Connect with us

Európai Unió

NINCS ELŐRELÉPÉS: Szerbia megállt az Európába vezető úton, mert “hasznosabb barátokat” talált

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Szerbia az utóbbi időben eléggé hektikus külpolitikát folytatott. Tavaly Oroszországgal fűzte szorosabbra a kapcsolatait, idén viszont Kínával, majd az Egyesült Államokkal kezdett barátkozni, és meg is feledkezett az Európai Unióról. Nyilvánvaló, hogy nem véletlenül.

Oda fordulnak, ahol nagyobb hasznot húzhatnak

Szerbiának nincs igazi külügyminisztere, és ennek megfelelően nincs igazi külpolitikája sem.

Az ország külföldi képviseletét Vučić vállalta fel, aki egy személyben az ország elnöke, miniszterelnöke, külügyminisztere és gazdasági minisztere, bár az államfői poszton kívül mindenhol rendelkezik dublőrrel.

Vučić tehát “Szerbia mindenese”, és így mindenről ő dönt, ami meglátszik például az ország külpolitikáján is.

A szerb elnök tavaly szorosabbra fűzte együttműködését Oroszországgal, ezt Moszkva hadiipari támogatásokkal jutalmazta.

A koronavírus-járvány kitörését követően Vučić Kína felé fordult, a kínaiak cserében jelentős támogatást nyújtottak Szerbiának a betegség leküzdésében.

Szerbia az utóbbi hetekben az Egyesült Államokkal kezdett barátkozni, mert az amerikaiak beígérték a segítséget a Ništ és Prištinát összekötő “Béke autópálya” megépítéséhez.

Mindeközben az Európai Unió háttérbe szorult, miután nem küldött harcigépeket Szerbiának, jóformán semmiféle segélyt nem nyújtott a vírus leküzdésében, és nem “lebegtetett be” milliós összegeket a szerbiai infrastruktúra fejlesztéséhez.

Vagyis Szerbiának az utóbbi időben jóformán semmi haszna nincs az Európai Unióból, aminek az lett a következménye, hogy a belgrádi kormány egyetlen fejezetet sem nyitott meg a csatlakozási témakörök közül.

Bilčík csodálkozik

Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője a CNN-hez közeli N1-es televíziónak nyilatkozott arról, hogy Szerbia nem túl sok érdeklődést tanúsít az Európai Unió iránt.

– Az a tény, hogy Szerbia 2020-ban egyetlen fejezetet sem nyitott meg az uniós tagsággal kapcsolatban, önmagáért beszél

– mondta a szlovák származású jelentéstevő.

Bilčík megjegyezte, hogy nem történt előrelépés a jogállamiság, a korrupció elleni küzdelem és az egyéb reformok terén sem, és “ha nincs előrelépés, akkor új fejezetek sem nyithatók meg”.

– Ez egy nagyon világos üzenet! Egyetlen egy új fejezet sem nyílt meg. Ha nincs munka, akkor nincs eredmény sem, és a fejezetek sem nyílnak meg, ami a történet végét jelenti. Szerintem ez teljesen világos

– mondta Bilčik, aki szerint az Európai Unió elvárja, hogy “sürgősen” alakuljon meg az új kormány és az összes parlamenti testület Szerbiában.

– Júniusban voltak a választások, most szeptember van. Már csak néhány hónap van hátra az év végéig, és ha Szerbia úgy gondolja, hogy legalább egy fejezet szeretne megnyitni, akkor látni szeretnénk, hogy ezen dolgozik, és hogy a munkának vannak eredményei

– hangsúlyozta Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője, aki mellesleg a maszkviselésből jelesre vizsgázott.

N1 Screenshot

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava