...
Connect with us

Egyesült Államok

APPLEORSZÁG ÉS KOSZOVÓ: A koszovói vezetés kéri az ország függetlenségének elismerését az Apple-től

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

koszovo almas zaszlo
Olvasási idő: 2 perc

Koszovó sürgeti az Apple-t, hogy változtassa meg térképprogramját, és ezentúl jelölje Koszovó „nemzetközileg elismert határait”. A pristinai vezetés szerint az „ alma” jelenlegi gyakorlata ellentmond a politikai és a jogi valóságnak.

„A releváns tények”

Meliza Haradinaj, koszovói külügyminiszter az Apple vezérigazgatójához címzett levelében azt kérte, hogy az Apple Maps jelölje Koszovó nemzetközi határait és Szerbiától való függetlenségét.

A Tim Cooknak küldött július 23-i levélben a következők olvashatók:

Az Apple Maps szolgáltatás nem jeleníti meg a Koszovói Köztársaság nemzetközileg elismert határait, ehelyett a Koszovói Köztársaság részeként látható, ami szögesen ellentmond a politikai és a jogi valóságnak. Ez sérti a koszovói állampolgárokat, akik hatalmas veszteségeket szenvedtek el függetlenségi harcunk során. Ezt úgy is felfoghatjuk, hogy ezzel hazánkat sértik meg.

Levélben Haradinaj asszony arra kéri az Apple-t, hogy vegye figyelembe a releváns tényeket, és térképprogramjában szuverén államként jelenítse meg a Koszovói Köztársaságot.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Koszovó 2008-ban elfogadta a függetlenségi nyilatkozatot, amelyet később a világ országainak kétharmada elismert, ami ugyan túlzás, de egy ilyen levélben biztosan jól hangzik.

A külügyminiszter asszony azzal nyomatékosította az állítását, hogy felsorolta a koszovói függetlenséget elismerő jelentősebb országokat, az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Németországot, Japánt, Franciaországot, Olaszországot és Kanadát említve meg.

Mi, magyarok akár zokon is vehetnénk, hogy a Hungary szó nem szerepel a listán, pedig annak idején igencsak jeleskedtünk a szuverén Koszovó elismerésében.

A koszovói külügyminiszter felsorolta azokat a nemzetközi szervezeteket is, amelyeknek Koszovó már tagja.

Ezek közé tartozik az IMF, a Világbank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, nem szólt viszont azokról, amelyeknek a tagságát nem sikerült megszerezni, így nem említette meg az ENSZ-t sem.Booking.com

Bolhaköhögés

Haradinaj utalt arra is, hogy a virtuális világban olyan digitális platformok, mint a LinkedIn, a Twitter és a Facebook, már mind frissítették a térképüket.

A koszovói külügyminiszter felhívta a figyelmet Koszovó gyors digitalis fejlődésére és magas internetes jelenlétére is.

Egyúttal hozzátette, hogy az ezen a téren elért eredmények sokkal jobbak, mint a nyugat-balkáni és a kelet-európai régió többi országában.

Ha mindez az utolsó szóig igaz, akkor aligha kétséges, hogy Appleország enged a nyomásnak, és átrajzolja a térképeit.

Egyáltalán nem zárható ki, hogy a koszovói külügyminiszter levelét titkos másolatban elküldte a távozó, és „érkező” amerikai elnöknek is, hogy szponzorálják az ügyet „az almabirodalomban”.

A kínai-amerikai geopolitikai karate után az Apple aligha örülne egy ilyen fejleménynek, még akkor sem, hogy ha a koszovói kérés csak bolhaköhögés Washington és Peking harcához képest, amiben a világ vezető technológiai cégének már voltak vérveszteségei.Booking.com

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.