...
Connect with us

Horvátország

INGYENES VAKCINA: Horvátország közel hatmillió adag oltóanyagot rendelt a koronavírus ellen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

covid19 vakcina
Olvasási idő: 2 perc

Az alig több mint négy millió lakosú Horvátország majdnem hat millió adag oltóanyagot rendelt különböző gyártóktól, amelyek között nincsenek sem orosz, sem kínai cégek. Ezzel egy időben kimondottan kemény büntetéseket vezettek be mindazokkal szemben, akik nem tartják be a járványügyi előírásokat, mint például a maszkviselés, vagy különböző rendezvények szervezése. Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy a hét milliós Szerbia 1,8 millió adag oltóanyagot szeretne beszerezni.

Sokat rendeltek

A horvát válságstáb közzétette a koronavírus elleni vakcina beszerzési és elosztási tervét, valamint a „nemzet vakcinációjának” menetére vonatkozó elképzeléseket.

Ennek alapján Horvátország 5,6 millió oltóanyagot rendelt meg a különböző gyártóktól a mostani járványos időszakra, és további 300 ezret a jövő év végére.

A zágrábi kormány 3,6 millió adag védőoltást rendelt az Astra Zenecától, de az Európai Unióval kötött megállapodás alapján csak 2,705 millió adagot vehet ettől a gyártótól, vagyis Zágráb kisebb mennyiségre kapott jóváhagyást Brüsszeltől.

A horvátok ezenkívül a Johnson&Johnsontól 900 ezer, a Pfizer/BionTechtől és a Modernától egy-egymillió, valamint a CureVactól 300 ezer adag oltóanyagot rendeltek, az utóbbi védőoltásának regisztrálása 2021-ben várható.

Az oltóanyagok érkezése a jövő évben várható Horvátországba, miután az Európai Unió december elejéről december 29-re halasztotta a Pfeizer/Biontec által létrehozott oltóanyag jóváhagyását, és egészen január 12-re a Moderna vakcinájáról szóló döntést.

A Pfizer közölte, hogy első körben 125 ezer adat oltóanyagot szállít le Horvátországnak.

Ingyenes lesz az oltás

Horvátország is először a különösen veszélyeztetett emberek kapják meg a védőoltást, ezek közé tartoznak az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói és alkalmazottai, valamint a rokkantsági ellátásra szorulók.

A vakcina ingyenes és önkéntes lesz.

A tervek szerint a védőoltást kétszeri alkalommal adják be néhány hetes különbséggel, így biztosítható ugyanis a hatóanyag hatékonysága.

A horvát illetékesek arra figyelmeztetnek, hogy az oldás nem mentesít senkit sem a maszkok viselésétől.

Szigorú büntetések

Horvátországban éjféltől megkezdték azoknak a szankcionálását, akik nem tartják be a járványügyi előírásokat, a büntetések meglehetősen szigorúak. [quads id=2]

Ötszáz kunát, azaz majdnem 25 ezer forintnak megfelelő összeget is kiróhatnak azokra, akik nem viselik, illetve a szabályoktól eltérő módon viselik a maszkot, és akár tízezer kunás, vagyis mintegy fél millió forintos büntetés vár azokra, akik az előírásokat megszegve tartanak összejöveteleket vagy rendezvényeket.

A zágrábi Nova TV ennek ismertetése során megemlítette, hogy a szomszédos országok már vezettek be hasonló intézkedéseket, amelyek közül a legolcsóbban Magyarországon, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában úszhatják meg a büntetést azok, akik nem viselnek maszkot, Horvátországtól nyugatra viszont ennél a „díjnál” jóval többel jutalmazzák a szabálysértést.

Az új szabályozás alapján Horvátországban legfeljebb huszonöt ember vehet részt a különböző összejöveteleken, beleértve ebbe a vallási szertartásokat, a miséket vagy a temetéseket is.

Házibulik továbbra is tarthatók, de legfeljebb tíz fővel. Ezekre azonban érdemes időben elindulni, mert a tömegközlekedési eszközökön az utasszám nem haladhatja meg a kapacitás negyven százalékát.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.