Connect with us

Koronavírus

MIGRÁCIÓS KARANTÉN: Szerb katonák figyelmeztető lövéseket adtak le, mert a migránsok ki akartak törni két befogadó központból

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vulin pink
A cikk meghallgatása

A koronavírus-járvány kezdete óta Szerbiában a hadsereg őrzi a migránsokat befogadó központokat, amelyekből közel húsz van az ország egész területén. A jelek szerint a szerb hadsereg ezúttal komolyan veszi, hogy a migránsok nem hagyhatják el a számukra kijelölt helyeket. Erre utal, hogy a szerb katonák figyelmeztető lövésekkel tartottak vissza kitörni készülő migránsokat.

A levegőbe lőttek

Aleksandar Vulin védelmi miniszter az erősen kormánypárti belgrádi Pink kereskedelmi televízióban beszélt arról, hogy a szükségállapot március 15-i kihirdetését követően meghozott rendelkezések értelmében a migránsok kötelesek a befogadó központokban maradni.

A miniszter hozzátette, hogy a migránsok mindaddig nem mozoghatnak szabadon az országban, amíg a járvány tart.

– Figyelmeztető lövésekkel tartották vissza a szerbiai befogadóközpontokat őrző katonák azokat a migránsokat, akik az elmúlt napokban ki akartak törni a számukra kötelezően kijelölt szálláshelyekről

– közölte a védelmi miniszter.


[totalpoll id=”7471″]

Aleksandar Vulin elmondása szerint a befogadóközpontokban elhelyezett 8 800 migráns többsége elfogadta a rendelkezéseket, néhányan viszont a napokban megpróbáltak kitörni két központból is, a katonaság azonban időben reagált.

A miniszter szerint az incidensek során senki sem sérült meg.

– A migránsok két helyen akartak kitörni: az adaševci és a krnjačai táborból. Mindkét esetben a katonák használták a fegyverüket, és figyelmeztető lövéseket adtak le. A migránsok ezt követően szétszóródtak és megnyugodtak. Senki sem menekült el, és nem hagyta el a vészhelyzet idejére kijelölt területet

– nyugtatta meg a tévénézőket a szerb védelmi miniszter.

Az adaševci tábor a horvát határ közelében van, a krnjačai pedig a szerb főváros, Belgrád külterületén.

A törvény ereje

Aleksandar Vulin emlékeztetett arra, hogy a szükségállapot ideje alatt több intézményt is a hadsereg véd, ezek között vannak a befogadóközpontok is.

– Ezek olyan események voltak, amelyek a mi felelősségünk körébe tartoznak, és a lehető legjobb képességünk szerint oldottuk meg őket. Aki nem tartja be a törvényt, azt a törvény értelmében megállítjuk.

– mondta a polgári öltözéket gyakran katonai egyenruhára cserélő szerb miniszter, aki szerint ahol a hadsereg megjelenik, ott rend van.

A migránsválság tetőpontján, 2015-ben mintegy egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része.

A magyar határzár felállítását követően a migránsok inkább Horvátország felé próbáltak meg bejutni az Európai Unióba, bár a koronavírus-járvány kezdete előtt ostromolni kezdték a magyar kerítést is.

(MTI/BALK)

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava