Connect with us

Horvátország

PÉNZT VAGY ÉLETET: Tudatosan kockáztattatták az emberéleteket, hogy a turizmusból több pénz folyjon be

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hovat kormany
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
Újabb csúcsot döntött a megbetegedések száma Horvátországban. Az utóbbi huszonnégy órában 265 új fertőzött személyt regisztráltak, egy személy pedig meghalt a betegség következtében. A horvát válságstáb közben magyarázkodni kényszerült, miután a horvát miniszterelnök a kormány első őszi ülésén úgy nyilatkozott, hogy tudatosan vállalták a koronavírussal kapcsolatos kockázatot a turizmusból származó bevételek növelése érdekében. Erről a bejegyzés végén több szó is esik.

Božinović: Nem voltak politikailag motivált döntések

A horvát egészségügyi miniszter a válságstáb sajtótájékoztatón beismerte, hogy a megbetegedések számának növekedése összefüggésbe hozható az idegenforgalmi szezonnal.

– A megnövekedett fertőzöttek száma annak következménye, hogy Horvátország megnyitotta határait a turizmus számára, és hogy sok állampolgár érkezett az országba


– mondta Vili Beroš, horvát egészségügyi miniszter.

Krunoslav Capak, a Horvát Közegészségügyi Intézet igazgatója szerint a fertőzöttek számának növekedésére számítani lehetett.

Capak azonban hozzátette, sikerült „jó egyensúlyt teremteni” a turisztikai szezon megnyitás és az emberek egészségének védelme között.

A közegészségügyi vezető annak a várakozásának adott hangot, hogy a turisztikai szezon még folytatódik néhány napig, esetleg néhány hétig.

Szerinte az intézkedések megfelelőek, és a legtöbb turista biztonságban érzi magát Horvátországban.

korona tenger

Plenković: Tudatosan vállaltuk a kockázatot

A horvát belügyminiszter, aki a válságstáb vezetője, maga is érezte, hogy itt valami nem kerek.

Davor Božinović a sajtótájékoztatón azt állította, hogy a válságstáb nem hozott politikailag motivált döntéseket.

– Epidemiológiai értékelés volt, hogy végre lehet hajtani a nyitást. Horvátországban napokig alacsonyak voltak a számok, az idegenforgalom pedig náluk fő gazdasági ágazat


– fejtette ki álláspontját a horvát belügyminiszter.

Mindez azonban csak magyarázkodás ahhoz képest, amit a horvát miniszterelnök mondott a kormány csütörtöki ülésén.

– Logikus, hogy megnövekedett a fertőzött emberek száma a turistaszezon idején a nagy embertömeg miatt, amely Horvátországba érkezett – de legyünk teljesen őszinték – a horvát kormány világos politikai célja volt, hogy a szezon a körülmények ellenére is minél jobb legyen. Tehát ami történt, bizonyos értelemben kockázatvállalás volt, hogy gazdasági növekedést érjünk el


– jelentette ki Andrej Plenković horvát miniszterelnök.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy a horvát kormány az emberek egészségét tette kockára azért, hogy ne csökkenjenek túlzottan az idegenforgalmi bevételek a koronavírus megjelenése miatt.

Lehet, ezt másképp magyarázni?

Az előállt helyzetben mindhárom horvát politikus most a fiatalokra igyekszik hatni.

Felszólították őket, hogy ügyeljenek a viselkedésükre, és ne terjesszék a kórt különösen idős és a beteg családtagjaik környezetében.

(Fotó: Screenshot)

Horvátország

Pokolgépes merénylők fenyegettek meg egy abbáziai szállodát és egy kereskedelmi láncot

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szálloda
A két elkövető (Forrás: Screenshot, HRT)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Miután áprilisban sikertelenül zsaroltak meg egy abbáziai szállodát – a tűzszerészek ártalmatlanították a robbanószerkezetet – a pokolgépes merénylők új áldozatot szemeltek ki, a fiumei székhelyű Plodine kiskereskedelmi láncot, amelynek székhelye közelében, a fiumei Tower Center mellett idéztek elő kisebb robbanást. A rendőrök azután kapták el őket, hogy vasárnap éjjel fél egy tájt felrobbantották a második bombát is, a Pećina városrészben elhelyezkedő egyik bevásárlóközpont közelében. A rendőrség egy horvát és egy német állampolgárt ért tetten, a Fiume szomszédságában található Kostrena nyaralóhelyhez közeli erdőben pedig egy harmadik robbanószerkezetet találtak.

Mondtak is valamit, meg nem is

A hétfői rendőrségi sajtótájékoztató folyamán – nyilván a még mindig folyamatban lévő nyomozás érdekében – eléggé elnagyolt képet nyerhettünk az esetről, amit a következő módon foglalhatunk össze: a rendőrség egy 53 és egy 33 éves személyt ért tetten a Pećina városrészben elhelyezkedő bevásárlóközpont közelében.

Ők folyamatosan zsarolták a Plodine kiskereskedelmi láncot, fokozatosan növelve követeléseiket, hogy végül már mintegy 4,5 millió euró értékű kriptovalutát akarjanak legombolni az üzletláncról.

Szálloda

A fiumei Power Tower, amelynek a lábánál az egyik robbanás történt (Forrás: )

Minden valószínűség szerint egy nemzetközi bűnszövetkezet akciójáról van szó, amelyben a két letartóztatott férfi csupán végrehajtó volt.

A horvát rendőrség szerint a bűnözők magas technológiai tudással rendelkeznek, nagyon jól ismerik a csúcstechnológiákat és a szoftvereszközöket, amelyeket nemcsak a cselekmények elkövetésére, hanem a cselekmények eltitkolására is használtak.

Fizikailag Horvátországban tartózkodtak és robbanószerkezeteket helyeztek el, ezért a rendőrség úgy tartja, hogy kapcsolatban álltak valakivel, aki Horvátországból származik.

A jelentés értelmében nem használtak hagyományos eszközöket, jelentsen ez bármit is. A hétvégén végzett értékelés után a biztonsági szervek közvetlenül azután tartóztatták le őket, hogy bombát helyeztek el a bevásárlóközpont közelében és késleltetett cselekvéssel aktiválták.

Ilyennel még nem találkoztak

A sajtótájékoztatón a fiumei rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók „tevékenységének módszertana közvetlen fenyegetést jelentett”.

Ez arra utalt, hogy komolyan kell kezelni a fenyegetést, miközben hatalmas összegeket követeltek.

– Ez az eset példátlan Horvátországban, alkalmazott technológia, tudás, módszerek tekintetében. A felhasznált eszközök alkatrészei csak a sötét weben (dark web) keresztül érhetők el. Ez nagy kihívás volt számunkra. Ezért különösen örülünk annak, hogy sikerült megoldani az ügyet

– közölték az illetékes hatóságok, amelyek a továbbiakban elmondták, hogy az első bűncselekmény Abbáziában történt. A zsarolók (áprilisban) nagy összeget, több millió eurót követeltek kriptovalutában.

Miután a szálloda nem állt kötélnek, nem hajtották végre a kilátásba helyezett bűncselekményt, viszont bombákat helyeztek el az említett bevásárlóközpontok előtt.

Hivatalos jelentések szerint a bűncselekmény egyetlen indítéka a zsarolásból származó anyagi haszonszerzés volt, és nincs szó terrorizmusról vagy egyéb szélsőséges cselekményről.

– Horvát állampolgárokat egyetlen esetben sem fenyegetett veszély. A rendőrség lépéseket tett a további fenyegetések megelőzése érdekében

– mondták a Tengermellék-Hegyvidék megye éber őrei.

– Az egyik eszközt Kostrenában, az erdőben találták meg, mielőtt még a bűnözők elhelyezték volna. Mindkét esetben olyan cégekről van szó, amelyek nagyon jól teljesítenek

– tették hozzá a fiumei zsaruk, akiknek vasárnap Davor Božinović belügyminiszter is gratulált a fogáshoz a Twitteren, elégedettségét fejezve ki a rend őreinek kiváló munkája felett.

Horogra akadt egy EP-s zoofil is

Kékre fényezett cikkünket azzal zárnánk, hogy a Jutarnji list híradása szerint letartóztatták a 47 éves Ivor Ivaniševićet, aki az Európai Parlament munkatársaként ez idáig sikeresen elkerülte a horvátországi elfogatóparancsot.

Néhány nappal ezelőtt akadt horogra Németországban, és jelenleg Belgiumban kiadatási őrizetben van.

Ezekre a lépésekre azt követően került sor, hogy európai szinten éveken át(!) figyelmen kívül hagyták Horvátország európai elfogatóparancsát, hogy aztán négy hónappal az elévülés előtt, és két héttel azután, hogy Ivaniševićet távollétében egy év feltétel nélküli börtönbüntetésre ítélték a zágrábi városi büntetőbíróságon.

Ivaniševićnek két kutyája szexuális bántalmazásáért kell ülnie, de a büntetés kimondásakor azt is figyelembe vették, hogy a világhálón zoofil anyagokat cserélt hasonló gondolkodású és beállítottságú emberekkel.

A bíróság ezen felül 4 278,52 eurós perköltség megfizetésére is kötelezte, amely magában foglalta az állatorvosi szakértői jelentést, a bírósági átalányösszeget és a hallásképességgel kapcsolatos pszichiátriai szakvéleményt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava