Connect with us

Horvátország

PÉNZT VAGY ÉLETET: Tudatosan kockáztattatták az emberéleteket, hogy a turizmusból több pénz folyjon be

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hovat kormany
Listen to this article

 
Újabb csúcsot döntött a megbetegedések száma Horvátországban. Az utóbbi huszonnégy órában 265 új fertőzött személyt regisztráltak, egy személy pedig meghalt a betegség következtében. A horvát válságstáb közben magyarázkodni kényszerült, miután a horvát miniszterelnök a kormány első őszi ülésén úgy nyilatkozott, hogy tudatosan vállalták a koronavírussal kapcsolatos kockázatot a turizmusból származó bevételek növelése érdekében. Erről a bejegyzés végén több szó is esik.

Božinović: Nem voltak politikailag motivált döntések

A horvát egészségügyi miniszter a válságstáb sajtótájékoztatón beismerte, hogy a megbetegedések számának növekedése összefüggésbe hozható az idegenforgalmi szezonnal.

– A megnövekedett fertőzöttek száma annak következménye, hogy Horvátország megnyitotta határait a turizmus számára, és hogy sok külföldi állampolgár érkezett az országba


– mondta Vili Beroš, horvát egészségügyi miniszter.

Krunoslav Capak, a Horvát Közegészségügyi Intézet igazgatója szerint a fertőzöttek számának növekedésére számítani lehetett.

Capak azonban hozzátette, sikerült “jó egyensúlyt teremteni” a turisztikai szezon megnyitás és az emberek egészségének védelme között.

A közegészségügyi vezető annak a várakozásának adott hangot, hogy a turisztikai szezon még folytatódik néhány napig, esetleg néhány hétig.

Szerinte az intézkedések megfelelőek, és a legtöbb turista biztonságban érzi magát Horvátországban.

korona tenger

Plenković: Tudatosan vállaltuk a kockázatot

A horvát belügyminiszter, aki a válságstáb vezetője, maga is érezte, hogy itt valami nem kerek.

Davor Božinović a sajtótájékoztatón azt állította, hogy a válságstáb nem hozott politikailag motivált döntéseket.

– Epidemiológiai értékelés volt, hogy végre lehet hajtani a nyitást. Horvátországban napokig alacsonyak voltak a számok, az idegenforgalom pedig náluk fő gazdasági ágazat


– fejtette ki álláspontját a horvát belügyminiszter.

Mindez azonban csak magyarázkodás ahhoz képest, amit a horvát miniszterelnök mondott a kormány csütörtöki ülésén.

– Logikus, hogy megnövekedett a fertőzött emberek száma a turistaszezon idején a nagy embertömeg miatt, amely Horvátországba érkezett – de legyünk teljesen őszinték – a horvát kormány világos politikai célja volt, hogy a szezon a körülmények ellenére is minél jobb legyen. Tehát ami történt, bizonyos értelemben kockázatvállalás volt, hogy gazdasági növekedést érjünk el


– jelentette ki Andrej Plenković horvát miniszterelnök.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy a horvát kormány az emberek egészségét tette kockára azért, hogy ne csökkenjenek túlzottan az idegenforgalmi bevételek a koronavírus megjelenése miatt.

Lehet, ezt másképp magyarázni?

Az előállt helyzetben mindhárom horvát politikus most a fiatalokra igyekszik hatni.

Felszólították őket, hogy ügyeljenek a viselkedésükre, és ne terjesszék a kórt különösen idős és a beteg családtagjaik környezetében.

(Fotó: Screenshot)

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava