Connect with us

Koronavírus

KÁOSZ A HATÁRON: Szerbia bécsi nagykövete azt tanácsolja, hogy a szerb diaszpóra tagjai ne induljanak haza

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nickelsdorf
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc
[responsivevoice voice=”Hungarian Female” {rate: 1.6} buttontext=Hallgasd!]A hegyeshalmi-nickelsdorfi határátkelő osztrák oldalán délelőtt 25 kilométeres dugó alakult ki. A sor kora délután már 50 kilométeresre duzzadt, ennek következtében a bécsi reptér és Hegyeshalom között végig dugóban álltak a járművek.

Forduljanak vissza!

Szerbia bécsi nagykövete arra szólította fel összes honfitársát, aki a hegyeshalmi-nickelsdorfi határátkelő osztrák oldalán vesztegelt, hogy forduljanak vissza, és induljanak el Graz felé, ha mindenképpen haza szeretnének térni.

Nebojša Rodić kijelentette, hogy a szerb állampolgárok kizárólag Szlovénián és Horvátországon keresztül érhetik el Szerbiát, mert ez az egyetlen nyitva lévő útvonal számukra.

Amióta a magyar hatóságok lezárták a határokat a külföldi állampolgárok előtt, a nikelsdorfi átjárónál több tíz kilométeres gépkocsisor alakult ki.

Ebben a sorban számos szerb állampolgár vesztegel, akik annak ellenére útra keltek, hogy a szerb vezetők otthonmaradásra szólították fel őket.

A nagykövet szerint a káoszt fokozza, hogy a feltorlódott járművek szoros közelségben állnak egymáshoz, és ezáltal megakadályozzák a magyar járműveket az előre haladásban.

A határátkelő osztrák oldalán jó néhány autóbusz is fennakadt, amelyek Németországból, Ausztriából és más országokból szállítanak utasokat Szerbiába.

Mi mindent megteszünk azért, hogy az osztrák hatóságokhoz fordulva segítsünk nekik

– mondta a bécsi szerb nagykövet, aki szerint a problémát az okozza, hogy a szerb diaszpóra tagjainak többsége nem vette figyelembe Vučić elnök “legőszintébb kérését”, hogy ne kelljenek útra.

A nagykövet megemlítette, hogy az elmúlt 72 órában a szerb diaszpóra több mint 40 000 tagja lépett be Szerbiába.

Ennek alapján aligha cáfolható tény, hogy nagyszámú ember nem tartja be az “önizolációs szabályokat”.

Autóvásárlás Németországban, és egyéb shoppingolás.

Szerbia bécsi nagykövete elmondta, hogy a napokban felhívta egy férfi, aki vasárnap Szerbiából Németországba indult, hogy autót vegyen.

Nebojša Rodić szerint a férfi most azt várja, hogy oldják meg a problémáját, pedig az indulás pillanatában tisztában kellett lennie a helyzettel.

A nagykövet szerint sok külföldön dolgozó szerb állampolgár van, aki haza indult, ami a felelősségtudat teljes hiányát jelzi.

Megdöbbent ez a viselkedés. Nem kereshetünk kiutat úgy, hogy másoktól várjuk annak a helyzetnek a megoldását, amelyet mi idézünk elő a saját felelőtlenségünkkel. Nem kényszeríthetjük a magyarokat arra, hogy engedjék át ezeket az embereket.

– mondta a nagykövet, akinek szavai szerint hasonló helyzetben van Bosznia- Hercegovina nagykövete is.

Valóban nem tudom megérteni azokat, akik vásárolni indultak külföldre.

Rodić elmondása szerint a nagykövetség alkalmazottai a helyszínre mennek, és felkeresik a határon veszteglő embereket.

Megismételte azonban, hogy nem kényszerítheti Ausztria és Magyarország állami intézményeit arra, hogy átengedjék őket.

A nagykövet megállapította, hogy az ilyen felelőtlenség miatt a nagykövetségek tagjai veszélynek teszik ki magukat, mert olyan emberek közé kell menniük, akik a fertőzés esetleges hordozói lehetnek.
[/responsivevoice]

Fotó:Burgenland ORF

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
Indiana Jones Dubrovnikban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt “spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split- Dalmácia, Zágráb, Šibenik- Knin, Zára és Dubrovnik– Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava