Connect with us

Egyesült Államok

APPLEORSZÁG ÉS KOSZOVÓ: A koszovói vezetés kéri az ország függetlenségének elismerését az Apple-től

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Koszovó sürgeti az Apple-t, hogy változtassa meg térképprogramját, és ezentúl jelölje Koszovó “nemzetközileg elismert határait”. A pristinai vezetés szerint az “amerikai alma” jelenlegi gyakorlata ellentmond a politikai és a jogi valóságnak.

“A releváns tények”

Meliza Haradinaj, koszovói külügyminiszter az Apple vezérigazgatójához címzett levelében azt kérte, hogy az Apple Maps jelölje Koszovó nemzetközi határait és Szerbiától való függetlenségét.

A Tim Cooknak küldött július 23-i levélben a következők olvashatók:

– Az Apple Maps szolgáltatás nem jeleníti meg a Koszovói Köztársaság nemzetközileg elismert határait, ehelyett a Koszovói Köztársaság Szerbia részeként látható, ami szögesen ellentmond a politikai és a jogi valóságnak. Ez sérti a koszovói állampolgárokat, akik hatalmas veszteségeket szenvedtek el függetlenségi harcunk során. Ezt úgy is felfoghatjuk, hogy ezzel hazánkat sértik meg.

Levélben Haradinaj asszony arra kéri az Apple-t, hogy vegye figyelembe a releváns tényeket, és térképprogramjában szuverén államként jelenítse meg a Koszovói Köztársaságot.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Koszovó 2008-ban elfogadta a függetlenségi nyilatkozatot, amelyet később a világ országainak kétharmada elismert, ami ugyan túlzás, de egy ilyen levélben biztosan jól hangzik.

A külügyminiszter asszony azzal nyomatékosította az állítását, hogy felsorolta a koszovói függetlenséget elismerő jelentősebb országokat, az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Németországot, Japánt, Franciaországot, Olaszországot és Kanadát említve meg.

Mi, magyarok akár zokon is vehetnénk, hogy a Hungary szó nem szerepel a listán, pedig annak idején igencsak jeleskedtünk a szuverén Koszovó elismerésében.

A koszovói külügyminiszter felsorolta azokat a nemzetközi szervezeteket is, amelyeknek Koszovó már tagja.

Ezek közé tartozik az IMF, a Világbank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, nem szólt viszont azokról, amelyeknek a tagságát nem sikerült megszerezni, így nem említette meg az ENSZ-t sem.



Booking.com

Bolhaköhögés

Haradinaj utalt arra is, hogy a virtuális világban olyan digitális platformok, mint a LinkedIn, a Twitter és a Facebook, már mind frissítették a térképüket.

A koszovói külügyminiszter felhívta a figyelmet Koszovó gyors digitalis fejlődésére és magas internetes jelenlétére is.

Egyúttal hozzátette, hogy az ezen a téren elért eredmények sokkal jobbak, mint a nyugat-balkáni és a kelet-európai régió többi országában.

Ha mindez az utolsó szóig igaz, akkor aligha kétséges, hogy Appleország enged a nyomásnak, és átrajzolja a térképeit.

Egyáltalán nem zárható ki, hogy a koszovói külügyminiszter levelét titkos másolatban elküldte a távozó, és “érkező” amerikai elnöknek is, hogy szponzorálják az ügyet “az almabirodalomban”.

A kínai-amerikai geopolitikai karate után az Apple aligha örülne egy ilyen fejleménynek, még akkor sem, hogy ha a koszovói kérés csak bolhaköhögés Washington és Peking harcához képest, amiben a világ vezető technológiai cégének már voltak vérveszteségei.



Booking.com

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava