, hogy a kést önvédelemből használta, ami azonban elutasításra került, mert a bizonyítékok arra engedtek következtetni, hogy nem volt szükség védekezésre, illetve a szükséges védekezés túllépésére.

A bíróság véleménye szerint a gyilkos önvédelemről szóló állításának ellentmond, hogy a sértett háttal volt neki a szúrás pillanatában, és nem volt nála semmilyen fegyver, ami egyértelműen cáfolja, hogy támadólag lépett fel.

6-os villamos, 6-os, gyilkos

AKKUMULÁLÓDOTT STRESSZ? Muhammad Shahzad bilincsben (Screenshot)

Shahzad egyetlen szúrással ölte meg áldozatát, ez a szúrás azonban olyan erős volt, hogy a kés 14 centiméterre hatolt be az áldozat testébe, amit a bíróság súlyosbító körülményként vett számításba, a szúrás ereje ugyanis nagyfokú agresszióra utal.

A szúrást követően a kés pengéje benne maradt az áldozat testében, a műanyagból készült nyele pedig a villamos lépcsőjére esett.

A bíróság azt is súlyosbító körülménynek tekintette, hogy az elkövető repülőjegyet szerzett, és még aznap távozott az országból, ami jogi értelmezés szerint azt jelzi, hogy megpróbált kibújni a felelősség alól.

Nehéz migránskora volt

Enyhítő körülménynek minősült viszont, hogy a pakisztáni férfi egy ideig a jogszabályoknak megfelelő életet élt, és hogy nehéz élete, vagyis úgymond „nehéz migránskora” volt, mielőtt Horvátországba érkezett, ahol elvesztette az egyik lábát.

Shahzad elmondta, hogy 2016-ban hagyta el Pakisztánt, útközben a halál különböző formáinak szemtanúja volt, anikor Iránon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián ül Horvátországba érkezett, ahol végül menedéket és papírokat kapott.

Ezt azonban az előzte meg, hogy három napos szerbiai és horvátországi folyamatos gyaloglás után Vinkovcenál (Vinkovci) négy társával együtt egy mozgó vonatra akart felugrani, de kapaszkodás közben megcsúszott a keze és a vonat alá esett, akárcsak az egyik társa is, akinek a fejét vágták le a kerekek, neki viszont a bal lába veszett oda, a jobb lába pedig roncsolódott.

Ezt követően négy hónapig volt kórházban, majd a zágrábi befogadó központban tartózkodott, a menedékjog megszerzését követően szociális lakást is kapott, de a végén mégis egy hajléktalanszállón kötött ki, hat hónapig egy étteremben dolgozott, de utána elbocsátották.

A bírósági elmeorvosi szakértő szerint – akivel a vádlott nem működött együtt – előfordulhat, hogy az elkövető esetében „akkumulálódott stressz” állt elő, és az válthatott ki ilyen erős reakciót.

Shazhad még kiskorú volt, amikor a gyermekvédelmi központban megismerte Sunčana P.-t, aki önkéntesként horvátul tanította a migránsokat, később pedig segített neki a szökésben, arról nem is beszélve, hogy a „gyilkos fegyver” is az ő konyhájából származott.

Sunčana P.-re nagy hatással volt Shazhad nehéz migránskora, és amikor a gyilkosság előtt három nappal megkereste őt, hogy segítsen neki lakást találni, a nő és az édesanyja is jóindulattal fogadta.

A pakisztáni migráns az első éjszakát a nő autójában töltötte, a következőt pedig már minden bizonnyal a lakásukban, amely mindössze 200 méterre volt a gyilkosság helyszínétől.

Szeptember 18-án, amikor elhagyta „vendéglátója lakását, Shazhad magával vitte a kék színű, fröccsentett műanyag nyelű konyhakést, amellyel aztán a villamoson leszúrta az áldozatát.

Letartóztatásakor a pakisztáni férfi ugyanazokat a ruhákat viselte, mint a bűncselekmény elkövetésekor, lábán is ugyanaz a teniszcipő volt, amelyről még a vérnyomokat sem távolította el, amelyek a 6-os villamoson elkövetett gyilkosság alkalmával kerültek rá.

Incidens a bíróságon

A Velika Gorica-i ítélethirdetésen részt vehettek az áldozat hozzátartozói is, ami eleve magában hordozta a konfliktusos szituáció kialakulásának veszélyét.

– Átkozott gyilkos! Az én gyerekem a sírban, te meg kijössz

– kiáltotta oda neki az 52 éves áldozat édesanyja, aki nemcsak a fia, hanem a saját sorsa miatt is el volt keseredve.

– Ez a börtönben vigasztalódik, ott kap ebédet, nekem meg a nyugdíjamból kell megvennem magamnak az ételt

– méltatlankodott az idős asszony, amikor az elsőfokon elítélt pakisztáni férfit kivezették a teremből, hogy visszavigyék a börtönbe, ahol cirka tíz évet tölt, mert a vizsgálati fogságot leszámítják a büntetésből.

A horvát médiában negatív hangvételű kommentárok is napvilágot láttak, a Večernji list egyik cikkéhez kapcsolódó bejegyzés szerzője azzal vádolta meg a Béketanulmányok Központja (Centar za mirovne studije) nevet viselő civil szervezetet, hogy őket terheli a felelősség Siniša V. haláláért, mert ők látták vendégül a gyilkost, tőlük kapta a konyhakést, a bíróságon pedig úgy tanúskodtak, hogy a pakisztáni férfi állítólagos lelki problémái miatt minél enyhébb büntetést kapjon.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava