Connect with us

Horvátország

NEM VAGYUNK COVIDIÓTÁK: A horvátok a zágrábi Szabadság Fesztiválon tüntetnek a korlátozások ellen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A zágrábi Jelačić bán téren tartották meg a Szabadság Fesztivált, amelynek résztvevői úgy vélik, hogy Horvátország nem jól reagált a koronavírus-járványra, és korlátozta az alapvető emberi jogokat és szabadságokat. Zágráb ezzel beállt azoknak a világvárosoknak a sorába, ahol hasonló összejöveteleket szerveztek. A megmozdulást a Facebookon több mint tízezer ember követte.

Ölelés és csók

A Szabadság Fesztivál elnevezésű rendezvény 17 órakor kezdődött a zágrábi Jelačić bán téren.

A rendezvény időzítése nem volt a legjobb, hiszen szombaton este tartották a Portugália- Horvátország labdarúgó mérkőzést.

A tüntetők számáról hivatalos adatok nincsenek, de a demonstrálók nem töltötték meg teljesen a horvát főváros központi terét, pedig a résztvevők külön autóbuszokkal is érkeztek Dubrovnikból, Splitből, Šibenikből, Zárából és Fiuméből.

Becslések szerint mintegy háromezer ember tüntethet a horvát kormányintézkedések ellen.

A demonstrálók között több politikus is megjelent, mint például Zlatko Hasanbegović, a horvát parlament emberi jogi bizottságának és a Hazafias Mozgalom képviselőcsoportjának alelnöke, valamint Karolina Vidović Krišto, a parlament család- ifjúsági- és sportbizottságának elnöke.

Helyszíni beszámolók szerint a megmozdulás résztvevői nem tartották be az epidemiológiai intézkedéseket, “ölelés és csók egyaránt volt”, a tüntetők közül ugyanis a többség nem veszi komolyan a vírust.

Az egyik felszólaló elmondta, hogy a távolságtartás és a maszk viselése “eltávolítja az embereket emberi mivoltuktól”.

Nem tudományos hozzáállás

Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter a Facebookon reagált a rendezvényre, ahol megjegyezte, hogy tiszteletben tartja minden ember szabadságát és jogait, de nem támogatja a “nem tudományos hozzáállást” a betegséghez.

https://www.facebook.com/vili.beros.sluzbeni.profil/posts/149174310173341?__tn__=- R

– Kereszténydemokrataként tiszteletben tartom minden ember szabadságát és azon jogát, hogy az élet minden fontos kérdésében saját véleményt és álláspontot alakítson ki. Horvátország demokratikus ország, ahol tiszteletben tartják a szabad véleményformálást és véleménynyilvánítást

– fejtette ki a horvát egészségügyi miniszter politikusi véleményét, amire a következő mondatban rácáfolt orvosi állásfoglalásával.

– Orvosként és humanistaként, valamint horvát egészségügyi miniszterként nem tudom támogatni a Covid-19 nem tudományos megközelítését, ami lehetővé teszi a betegség terjedését a Szabadság Fesztivál nevű összejövetel szervezői, támogatói és népszerűsítői körében

– mondta Vili Beroš, aki a sajtókonferenciákon napról napra maga ismerteti az új megbetegedések számát.

A horvát miniszter Facebook-bejegyzésében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy minden ideiglenes korlátozásnak egyetlen célja volt: a horvát állampolgárok egészségének és életének védelme, amiben sikerrel is jártak.

A legutóbbi jelentések szerint 334 koronavírusos esetet regisztráltak Horvátországban, azt megelőzően – csütörtökön – pedig 369 új megbetegedést, ami új “pozitív rekord”.

Jelenleg 2 771 aktív koronavírusos személy van Horvátországban, ez a szám azonban a zágrábi megmozdulást követően akár növekedhet is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava