Connect with us

Koronavírus

KORONAVÍRUS ÉS HAZAFISÁG: Szerbia belülről fertőződhet meg, ezért lezárhatják a határt a saját állampolgárok előtt is

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

katonak korona
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc
[responsivevoice voice=”Hungarian Female” {rate: 1.7} buttontext=Hallgasd!]Szerbiában a külföldről hazatérők jelentik a legnagyobb gondot – nyilatkozta a szerb miniszterelnök. Ana Brnabić kijelentette, hogy vasárnap óta 65 ezer vendégmunkás, valamint külföldön tanuló vagy üdülő állampolgár tért vissza az országba, jelentős fennakadást okozva a határokon, de veszélyeztetve a Szerbiában élőket is. Médiabeszámolók szerint a hazatérők gyakran megszegik az „önizolációra” vonatkozó rendeleteket, ami miatt már rendőri intézkedések is történtek.

Nem volt hazafias cselekedet!

Szerbiában csütörtökre 97-re nőtt a fertőzöttek száma, és ez még csak a kezdet.

Az országot már nem külföldről, hanem inkább belföldről fenyegeti a legnagyobb veszély, miután a Nyugat-Európában dolgozó szerbiai állampolgárok tízezrei tértek vissza Szerbiába.

A szerb miniszterelnök kiemelte: ezek az emberek annak ellenére tértek haza, hogy a kormány és a köztársasági éppen az ellenkezőjére kérte őket.

A hazatérők mindegyike – attól függően, honnan érkezik – 14-28 napos házi karanténra kényszerül, amit azonban nemigen tartanak be.

Ana Brnabić ezért közölte, hogy a karantén szabályait megszegők súlyos büntetésekre számíthatnak.

Azok – akik igazoltan megfertőznek másokat – 1-8 év börtönre ítélhetők, de akár 2-12 év szabadságvesztést is kaphatnak, ha a fertőzött meghal

– figyelmeztetett a szerb miniszterelnök.

Az lett volna az igazán hazafias cselekedet, hogy ott maradnak, ahol élnek, és nem terhelik meg az itthoni egészségügyi rendszert

– tette hozzá Brnabić, aki szerint azért indult meg a szerb népvándorlás, mert a nyugat-európai országokban általában fizetősek az egészségügyi szolgáltatások, Szerbiában viszont ingyenesen igénybe vehetők.

A szerbiai igazságügyi minisztérium közben már be is jelentette, hogy a dél-szerbiai Pirot börtönébe szállítják azokat, akik nem tartják be az otthoni karanténra vonatkozó intézkedéseket.

Melyek a veszélyeztetett területek?

Legtöbben a kelet-szerbiai és a Koszovóval határos területekre tértek vissza.

A Požarevac közelében lévő Smoljinac lakosságának 80 százaléka dolgozik külföldön, leginkább Ausztriában és Olaszországban.

Elvagyok itt az udvarban, és sehova nem megyek. Ezért nem gondoltam, hogy bárhol is jelentkeznem kellene, talán nincs is miért

– nyilatkozta a szerbiai állami televíziónak egy asszony, aki nemrég tért vissza Ausztriából.

A Prva TV is hasonló jelenséget tapasztalt a Koszovóval szomszédos szerbiai területeken is, ahol a lakosság jelentős része albán nemzetiségű.

A tudósítás szerint Medveđa, Vojnik és Lebane több mint 10 ezer lakosa dolgozik Ausztriában és Észak-Olaszországban, ebből a több mint ötezer Veneto tartományban.

Amikor ünnepek vagy szabadságolások idején a „gastarbeiterek” hazatérnek, akkor jócskán megduplázódik az említett települések lakossága.

A helyiek szerint a most hazatérők a kávéházakban üldögélnek, és nem tartják be az „önizolációra” vonatkozó előírásokat.

Tegnap jött meg az ember külföldről, Magyarország irányából, este tíz körül, de már a kávéházban van, ott láttam

– mondta egy lebanei lakos.

lebane

A helyi egészségügyi stáb szerint a hazatérők mintegy 85-90 százaléka jelentkezik, de a hatóságok maguk is felhívják azokat, akikről tudják, hogy visszatértek Szerbiába.

A határőrségtől megkapják az adataikat, ezért a járőrök felkeresik őket, és ellenőrzik, hogy betartják-e a szabályokat.

Előfordulhat azonban, hogy a nagy nyomás miatt Szerbia a határok teljes lezárása mellett dönt, ami azt jelenti, hogy határozatlan ideig a saját állampolgárait sem engedi be az országba.
[/responsivevoice]


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split-Dalmácia, Zágráb, Šibenik-Knin, Zára és -Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.


ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi

Az olvasás folytatása

Horvátország

VESZÉLYBEN A TURISTASZEZON? Terjed a Delta Horvátországban, de kevesen akarják beoltatni magukat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

cjepko
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

 
Horvátországban azt fontolgatják, hogy jutalmakat és bónuszokat kapnak azok, akik felveszik az koronavírus elleni oltást. Zágrábban már előzetes bejelentkezés nélkül, gyakorlatilag az utcáról be lehetni menni az oltópontokra, de így is alig vannak, akik szeretnék beoltatni magukat. Pedig Szlovénia után terjed a Delta Horvátországban is.

Motiváció nélkül nem megy

Hogyan lehet motiválni az embereket? – ma már ez foglalkoztatja leginkább a Horvát Közegészségügyi Intézetet, amelynek helyettes vezetője szerint jutalmazás nélkül nem nagyon lehet rávenni az embereket arra, hogy beoltassák magukat.

Egyelőre még nem publikus, hogy mi lehet a „jutalomfalat”, de egy-két városban a hegy és Mohamed történetéből okulva, úgy döntöttek, hogy ha az állampolgár nem megy a vakcinához, akkor a vakcina megy az állampolgárhoz.

A Nova TV esti híradója arról számolt be, hogy Belovár (Bjelovar) utcáin feltünt Cjepko, aki, illetve ami egy kisbusz, és házhoz viszi a vakcinát.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök nem lelkesedik az „idomári módszerekért”, viszont felelőtlenek tartja azokat, aki nem adatják be maguknak a védőoltást, miután ez nem csak egészségügyi, hanem gazdasági és pénzügyi kérdés is.

Veszélyben a turistaszezon?

Az említett televízió szerint akár a turistaszezon is veszélybe kerülhet, mert a Delta megjelenése igazából Dalmáciában szembetűnő, bár felütötte a fejét a szlovén-horvát- határ mentén lévő Muraközben, Varasdban (Varaždin), sőt magában a fővárosban, Zágrábban is.

A Nova TV mindezt egy meg nem nevezett epidemiológusra hivatkozva jelentette.

A tudósító azt állította, hogy Dalmáciában tartanak a Delta terjedéséből, miután a legtöbb esetet Šibenik-Knin megyéből jelentették, ahol összesen 19 ilyen beteget regisztráltak, vagyis körülbelül annyit, amennyit egy héttel korábban Szlovéniában.

Az indiai mutáns megjelent Split-Dalmácia megyében is, de ezzel kapcsolatban számok nem hangzottak el.

A tudósítás szerint a Delta-törzs elleni egyetlen védekezés a védőoltás lehet, amelyet Dalmáciában a lakosság mindössze 30%-a „tudhat magáénak”, vagyis ebben a tekintetben az ottaniak jelentősen elmaradnak az országos átlag mögött.

A tudósító megjegyezte, hogy a Delta vírus terjedéséről egyelőre senki sem akar beszélni, nem nehéz kitalálni, hogy miért.


vamos miklos visz a vonat 128 Vámos Miklós: Visz a vonat

Az olvasás folytatása

Koronavírus

SZLOVÉNIÁBAN IS BELEGÁZOLTAK A DELTÁBA: A jövő héttől minden pozitív mintát genetikailag elemeznek, és megerősítik a nyomkövetést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

cretnik removebg preview
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

 
Szlovéniában is kimutatták a koronavírus Delta variánsát, a mutációt már 18 mintában azonosították. Tjaša Žohar Čretnik, a szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH) igazgatója aggasztónak tartja, hogy az esetek többségében a megbetegedések nem köthetők utazásokhoz.

Jövő héten kétszer ennyi lesz

A koronavírus először Indiában beazonosított változata Szlovéniában eddig 18 embert betegített meg, vagyis a szlovénok is belegázoltak a Deltába.

Szlovénia jelenleg azon országok közé tartozik, ahol ennek a változatnak az előfordulása nagyon alacsony, ami egyrészt azzal magyarázható, hogy eddig nem fordítottak neki kellő figyelmet.

A szlovénok mostanáig csak minden ötödik mintát vetettek genetikai vizsgálat alá, ám a jövő héttől minden pozitív mintát genetikailag elemeznek, ezért jelentősen megugorhat a Delta variánstól megfertőződöttek száma.

Čretnik asszony szerint a laboratóriumokban végzett vizsgálatok előzetes eredményei azt mutatják, hogy a jövő héten kétszer annyi esetről számolhatnak be.

Nem csak a külföldről érkezők fertőznek

A szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium igazgatója szerint aggasztó, hogy sok eset nem kötődik külföldi utazáshoz, ezért megerősítik a nyomkövető rendszert.

Szlovéniában az utóbbi napokban egyetlen beteg sem halt meg a koronavírus következtében, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 80-an vannak kórházban, 28-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 798 984-an kaptak védőoltást, közülük 607 763-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 46, illetve 35 százaléka.


vamos miklos visz a vonat 128 Vámos Miklós: Visz a vonat

Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: