Connect with us

Horvátország

INGYENES VAKCINA: Horvátország közel hatmillió adag oltóanyagot rendelt a koronavírus ellen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

covid19 vakcina
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Az alig több mint négy millió lakosú Horvátország majdnem hat millió adag oltóanyagot rendelt különböző gyártóktól, amelyek között nincsenek sem orosz, sem kínai cégek. Ezzel egy időben kimondottan kemény büntetéseket vezettek be mindazokkal szemben, akik nem tartják be a járványügyi előírásokat, mint például a maszkviselés, vagy különböző rendezvények szervezése. Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy a hét milliós Szerbia 1,8 millió adag oltóanyagot szeretne beszerezni.

Sokat rendeltek

A horvát válságstáb közzétette a koronavírus elleni vakcina beszerzési és elosztási tervét, valamint a “nemzet vakcinációjának” menetére vonatkozó elképzeléseket.

Ennek alapján Horvátország 5,6 millió oltóanyagot rendelt meg a különböző gyártóktól a mostani járványos időszakra, és további 300 ezret a jövő év végére.

A zágrábi kormány 3,6 millió adag védőoltást rendelt az Astra Zenecától, de az Európai Unióval kötött megállapodás alapján csak 2,705 millió adagot vehet ettől a gyártótól, vagyis Zágráb kisebb mennyiségre kapott jóváhagyást Brüsszeltől.

A horvátok ezenkívül a Johnson&Johnsontól 900 ezer, a Pfizer/BionTechtől és a Modernától egy-egymillió, valamint a CureVactól 300 ezer adag oltóanyagot rendeltek, az utóbbi védőoltásának regisztrálása 2021-ben várható.

Az oltóanyagok érkezése a jövő évben várható Horvátországba, miután az Európai Unió december elejéről december 29-re halasztotta a Pfeizer/Biontec által létrehozott oltóanyag jóváhagyását, és egészen január 12-re a Moderna vakcinájáról szóló döntést.

A Pfizer közölte, hogy első körben 125 ezer adat oltóanyagot szállít le Horvátországnak.

Ingyenes lesz az oltás

Horvátország is először a különösen veszélyeztetett emberek kapják meg a védőoltást, ezek közé tartoznak az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói és alkalmazottai, valamint a rokkantsági ellátásra szorulók.

A vakcina ingyenes és önkéntes lesz.

A tervek szerint a védőoltást kétszeri alkalommal adják be néhány hetes különbséggel, így biztosítható ugyanis a hatóanyag hatékonysága.

A horvát illetékesek arra figyelmeztetnek, hogy az oldás nem mentesít senkit sem a maszkok viselésétől.

Szigorú büntetések

Horvátországban éjféltől megkezdték azoknak a szankcionálását, akik nem tartják be a járványügyi előírásokat, a büntetések meglehetősen szigorúak. [quads id=2]

Ötszáz kunát, azaz majdnem 25 ezer forintnak megfelelő összeget is kiróhatnak azokra, akik nem viselik, illetve a szabályoktól eltérő módon viselik a maszkot, és akár tízezer kunás, vagyis mintegy fél millió forintos büntetés vár azokra, akik az előírásokat megszegve tartanak összejöveteleket vagy rendezvényeket.

A zágrábi Nova TV ennek ismertetése során megemlítette, hogy a szomszédos országok már vezettek be hasonló intézkedéseket, amelyek közül a legolcsóbban Magyarországon, Szerbiában és Bosznia- Hercegovinában úszhatják meg a büntetést azok, akik nem viselnek maszkot, Horvátországtól nyugatra viszont ennél a “díjnál” jóval többel jutalmazzák a szabálysértést.

Az új szabályozás alapján Horvátországban legfeljebb huszonöt ember vehet részt a különböző összejöveteleken, beleértve ebbe a vallási szertartásokat, a miséket vagy a temetéseket is.

Házibulik továbbra is tarthatók, de legfeljebb tíz fővel. Ezekre azonban érdemes időben elindulni, mert a tömegközlekedési eszközökön az utasszám nem haladhatja meg a kapacitás negyven százalékát.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava