Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

SZÁMMISZTIKA: Az orosz külügyminiszter zágrábi látogatása a 16-os szám jegyében zajlik

nagykovetseg
Olvasási idő: 2 perc

Szergej Lavrov horvátországi látogatása valahogy a 16-os szám jegyében zajlik. A látogatásra december 16-án került sor, külügyminiszter már 16 éve nem járt Zágrábban, Plenković pedig a fertőzés miatt elrendelt 16 napos izoláció után jelent meg ismét élőben a nyilvánosság előtt. Ezzel kapcsolatban biztos lehetne valamilyen ügyes összeesküvés-elméletet kreálni – billgéjc, szabadkőművesek, marslakók -, ám ezt hagyjuk a számmisztikához értőkre.

Vissza a diplomáciához

Lavrov zágrábi látogatásához az új orosz megnyitása szolgáltatta az apropót.

Ez első pillantásra jelentéktelennek tűnik, ám a horvát-orosz kapcsolatok egyik egész idáig megoldatlan kérdése volt a Horvátország moszkvai, illetve az Oroszország zágrábi nagykövetségének otthont adó két épület körül kialakult dilemmák eloszlatása.

A két állam még valahol 1993-ban megegyezett abban, hogy kölcsönösen megfelelő ingatlant bocsátanak egymás rendelkezésre. Ezzel egy ideig nem volt semmi gond, ám időközben a körülmények megváltoztak és a költségek az égbe szöktek.

Az új, most aláírt szerződés ezt a helyzetet orvosolja, és ennek következtében Horvátország évi 167.000 eurót takarít meg.

A horvát külügyben folytatott tárgyalások folyamán szóba került az orosz kulturális és tudományos központ megnyitása is a horvát fővárosban. A horvát fél ígéretet tett arra, hogy biztosítja a jogi kereteket ennek működéséhez.

A térség problémái

Az orosz külügyminiszter Plenković miniszterelnökkel elsősorban a Bosznia-Hercegovinában tapasztalható helyzetről tárgyalt, illetve a daytoni egyezmény és Brüsszel által belengetett revíziójáról.

Mint ezt bosznia-hercegovinai látogatása idején nem egyszer elismételte, Lavrov szerint az orosz külpolitika szemszögéből Dayton revíziója elfogadhatatlan.

Ezzel szemben viszont, a bosznia-hercegovinai választási törvénnyel kapcsolatban engedékenynek mutatkozott. A találkozó után röviden így nyilatkozott az újságíróknak:


kis festett kabatok222kis festett kabatok
Ebben a kérdésben egyetértünk Horvátországgal.

Emlékeztetőül, a horvát fél a bosznia-hercegovinai választási törvény megváltoztatásával kapcsolatban Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel is tárgyalt.

A zágrábi vezetés akkor az támogatását kérte annak érdekében, hogy többé ne lehessen kijátszani a választási törvényt úgy, hogy a horvátok a többség áldozatává váljanak, ezért arra lenne szükség, hogy közvetlenül választhassák meg képviselőiket a bosnyák-horvát föderáció szerveibe.

Mibe kerül?

A horvát kommentátorok Lavrov látogatását megelőzően annak a félelmüknek adtak hangot, hogy az orosz támogatásnak ára lesz.

Oroszország ugyanis természetszerűleg kifogásolja esetleges tagságát. Ezt magán Bosznia-Hercegovinán belül, Milorad Dodik, illetve a Szerb Köztársaság is ellenzi, szemben a bosnyák-horvát Föderációval.

Zágrábnak NATO tagként, meg úgy általában, érdeke lenne a szomszédos állam csatlakozása az észak-atlanti szövetséghez, de nem zárható ki egy olyan kellemetlen fejlemény, hogy a hercegovinai horvátok kiegyeznek az oroszokkal, és beállnak a szerb elutasítás mögé, a választási törvény számukra kedvező megváltoztatása fejében.


Jól értesült körök szerint közelebbről meg nem határozott energetikai kérdések is szóba kerültek a horvát kormányfővel folyó tárgyalások folyamán, de szó volt Koszovó nemzetközi elismerésének kérdéséről is.

Lavrov zágrábi látogatása során találkozott Zoran Milanović köztársasági elnökkel is.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

tarhelypar-412
Aestherar 412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: