Connect with us

Koronavírus

EZ IS ÁMÍTÁS? December 15-én nem kezdődött meg az oltás Szerbiában, az új céldátum a hónap vége, a jövő év kezdete

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

covid oltas
A cikk meghallgatása

A szerbiai sajtó december elején azt vizionálta, hogy Szerbiában a hónap közepén, vagyis ezekben a napokban megkezdődik a koronavírus elleni oltás, miután a Pfizer és a BioNTech december első napjaiban átadta az engedélyezéshez szükséges dokumentációt az illetékes belgrádi hatóságoknak. Ezt a vakcinát – és az orosz védőoltást is – megvizsgálja a gyógyszerekkel és orvostechnikai eszközökkel foglalkozó szerbiai ügynökség. A szerb elnök és a szerb miniszterelnök az oltás kezdetét most december végére, illetve a jövő év kezdetére tolta ki.

Telik a padlás

Ana Brnabić szerb miniszterelnök megismételte, hogy Szerbia lesz az első olyan ország, amely beszerzi a vakcinát a koronavírus ellen, és hozzátette, hogy ez várhatóan év végéig megtörténik.

Szerbia az első helyről ugyan lecsúszott, miután a britek már megkezdték a vakcina beadását, ezért a szerb miniszterelnök valószínűleg arra gondolt, hogy Szerbia a maradék országok közül lesz az első, és valószínűleg így lesz ez, amíg marad ország Szerbia mögött.

Persze, az elsőség értelmezésének kérdése nem vetődött fel, mert Brnabić az erőteljesen kormánypárti Pink Televízióba látogatott, ahol kellemetlen kérdéseket nem szokás feltenni a kormánypárti politikusoknak.

Brnabić így zavartalanul elmondhatta, hogy tárgyalások folynak az összes gyártóval, illetve hogy a koronavírus elleni vakcina beszerzéséről már aláírták a szerződést az amerikai Pfizer céggel, de befejeződtek az egyeztetések az orosz és a kínai vakcina beszerzéséről is.

A szerb miniszterelnök reméli, hogy az év végére megérkezik a koronavírus elleni oltás, az viszont nem kérdés, hogy melyik, mert szerződés eddig csak egyetlen gyártóval van.

A kormány a vakcinahelyzetről várhatóan csütörtök egyeztet a kormány a köztársasági elnökkel, és tájékoztatja őt arról, hogy eddig mire is jutottak.

Brnabić hozzátette, hogy a koronavírus elleni oltás beszerzése fontos dolog, amely tükrözi Szerbia politikai hitelességét, komolyságát és pénzügyi erejét.

A szerb miniszterelnök egyúttal megjegyezte, hogy az ellenzék számos képviselője valótlanságot terjeszt, miszerint Szerbia nem tudja beszerezni a koronavírus elleni oltást, mert nincs pénze az előleg megfizetésére.

– Az összes előleget már kifizettük, ezzel nincs gond. Ezenkívül az év végéig pénzt különítettünk el egy másik oltóanyaggyártó 50 százalékos kifizetésére, amire várunk, és így ezzel sincs gondunk

– tette hozzá Brnabić, bár azt nem tudni, hogy mekkora lesz is az első szállítmány. De rögtön kiderül!

Akik a legjobban viselkedtek

Nem csak a szükséges összeg, hanem a szükséges összhang is megvan, hiszen az “oltási időszak” kezdetéről hasonlóan nyilatkozott a szerb elnök is: legkésőbb januárban, de várhatóan még decemberben. Fejtsük ezt ki egy kicsit jobban!

A szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy az első vakcina még idén megérkezik Szerbiába, az oltás pedig akkor kezdődik, amikor ezt jóváhagyják az illetékes szerbiai hatásógok, leghamarabb december végén, legkésőbb pedig januárban.

Aleksandar Vučić megerősítette, hogy a Pfizertől már megrendelték az első vakcinaküldeményt, amely körülbelül 170 ezer ember beoltására lesz elegendő, de hozzátette: más gyártókkal is tárgyalnak, hogy a lakosság számára felkínálhassák a piacon létező szinte összes vakcinát.

– Szerbia az év végéig rendelkezni fog a vakcina, legalább két vakcina első adagjával, de hogy az oltás mikor kezdődik, még az idén, vagy január elején, az a szakértői testületektől, vagyis az egészségügyi hatóságoktól függ, hogy mikor hagyják jóvá. De mi az első küldeményeket megkapjuk a két vakcinából, sőt, reményeim szerint háromból is

– jelentette ki a szerb elnök, aki szépen haladt előre a matematikában, először egyről kettőre, majd kettőről háromra.

Ezt követően még jött egy kis politikai propaganda arról, hogy Szerbia azok közé az országok közé tartozik, amelyek a “legjobban viselkedtek”, és a világban élvezett tekintélyüknek köszönhetően több helyről is beszerezhetik az oltóanyagot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava