VESZÉLYEZTETETT POLITIKUSOK: Egy szerb diplomata megbetegedett, egy szerb miniszter pedig házi karanténban van

Utolsó módosítás:

A szerb külügyminiszter a szerb állami televízióban megerősítette, hogy az ország egyik ENSZ-diplomatája is megbetegedett. Ivica Dačić megismételte azt a szerb álláspontot, hogy Európa csak a saját érdekeit nézi, Szerbia azonban továbbra is számíthat Kína segítségére. A szerb elnök nem sokkal korábban házi karantént rendelt el a szerb gazdasági miniszter számára, miután ő is a koronavírus által veszélyeztetett csoporthoz tartozik.

A genfi beteg!

A szerb külügyminiszter a szerb közszolgálati televízióban jelentette be, hogy az ország egyik diplomatája is megfertőződött.

Ivica Dačić közölte, hogy a diplomata Szerbia genfi ENSZ-képviseletén dolgozik.

A szerb külügyminiszter hozzátette, hogy tíz nappal ezelőtt pozitív lett a tesztje, és ma kell ellenőrző vizsgálatra mennie.

Remélem, hadd kopogjam le, hogy meggyógyult.

– mondta a szerb külügyminiszter, aki megjegyezte, hogy tegnap Genfben egyébként újabb ezer ember betegedett meg, miután senki sem védett a koronavírussal szemben.

Dačić úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi körülmények között a külpolitikai tevékenység a világon szinte sehol sem létezik.

A külpolitika ma gyakorlatilag a koronavírus elleni harcra korlátozódik, és ez vonatkozik a szerb külügyminisztérium tevékenységére is.

Ki a barát, és ki nem?

A szerb külügyminiszter arról is beszélt, hogy a Kínával fenntartott jó kapcsolatok stabilitást és biztonságot jelentenek Szerbia számára.

Most van kitől beszereznünk az orvosi kellékeket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a gyógyítás szempontjából. Ráadásul jönnek kínai orvosok is, akik segítenek a szerbiai állampolgárok gyógyításában.

Dačić megjegyezte, hogy korábban sok szó esett az európai szolidaritásról, most azonban mindenki saját magával van elfoglalva.

Európa a saját érdekeit nézi, ami jó üzenet számunkra, hogy mi is a magunk érdekeit vegyük figyelembe.

A szerb külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Kínával továbbra is közvetlen kapcsolatot tartanak fenn, akárcsak Indiával, Oroszországgal, és minden más baráti országgal.

Miniszteri karantén

Egy belgrádi napilap nemrég számolt be arról, hogy a szerb elnök házi karantént rendelt el a gazdasági miniszter számára.

Goran Knežević ugyan csak 62 éves, korábban azonban a viszonylag ritka központi idegrendszeri limfómával küzdött, ami miatt a veszélyeztetett csoportba tartozik.

A miniszter elmondta, hogy már jó néhány napja nagybecskereki otthonában tartózkodik, és szigorúan betartja az orvosok tanácsát.

A szerb sajtó azt írja, hogy a gazdasági miniszter 2018-ban nyolc hónapos kemoterápiás és sugárkezelésen esett át, és a betegség miatt járni is újra kellett tanulnia.Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!