MEGHALLGATÁS: A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács feljelentéseket tett a helyiségnévtábla-rongálások ügyében

Olvasási idő: 2 perc

Az utóbbi időben egyre gyakrabban rongálnak meg helységnévtáblákat a Vajdaságban. Nemcsak a települések magyar elnevezéseit festik le ismeretlenek, hanem a más kisebbségek nyelvén feltüntetett elnevezéseket is. A Magyar Nemzeti Tanács több esetben is feljelentést tett a táblarongálások miatt. Az MNT honlapja szerint erről Hajnal Jenő, a szervezet elnöke nyilatkozott a “Vajdaság ma” hírportálnak.

Bírósági meghallgatás

Az utóbbi időben több település magyar nevét is lefestették, ami miatt a Magyar Nemzeti Tanács bűnvádi feljelentést tettünk az illetékes bíróságokon.

A topolyai bíróságon a Bajsa és Cserepes (Bački Sokolac) települések magyar nevét festették le, így erre a két településre vonatkozott az MNT feljelentése.

A topolyai bíróságon a Magyar Nemzeti Tanács képviselőit is meghallgatták a helyiségnévtábla-rongálások ügyében, a szervezet elnöke ezzel kapcsolatban nyilatkozott.

Több illetékes bíróság nem tartja fontosnak, hogy személyes meghallgatást is tartson. Topolyán azt láttuk, hogy mindkét településre kiment a rendőrség, egyebek között a névtelen rongáló ellen tett bűnvádi eljárásunk kapcsán minket is meghallgattak.

Hajnal Jenő arról is beszélt, hogy egyelőre nem tudják, hogy kik a tettesek, de szeretnének “elrettentő példát” statuálni ahhoz, hogy a jövőben ezek a kirívó esetek ne forduljanak elő.

Minden kisebbség érintett

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke arról is beszélt, hogy az elkövetők nem csak a magyar helységneveket festik le.

Bajsán például a szlovák feliratot is lefestették, Cserepesen úgyszintén. Antalfalván viszont csak a magyar feliratokat festették le. Nyilvánvalóan mostanában a több esetszám abból is adódik, hogy az utóbbi időben az útkarbantartó cég a táblák kiírásakor – interveniálásunk után – következetesebben próbálja a törvény szavát betartani. Emiatt sokan meglepődnek a többnyelvű feliratokon, főleg azok, akik a térség ezeréves múltját nem ismerik, s nem tudnak mit kezdeni a magyar, szlovák, román, ruszin vagy egyéb településnevekkel, amiket látnak a táblákon a szerb mellett.

Hajnal szerint fontos lenne, hogy a köztudatban ismertté váljon, és ezáltal az emberek megértsék, hogy egy-egy közösségnek büszkének kell lennie arra, hogy egy-egy településen több nemzetiség él.

A BALK nemrégiben arról számolt be, hogy Nyugat-Bácskában idén többször is lefestették az újonnan kihelyezett helységnévtáblák magyar feliratait, de ilyesmi előfordult Dél-Bácskában is, ahol szintén rendszeresen megrongálják a többnyelvű útjelző táblákat.

A legnagyobb port az az év elején történt tömeges táblarongálás verte fel, amikor “ismeretlen tettesek” egy hétvége alatt lefestették a nyugat-bácskai falvak magyar helységneveit.

A vandalizmusra elsőként a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumához tartozó fiatalok reagáltak, akik “letörölgették” a festéket a megrongált táblákról.MEGHALLGATÁS: A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács feljelentéseket tett a helyiségnévtábla-rongálások ügyében MEGHALLGATÁS: A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács feljelentéseket tett a helyiségnévtábla-rongálások ügyében balkanac nagy