Connect with us

Koronavírus

KÁOSZ A HATÁRON: Szerbia bécsi nagykövete azt tanácsolja, hogy a szerb diaszpóra tagjai ne induljanak haza

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

nickelsdorf
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc
[responsivevoice voice=”Hungarian Female” {rate: 1.6} buttontext=Hallgasd!]A hegyeshalmi-nickelsdorfi határátkelő osztrák oldalán délelőtt 25 kilométeres dugó alakult ki. A sor kora délután már 50 kilométeresre duzzadt, ennek következtében a bécsi reptér és Hegyeshalom között végig dugóban álltak a járművek.

Forduljanak vissza!

Szerbia bécsi nagykövete arra szólította fel összes honfitársát, aki a hegyeshalmi-nickelsdorfi határátkelő osztrák oldalán vesztegelt, hogy forduljanak vissza, és induljanak el Graz felé, ha mindenképpen haza szeretnének térni.

Nebojša Rodić kijelentette, hogy a szerb állampolgárok kizárólag Szlovénián és Horvátországon keresztül érhetik el Szerbiát, mert ez az egyetlen nyitva lévő útvonal számukra.

Amióta a magyar hatóságok lezárták a határokat a külföldi állampolgárok előtt, a nikelsdorfi átjárónál több tíz kilométeres gépkocsisor alakult ki.

Ebben a sorban számos szerb állampolgár vesztegel, akik annak ellenére útra keltek, hogy a szerb vezetők otthonmaradásra szólították fel őket.

A nagykövet szerint a káoszt fokozza, hogy a feltorlódott járművek szoros közelségben állnak egymáshoz, és ezáltal megakadályozzák a magyar járműveket az előre haladásban.

A határátkelő osztrák oldalán jó néhány autóbusz is fennakadt, amelyek Németországból, Ausztriából és más országokból szállítanak utasokat Szerbiába.

Mi mindent megteszünk azért, hogy az osztrák hatóságokhoz fordulva segítsünk nekik

– mondta a bécsi szerb nagykövet, aki szerint a problémát az okozza, hogy a szerb diaszpóra tagjainak többsége nem vette figyelembe Vučić elnök „legőszintébb kérését”, hogy ne kelljenek útra.

A nagykövet megemlítette, hogy az elmúlt 72 órában a szerb diaszpóra több mint 40 000 tagja lépett be Szerbiába.

Ennek alapján aligha cáfolható tény, hogy nagyszámú ember nem tartja be az „önizolációs szabályokat”.

Autóvásárlás Németországban, és egyéb shoppingolás.

Szerbia bécsi nagykövete elmondta, hogy a napokban felhívta egy férfi, aki vasárnap Szerbiából Németországba indult, hogy autót vegyen.

Nebojša Rodić szerint a férfi most azt várja, hogy oldják meg a problémáját, pedig az indulás pillanatában tisztában kellett lennie a helyzettel.

A nagykövet szerint sok külföldön dolgozó szerb állampolgár van, aki haza indult, ami a felelősségtudat teljes hiányát jelzi.

Megdöbbent ez a viselkedés. Nem kereshetünk kiutat úgy, hogy másoktól várjuk annak a helyzetnek a megoldását, amelyet mi idézünk elő a saját felelőtlenségünkkel. Nem kényszeríthetjük a magyarokat arra, hogy engedjék át ezeket az embereket.

– mondta a nagykövet, akinek szavai szerint hasonló helyzetben van -Hercegovina nagykövete is.

Valóban nem tudom megérteni azokat, akik vásárolni indultak külföldre.

Rodić elmondása szerint a nagykövetség alkalmazottai a helyszínre mennek, és felkeresik a határon veszteglő embereket.

Megismételte azonban, hogy nem kényszerítheti Ausztria és Magyarország állami intézményeit arra, hogy átengedjék őket.

A nagykövet megállapította, hogy az ilyen felelőtlenség miatt a nagykövetségek tagjai veszélynek teszik ki magukat, mert olyan emberek közé kell menniük, akik a fertőzés esetleges hordozói lehetnek.
[/responsivevoice]

Fotó:Burgenland ORF

vamos miklos visz a vonat 128 Vámos Miklós: Visz a vonat

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split-Dalmácia, Zágráb, Šibenik-Knin, Zára és Dubrovnik-Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Az olvasás folytatása

Horvátország

VESZÉLYBEN A TURISTASZEZON? Terjed a Delta Horvátországban, de kevesen akarják beoltatni magukat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

cjepko
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 1 perc

 
Horvátországban azt fontolgatják, hogy jutalmakat és bónuszokat kapnak azok, akik felveszik az koronavírus elleni oltást. Zágrábban már előzetes bejelentkezés nélkül, gyakorlatilag az utcáról be lehetni menni az oltópontokra, de így is alig vannak, akik szeretnék beoltatni magukat. Pedig Szlovénia után terjed a Delta Horvátországban is.

Motiváció nélkül nem megy

Hogyan lehet motiválni az embereket? – ma már ez foglalkoztatja leginkább a Horvát Közegészségügyi Intézetet, amelynek helyettes vezetője szerint jutalmazás nélkül nem nagyon lehet rávenni az embereket arra, hogy beoltassák magukat.

Egyelőre még nem publikus, hogy mi lehet a „jutalomfalat”, de egy-két városban a hegy és Mohamed történetéből okulva, úgy döntöttek, hogy ha az állampolgár nem megy a vakcinához, akkor a vakcina megy az állampolgárhoz.

A Nova TV esti híradója arról számolt be, hogy Belovár (Bjelovar) utcáin feltünt Cjepko, aki, illetve ami egy kisbusz, és házhoz viszi a vakcinát.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök nem lelkesedik az „idomári módszerekért”, viszont felelőtlenek tartja azokat, aki nem adatják be maguknak a védőoltást, miután ez nem csak egészségügyi, hanem gazdasági és pénzügyi kérdés is.

Veszélyben a turistaszezon?

Az említett televízió szerint akár a turistaszezon is veszélybe kerülhet, mert a Delta megjelenése igazából Dalmáciában szembetűnő, bár felütötte a fejét a szlovén-horvát-magyar határ mentén lévő Muraközben, Varasdban (Varaždin), sőt magában a fővárosban, Zágrábban is.

A Nova TV mindezt egy meg nem nevezett epidemiológusra hivatkozva jelentette.

A tudósító azt állította, hogy Dalmáciában tartanak a Delta terjedéséből, miután a legtöbb esetet Šibenik-Knin megyéből jelentették, ahol összesen 19 ilyen beteget regisztráltak, vagyis körülbelül annyit, amennyit egy héttel korábban Szlovéniában.

Az indiai mutáns megjelent -Dalmácia megyében is, de ezzel kapcsolatban számok nem hangzottak el.

A tudósítás szerint a Delta-törzs elleni egyetlen védekezés a védőoltás lehet, amelyet Dalmáciában a lakosság mindössze 30%-a „tudhat magáénak”, vagyis ebben a tekintetben az ottaniak jelentősen elmaradnak az országos átlag mögött.

A tudósító megjegyezte, hogy a Delta vírus terjedéséről egyelőre senki sem akar beszélni, nem nehéz kitalálni, hogy miért.


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Az olvasás folytatása

Koronavírus

SZLOVÉNIÁBAN IS BELEGÁZOLTAK A DELTÁBA: A jövő héttől minden pozitív mintát genetikailag elemeznek, és megerősítik a nyomkövetést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

cretnik removebg preview
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

 
Szlovéniában is kimutatták a koronavírus Delta variánsát, a mutációt már 18 mintában azonosították. Tjaša Žohar Čretnik, a szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH) igazgatója aggasztónak tartja, hogy az esetek többségében a megbetegedések nem köthetők külföldi utazásokhoz.

Jövő héten kétszer ennyi lesz

A koronavírus először Indiában beazonosított változata Szlovéniában eddig 18 embert betegített meg, vagyis a szlovénok is belegázoltak a Deltába.

Szlovénia jelenleg azon országok közé tartozik, ahol ennek a változatnak az előfordulása nagyon alacsony, ami egyrészt azzal ázható, hogy eddig nem fordítottak neki kellő figyelmet.

A szlovénok mostanáig csak minden ötödik mintát vetettek genetikai vizsgálat alá, ám a jövő héttől minden pozitív mintát genetikailag elemeznek, ezért jelentősen megugorhat a Delta variánstól megfertőződöttek száma.

Čretnik asszony szerint a laboratóriumokban végzett vizsgálatok előzetes eredményei azt mutatják, hogy a jövő héten kétszer annyi esetről számolhatnak be.

Nem csak a külföldről érkezők fertőznek

A szlovén Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium igazgatója szerint aggasztó, hogy sok eset nem kötődik külföldi utazáshoz, ezért megerősítik a nyomkövető rendszert.

Szlovéniában az utóbbi napokban egyetlen beteg sem halt meg a koronavírus következtében, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 80-an vannak kórházban, 28-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 798 984-an kaptak védőoltást, közülük 607 763-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 46, illetve 35 százaléka.


vamos miklos visz a vonat 128 Vámos Miklós: Visz a vonat

Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: