Connect with us

Szlovénia

SZLOVÉN ÁLARCOSBÁL: Mégsem távozik a belügyminiszter, szerinte politikai indíttatású támadások érik a kormányt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hojs
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Továbbra is belügyminiszter marad Janez Janša szlovén miniszterelnök jobbközép koalíciós kormányában Aleš Hojs, aki még június végén nyújtotta be „visszavonhatatlan” lemondását a Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter ellen indított ügyészségi nyomozás és házkutatás miatt, amely szerinte politikai indíttatású volt. Hojs akkor azt mondta: addig a helyén marad, amíg nem találják meg utódját.

Áll az álarcos bál

Janez Janša annakidején nem értesítette a parlamentet a belügyminiszter lemondásáról, amit annak hivatalosan is jóvá kellett volna hagynia. Ehelyett azt kérte Hojstól, hogy vizsgálja felül döntését.

Hojs azért nyújtotta be lemondását, mert a horvát USKOK-hoz hasonló szlovén ügyészség nyomozást indított Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter ellen, akit azzal vádolták, hogy politikai befolyásával élve előnyben részesített egyes cégeket a lélegeztetőgépek és szájmaszkok beszerzésénél.

A vád alapját az a titokban rögzített telefonbeszélgetés képezi, amely Počivalšek és a légzőkészülék beszerzésével megbízott személy között folyt.

A felvételből arra lehet következtetni, hogy a miniszter 8 millió eurós előleget hagyott jóvá a Geplanet nevű cégnek, mielőtt az bankgaranciát kapott, és elvégezte a nagyszámú légzőkészülék beszerzésére vonatkozó munkát.

A szlovén belügyminiszter úgy vélte, hogy a szlovén központi nyomozó főügyészség (NPU) által kezdeményezett vizsgálat politikai indíttatású, célja pedig a miniszterek lejáratása, és a koalíciós kormány megbuktatása.

Hojs szerint a kiszivárogtatás mögött az ellenzéki erőkhöz, főleg a Szociáldemokratákhoz (SD) közeli személyek állnak.

Az ügy miatt lemondott Anton Travner szlovén országos rendőrfőkapitány is.

Ki húzza a nótát?

Nem sokkal később a baloldali ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a belügyminiszter ellen egy másik ügyben.

Hojs akkor úgy döntött: hivatalában marad a bizalmatlansági szavazásig, azt követően pedig újra beszél a kormányfővel pozíciójáról a kabinetben.

A szlovén parlament szombaton hajnalban nem szavazta meg az ellenzéki indítványt, amelyben azt rótták fel neki, hogy fel akarta oldani a Marko Perković–Thompson, sokat bírált horvát jobboldali popénekes és szövegíró szlovéniai koncertezesének tilalmát.

A vitatott énekes 2017-ben lépett volna fel Mariborban, de a város vezetése a közrend és a béke megőrzése érdekében betiltotta a koncertet.

A rendeletet később megsemmisítette a közigazgatási bíróság, amit a belügyminisztérium határozatával megerősített.

Hojs a parlamenti vitában azt állította, hogy a jogállamiság szerint jártak el, és személyesen nincs semmi köze az esethez.

A belügyminisztert más bírálatok is érték az ellenzék részéről, köztük az, hogy beavatkozott a rendőrség és az ügyészség munkájába.

Aleš Hojs a szlovén hírügynökségnek megerősítette, hogy a miniszterelnök hétfőn visszaadta neki a borítékot lemondásával, ő pedig úgy döntött, hogy marad.

Horvátország

NEM ÖSSZESZERELNEK: Erőteljesen növekszenek a befektetések a térség tech cégeibe

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

rimac infobip
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A szlovén Silicon Gardens kockázati tőkealap tanulmánya alapján, a 2016-tól 2022-ig terjedő időszakban a szlovén, horvát és szerbiai tech cégekbe irányuló befektetések erőteljesen növekedtek: a kezdeti 300 millió euróról a tavaly jegyzett 3,45 milliárd euróra. Azaz a vizsgált öt éves időszakban a befektetések összege 12 szeresére növekedett, a kezdeti értékhez viszonyítva.

Élen a horvát tech cégek

A részvények eladásából származó bevétel, az ún. exit összege is ötszörösére nőtt, 2022-ben 4,7 milliárd eurót tett ki. Mindez tükröződött az egész technológiai ökoszisztémában.

A régió három országában ma hat „egyszarvú” van, ebből kettő Horvátországban (Rimac és Infobip), négy pedig Szlovéniában (Outfit7, httpool, Sportradar és Outbrain).

Horvátország hajtotta végre a legtöbb beruházást 2021 és 2022 között – 1,86 milliárd eurót. A szlovén technológiai vállalatok 1,25 milliárd, a szerb vállalatok pedig 325 millió euró beruházást vonzottak be.

tech cégek, technológia

Horvátország nemcsak a régióban végrehajtott beruházások teljes összegét tekintve vezet, hanem a legnagyobb beruházásokat is itt hajtották végre.

A régió öt legnagyobb beruházása közül az első a Rimac Groupé, amely 690 millió eurót tett ki. Ezt követte az Infobip 545 millió euróval, míg a szlovén httpool, az Aleph Holding része, a harmadik 450 millió eurós befektetéssel.

Az elemzés azt is kimutatja, hogy az Adria régió – ami legalább ugyanolyan nyakatekert találmány, mint a Nyugat-Balkán – leggyakoribb és legnagyobb befektetői a kockázati tőkealapok.

2021-ben és 2022-ben összesen 1,9 milliárd eurót (a teljes beruházás 57%-át) fektettek be a régió három országában. Horvátországban ez az arány magasabb, 69%, és 1,2 milliárd eurót tesz ki.

Ráadásul a teljes beruházásnak csak egy százaléka származik Horvátországból. A térség induló vállalkozásai (startup) leggyakrabban az Egyesült Államokból és az EU-ból vonzzák a befektetőket. Ezért gyakran kénytelenek áthelyezni a cég székhelyét más országokba, figyelmeztetett a Silicon Gardens tanulmánya.

Az elemzés egyúttal arra is rámutatott, hogy döntő fontosságú a munkavállalói részvétel optimális adózási rendszerének létrehozása a térségben, mivel a jelenlegi adóstruktúra arra ösztönzi az alapítókat, hogy külföldre költözzenek”.

Horvát fejlődési stratégia

A fenti tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy mint a politika általában, a törvényhozók is kimondottan tájékozatlanok a technológiai fejlődés területén.

Így például a horvát parlamentben jelenleg az ország 2030-ig terjedő fejlődési stratégiájáról folyik a vita.

A kormánypárt nevében Šime Erlić regionális fejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter válaszolt a képviselők kérdéseire, de ugyanakkor azt is elmondta, hogy 2030-ra Horvátországot a legfejlettebb uniós tagállamok között látja.

Erlić rámutatott, hogy a kormányt „objektív tényezők” ösztönzik ennek elérésére, tekintettel a várható nagy beruházási potenciálra és a beruházásokra olyan területeken, mint a zöld politika, a digitalizáció, a szociális jólét, az egészségügy és az oktatás.

– Hatalmas, soha nem látott beruházási ciklus zajlik jelenleg a Horvát Köztársaságban az uniós és egyéb alapok segítségével. Hinni kell abban, hogy ez versenyképesebb társadalmat teremt, még jobb feltételeket és olyan életszínvonalat, amellyel minden lakos elégedett lehet

– mondta a hosszú nevű tárca vezetője.

Összeszerelő üzemek helyett

Számunkra leginkább az érdekes, hogy a miniszter úr a választások előtti kötelező optimizmusával szemben az még mindig régimódi paraméterek szerint igyekszik fogást találni a kormányon, teljesen szem elől tévesztve az új technológiákra alapuló fejlődést.

Így például Emil Daus, az isztriai IDS-ből (Istarski demokratski sabor), akit az érdekelt, hogy a miniszter általában hogyan látja Horvátországot 2030-ban, tekintettel arra, hogy Horvátország a kereskedelem és a szolgáltatások társadalmává vált, kevés termeléssel, ahol a GDP mintegy 20 százalékát a turizmus adja.

Itt a hangsúly az alacsony ipari termelésen van, és nyilvánvaló, hogy Daus úr, mint a politizáló polgárok többsége, akkor lenne boldog, ha megfelelő mennyiségű csavargyár vagy összeszerelő üzem működne az országban, kiegészítve némi könnyűiparral, hogy „az asszonyoknak is legyen hol dolgozniuk”.

Az hogy a szoftveripar repeszt, és százmilliókat exportál, akárcsak a Rimac-féle fejlett akkumulátoros technológiák, autóalkatrészek, vagy az olyan „gyerekes” dolgok, mint a számítógépes játékok ipara, az sokaknak nem számít.

A jaj-jaj akkor van, amikor ezek a hölgyek és urak meghozzák a gazdaságfejlesztési stratégiát egy olyan világban, és olyan körülmények között, amelyeket nem értenek. Vagy például, ha a mesterséges intelligencia szabályozásával kell foglalkozniuk.

Szerencsére, úgy tűnik, nem sokat tudnak ártani, és már ez is valami.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava