Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szlovénia

SZLOVÉN ÁLARCOSBÁL: Mégsem távozik a belügyminiszter, szerinte politikai indíttatású támadások érik a kormányt

hojs

Olvasási idő: 2 perc

Továbbra is marad Janez Janša jobbközép koalíciós kormányában Aleš Hojs, aki még június végén nyújtotta be “visszavonhatatlan” lemondását a Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter ellen indított ügyészségi nyomozás és házkutatás miatt, amely szerinte politikai indíttatású volt. Hojs akkor azt mondta: addig a helyén marad, amíg nem találják meg utódját.

Áll az álarcos bál

Janez Janša annakidején nem értesítette a parlamentet a belügyminiszter lemondásáról, amit annak hivatalosan is jóvá kellett volna hagynia. Ehelyett azt kérte Hojstól, hogy vizsgálja felül döntését.

Hojs azért nyújtotta be lemondását, mert a -hoz hasonló szlovén ügyészség nyomozást indított Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter ellen, akit azzal vádolták, hogy politikai befolyásával élve előnyben részesített egyes cégeket a lélegeztetőgépek és szájmaszkok beszerzésénél.A vád alapját az a titokban rögzített telefonbeszélgetés képezi, amely Počivalšek és a légzőkészülék beszerzésével megbízott személy között folyt.

A felvételből arra lehet következtetni, hogy a miniszter 8 millió eurós előleget hagyott jóvá a Geplanet nevű cégnek, mielőtt az bankgaranciát kapott, és elvégezte a nagyszámú légzőkészülék beszerzésére vonatkozó munkát.

A szlovén belügyminiszter úgy vélte, hogy a szlovén központi nyomozó főügyészség (NPU) által kezdeményezett vizsgálat politikai indíttatású, célja pedig a miniszterek lejáratása, és a koalíciós kormány megbuktatása.

Hojs szerint a kiszivárogtatás mögött az ellenzéki erőkhöz, főleg a Szociáldemokratákhoz (SD) közeli személyek állnak.

Az ügy miatt lemondott Anton Travner szlovén országos rendőrfőkapitány is.

Ki húzza a nótát?

Nem sokkal később a baloldali ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a belügyminiszter ellen egy másik ügyben.Hojs akkor úgy döntött: hivatalában marad a bizalmatlansági szavazásig, azt követően pedig újra beszél a kormányfővel pozíciójáról a kabinetben.

A szlovén parlament szombaton hajnalban nem szavazta meg az ellenzéki indítványt, amelyben azt rótták fel neki, hogy fel akarta oldani a Marko Perković–Thompson, sokat bírált horvát jobboldali popénekes és szövegíró szlovéniai koncertezesének tilalmát.

A vitatott énekes 2017-ben lépett volna fel Mariborban, de a város vezetése a közrend és a megőrzése érdekében betiltotta a koncertet.

A rendeletet később megsemmisítette a közigazgatási , amit a belügyminisztérium határozatával megerősített.

Hojs a parlamenti vitában azt állította, hogy a jogállamiság szerint jártak el, és személyesen nincs semmi köze az esethez.

A belügyminisztert más bírálatok is érték az részéről, köztük az, hogy beavatkozott a rendőrség és az ügyészség munkájába.Aleš Hojs a szlovén ügynökségnek megerősítette, hogy a miniszterelnök hétfőn visszaadta neki a borítékot lemondásával, ő pedig úgy döntött, hogy marad.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: