Connect with us

Egyesült Államok

AZ ÁTVERÉS MAGASISKOLÁJA: Az Egyesült Államok a koszovói-szerbiai megállapodás második legnagyobb nyertese

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A BALK néhány nappal ezelőtt azt írta, hogy Izrael a koszovói-szerbiai megállapodás legnagyobb nyertese, mert Szerbia áthelyezi Jeruzsálembe a nagykövetségét, Koszovó pedig rendezi kapcsolatait a zsidó állammal. De ez nem minden, ami meglepetésre adhat okot. Ha a megállapodás összes pontja valóra válik, akkor a kínaiak és az oroszok vehetik az usankájukat és a rizsszedő kalapjukat, Szerbia ugyanis amerikai befolyás alá kerül.

Az amerikaiak komolyan veszik

Az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (U.S. International Development Finance Corporation, DFC) igazgatója éppen a cikk keletkezésének napján jelentette be, hogy már szeptember 21-én megvetik a lábukat Belgrádban.

Ezt a Washingtonban aláírt koszovói-szerbiai megállapodás teszi lehetővé számukra, amely szerint Szerbia és Koszovó az elkövetkező időben együttműködik a társasággal és az amerikai EXIM bankkal.

Az amerikaiak azonnal meg is ragadták az alkalmat, vagyis nem sokat lacafacásztak, hanem több nyelven is bejelenték érkezésüket.

– A Szerbia és Koszovó között múlt héten aláírt történelmi megállapodás alapján magas szintű küldöttséget indítok Belgrádba, hogy szeptember 21-vel nyissák meg az irodánkat, és kezdjék meg a projekteket, amelyek szükségesek a gazdasági rendezéshez

– közölte a Twitteren az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság igazgatója.

Az amerikaiak segítenek Koszovónak és Szerbiának megépíteni a Ništ és Prištinát összekötő “Béke autópályát”, és az említett két város közötti vasútat is, de a tervek szerint bekapcsolódnak más projektekbe is.

Az igencsak ambiciózus szerb tervek szerint a “Béke autópályának” már idén el kellett volna készülnie, de egy ekkora beruházáshoz rengeteg pénz kell, Szerbia pedig egyedül képtelen volt finanszírozni.

A tervek szerint az említett autópálya 920 millió euróba kerülne, amiből 100 millió eurót az Európai Beruházási Bank (EIB) kölcsön, 40,6 milliót pedig beruházási támogatás formájában biztosítana, a fennmaradó részre azonban Szerbiának további hitelt kellene felvennie az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD), illetve a pénz egy részét a saját költségvetésből kellene elvonnia.

De a projektbe most beszállnak az amerikaiak, és minden a feje tetejére állhat.

A halogatás ára

A BALK már korábban írt arról, hogy ha az Európai Unió sokáig “totojázik”, akkor megjelennek a színen más szereplők, oroszok, kínaiak, törökök, arabok, és nem utolsó sorban az amerikaiak, hogy maguknak “pacifikálják ki” a Balkán még gazdátlan országait.

És lőn világosság.

Az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaságot kínai mintára hozta létre a Trump-kormányzat 2018-ban, azzal a céllal, hogy a nagy külföldi projektekből kiszorítsa a versenytársakat, elsősorban éppen Kínát.

Az amerikaiakat nyilván aggasztotta, hogy a kínaiak erőteljesen befészkelték magukat Szerbiában, és szinte minden nagy projektben benne vannak, például a jelentős kínai érdekeket szolgáló Budapest- Belgrád gyorsvasút építésében.

De a szerbek (egyelőre) velük tervezik a Niš és Belgrád közötti gyorsvasút és a legújabb újvidéki híd megépítését is, és az eddigi elképzelések szerint a kínaiak lennének a kivitelezők az Újvidék és Ruma közötti úgynevezett Fruška Gora-i közúti korridor esetében is.

De jött a washingtoni megállapodás, mint derült égből a villámcsapás.

Az amerikaiak színrelépésével minden bizonnyal felgyorsul a “Béke autópálya” megépítése, és egyáltalán nem kizárt, hogy amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság kipöccenti a projektből az európaiakat, és mindenki mást.

A Huaweinek is befellegzett Szerbiában

A kínai Huawei a többségében állami kézben lévő Telekom Srbija távközlési cég egyik legnagyobb beszállítója, ám a Washingtonban aláírt megállapodás Szerbiát a Huawei-ellenes országok koalíciójába kényszeríti.

– Mindkét fél megtiltja a megbízhatatlan beszállítóktól származó 5G berendezések használatát kommunikációs hálózataiban, ahol pedig már létezik ilyen berendezés, mindkét fél időben elkötelezi magát annak eltávolítására

– olvasható a washingtoni megállapodás egyik pontjában Szerbiára és Koszovóra utalva.

A Huaweit mindezidáig szívesen látták Szerbiában, és soha sem kérdőjelezték meg az együttműködést vele.

A kínai gyártó több minisztériummal is kötött megállapodást, ezek közül a legproblémásabb a szerb belügyi tárcával létrejött egyesség lehet, amely lehetővé tette ezer Huawei arcfelismerő kamera felszerelését.

Ráadásul nem csak a Huaweinek kell mennie, hanem “az illetéktelen tevékenységek megakadályozása érdekében” át kell venni az amerikai technológiát, beleértve ebbe a PISCES, APIS, ATS- G és SRTP-rendszereket, jelentsenek ezek a betűszavak bármit is.

De mi van az oroszokkal?

Lassan ők is csomagolhatnak, Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanis beleegyezett az energiaforrások diverzifikálásába, amire mindössze egy rövidke mondat utal a megállapodásban.

– Mindkét fél diverzifikálja az energiaellátását

– és pont.

Talán nem is kellene túl sokat foglalkozni ezzel, ha egy interjúban Vučić nem ejtett volna el egy fél mondatot a cseppfolyós gáz beszerzéséről.

Szavai szerint az amerikaiak megpróbálták beterelni ebbe az utcába, de ő ellenállt a kísérletnek.

Ezek után egyáltalán nem lehet kizárni, hogy egyszer csak Szerbia is benevez a krki LNG-terminálba, és vásárol magának néhány millió “gázköbmétert”, hogy diverzifikáljon egy kicsit.

Az lesz az amerikai diplomácia igazi sikere.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava