Connect with us

Egyesült Államok

APPLEORSZÁG ÉS KOSZOVÓ: A koszovói vezetés kéri az ország függetlenségének elismerését az Apple-től

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

koszovo almas zaszlo
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Koszovó sürgeti az Apple-t, hogy változtassa meg térképprogramját, és ezentúl jelölje Koszovó “nemzetközileg elismert határait”. A pristinai vezetés szerint az “amerikai alma” jelenlegi gyakorlata ellentmond a politikai és a jogi valóságnak.

“A releváns tények”

Meliza Haradinaj, koszovói külügyminiszter az Apple vezérigazgatójához címzett levelében azt kérte, hogy az Apple Maps jelölje Koszovó nemzetközi határait és Szerbiától való függetlenségét.

A Tim Cooknak küldött július 23-i levélben a következők olvashatók:

– Az Apple Maps szolgáltatás nem jeleníti meg a Koszovói Köztársaság nemzetközileg elismert határait, ehelyett a Koszovói Köztársaság Szerbia részeként látható, ami szögesen ellentmond a politikai és a jogi valóságnak. Ez sérti a koszovói állampolgárokat, akik hatalmas veszteségeket szenvedtek el függetlenségi harcunk során. Ezt úgy is felfoghatjuk, hogy ezzel hazánkat sértik meg.

Levélben Haradinaj asszony arra kéri az Apple-t, hogy vegye figyelembe a releváns tényeket, és térképprogramjában szuverén államként jelenítse meg a Koszovói Köztársaságot.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Koszovó 2008-ban elfogadta a függetlenségi nyilatkozatot, amelyet később a világ országainak kétharmada elismert, ami ugyan túlzás, de egy ilyen levélben biztosan jól hangzik.

A külügyminiszter asszony azzal nyomatékosította az állítását, hogy felsorolta a koszovói függetlenséget elismerő jelentősebb országokat, az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Németországot, Japánt, Franciaországot, Olaszországot és Kanadát említve meg.

Mi, magyarok akár zokon is vehetnénk, hogy a Hungary szó nem szerepel a listán, pedig annak idején igencsak jeleskedtünk a szuverén Koszovó elismerésében.

A koszovói külügyminiszter felsorolta azokat a nemzetközi szervezeteket is, amelyeknek Koszovó már tagja.

Ezek közé tartozik az IMF, a Világbank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, nem szólt viszont azokról, amelyeknek a tagságát nem sikerült megszerezni, így nem említette meg az ENSZ-t sem.Booking.com

Bolhaköhögés

Haradinaj utalt arra is, hogy a virtuális világban olyan digitális platformok, mint a LinkedIn, a Twitter és a Facebook, már mind frissítették a térképüket.

A koszovói külügyminiszter felhívta a figyelmet Koszovó gyors digitalis fejlődésére és magas internetes jelenlétére is.

Egyúttal hozzátette, hogy az ezen a téren elért eredmények sokkal jobbak, mint a nyugat-balkáni és a kelet-európai régió többi országában.

Ha mindez az utolsó szóig igaz, akkor aligha kétséges, hogy Appleország enged a nyomásnak, és átrajzolja a térképeit.

Egyáltalán nem zárható ki, hogy a koszovói külügyminiszter levelét titkos másolatban elküldte a távozó, és “érkező” amerikai elnöknek is, hogy szponzorálják az ügyet “az almabirodalomban”.

A kínai-amerikai geopolitikai karate után az Apple aligha örülne egy ilyen fejleménynek, még akkor sem, hogy ha a koszovói kérés csak bolhaköhögés Washington és Peking harcához képest, amiben a világ vezető technológiai cégének már voltak vérveszteségei.Booking.com

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vučić a KFOR-t kéri az északi területekre, a Quinta szerint nagyon veszélyes a helyzet

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

QUINTA KFOR
A szerb elnök tegnap az orosz nagykövettel, ma a Quinta-országok nagyköveteivel találkozott (Forrás: Szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök találkozott a Quinta-országok – az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország – nagyköveteivel, valamint az Európai Unió küldöttségének vezetőjével. A találkozót követően a szerb elnök alig írt valamit az Instagramon, az amerikai nagykövet a többiek nevében is nyilatkozva ugyanakkor úgy vélte, hogy nagyon veszélyes a helyzet Koszovóban.

Vučić a KFOR-t kéri

Vučić az Instagramon azt írta, hogy a Szerbia számára egyik legnehezebb pillanatban “volt egy fontos beszélgetése a Quinta képviselőivel”.

Ehhez még hozzátette, hogy megismételte Szerbia álláspontját a legutóbbi koszovói (és metóhiai) eseményekkel kapcsolatban, és kérte, hogy “Kurti rendőrsége” helyett a KFOR gondoskodjon minden biztonsági kérdésről Észak-Koszovóban.

Vučić kérdés formájában felvetette azt is, hogy a koszovói rendőrség miért utasította el, hogy az EULEX részt vegyen abban a műveletben, amelyet Koszovó északi részén hajtottak végre a koszovói albán rendőrök.

KFOR QUINTA

A szerb elnök “farkasszemet nézett” a fotósnak háttal lévő amerikai nagykövettel (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Szerb nemzeti amnézia

Christopher Hill amerikai nagykövet a szerb elnökkel folytatott megbeszélést követően kijelentette, hogy a Quinta nagykövetei szerint nagyon veszélyes a helyzet Koszovó északi részén, és további erőfeszítésekre lesz szükség a kiváltó okok megtalálásához.

Hill tragikus eseménynek nevezte, ami történt, és hozzátette, hogy mindenkinek el kell ítélnie a koszovói rendőrség egyik tagjának meggyilkolását. Megjegyezte, hogy természetesen mindig sajnálják az emberéleteket, viszont nem szabad elfeledni, hogy folytatni kell a politikai folyamatot.

Az amerikai nagykövet úgy fogalmazott, hogy a következő napokban, hetekben erősíteni kell a diplomáciai tevékenységet. Egyúttal elmondta azt is, hogy a jelenlegi európai válságot, valamint a különleges biztonsági és politikai helyzetet illetően fontos beszélni arról, hogy Szerbia hol szeretne lenni.

Hill úgy fogalmazott, hogy Szerbiának magának kell döntenie az útjáról, de annak a véleményének adott hangot, hogy a jólét nem keletről jön, mert az az útvonal folyamatosan javítás alatt áll, és a kérdés az, hogy Oroszország mikor tudja visszaszerezni azt a szerepet, amellyel hozzájárul a civilizációhoz.

A nagykövet úgy vélte, hogy sok ember megérti, hogy Szerbiának nincs más választása, minthogy a Nyugat részévé váljon, merthogy katonai értelemben a semlegesség drága, a független országoknak maguknak kell finanszírozniuk a védelmüket, mert számukra nem létezik a kollektív segítség elve.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy mindazzal, amit elmondott nem arra szeretne utalni, és nem osztja azokat a véleményeket, hogy Szerbiának el kell felejtenie a múlt keserű tapasztalatait, és nemzeti amnéziát kell tartania.

Hill hozzátette, hogy Oroszország megbízhatatlan beszállító, és nem sok eladható fegyverrel rendelkezik, pedig az ukrajnai háború előtt sokan azt hitték, hogy az orosz a második legerősebb hadsereg a világon.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy gondolta, hogy meggyengítheti és megoszthatja a NATO-t, és hogy a NATO eltűnhet, mint a Szovjetunió, amihez hozzátette, hogy amikor Svédország is csatlakozik, akkor éppen az ellenkezője következik be, és újra kell fogalmazni a NATO-szövetség határairól szóló földrajzi adatokat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava