Connect with us

Koronavírus

TÍZEZER BETEGRE SZÁMÍTANAK: Szerbia teljesen lezárja a határait, és leállítják a távolsági buszjáratokat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic hatar
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc
[responsivevoice voice=”Hungarian Female” {rate: 1.7} buttontext=Hallgasd!]Szerbiában több mint száz embert betegített meg a koronavírus, hat embert lélegeztetőgépen tartanak. A belgrádi vezetés arra számít, hogy a következő napokban gyorsuló ütemben növekszik a betegek száma. Ezért még szigorúbb intézkedéseket hoztak. Ezek közé tartozik a határok lezárása a közúti, a vasúti és a folyami forgalom előtt. A belgrádi repülőtér sem fogad utasokat. Leállítják a távolsági járatokat is.

Egyre többen betegednek meg!

Maga a szerb elnök jelentette be, hogy Szerbiában 103-ra növekedett a megbetegedések száma.

Aleksandar Vučić szerint ebből 55 személyt kórházban ápolnak, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen.

Szavai szerint a járványügyi szinte teljesen megtelt, ezért egy újabb gyógyintézetet nyitnak meg a koronavírusos betegek előtt.

Ennek fényében jelentette be, hogy további szigorításokat vezetnek be, amelyek közé tartozik a határok teljes lezárása.

Még szigorúbb intézkedéseket vezetünk be, holnap nyolc órától minden közúti, vasúti és folyami határátkelőt lezárunk a személyforgalom előtt. A kamionokon kívül senki sem léphet be Szerbiába.

A szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi két hétben mintegy kétszázezer szerb vendégmunkás tért haza, mindenekelőtt Németországból, Ausztriából, Olaszországból és Franciaországból, ebből 71180 az utóbbi öt napban.

A szerb elnök bejelentette azt is, hogy pénteken déltől leáll a városközi vasúti- és autóbuszközlekedés.

Szerbia több száz lélegeztetőgépet vett!

A szerb elnök bejelentette, hogy Szerbia 18 svéd gyártmányú lélegeztetőgépet szerzett be, amelyek Kairón keresztül érkeztek Szerbiába.

vucic lelegeztetok

Vučić igencsak titokzatosan nyilatkozott a lélegeztetőgépekről, amelyeknek a száma az esti órákban további 7-tel emelkedett, és újabb 9-et várnak még Lipcséből, amelyet már ki is fizettek.

Szombaton este még 100 lélegeztetőgépet várok, amelyek kínai testvéreink adománya. További kétszáz klinikai lélegeztetőgépet vásároltunk, de azt nem mondhatom el, hogy hol, és hogyan. Várakozásaim szerint ezek kedden már a szerb egészségügy rendelkezésére állnak.

A szerb elnök hozzátette, hogy ezzel a témával tovább foglalkoznak, ami miatt már felvette a kapcsolatot más országokkal, és több kereskedővel is.

A szerb elnök jelezte, hogy szeretnék ezer fölé emelni a rendelkezésre álló lélegeztetőgépek számát.

Nem szeretnénk úgy járni, mint az olaszok, hogy döntenünk kelljen, kit kapcsolnak a gépekre, a fiatalabbakat vagy az idősebbeket. Szörnyű lenne azt mondani valakinek, hogy az anyádat lekapcsoljuk, más anyját viszont a gépen hagyjuk. Ezt nem engedhetjük meg.

A szerb elnök hozzátette, hogy oxigén is van elegendő, és már csak a vezetékeket kell a megfelelő helyekre beépíteni.

Tízezer betegre számítanak!

A szerb elnök kijelentette, hogy Szerbia tízezer beteg ellátására készül. Hozzátette, hogy a következő napokban a betegség „csapásszerű” terjedésére kell felkészülni.

Vučić szavai szerint Szerbia hamarosan elegendő teszttel fog rendelkezni, amelyből még a szomszédos országoknak is jut.

A szerb elnök azt is jelezte, hogy 10 millió védőálarc érkezik Szerbiába, amiből mindenkinek jut. Ráadásul két szerbiai üzemben is megkezdik a védőálarcok gyártását.

Hozzátette, hogy a börtönökben a rabok is védőmaszkokat varrnak.

A szerb elnök reagált azokra a bírálatokra, amelyeket az európai szolidaritás elmarasztalása miatt kapott.

Menjenek el Bergamóba, és meséljenek az ottani embereknek az európai szolidaritásról

– előzte meg Vučić a vitát.
[/responsivevoice]

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek - Dalmácia, Zágráb, Šibenik- Knin, Zára és Dubrovnik– Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava