KÁOSZ A HATÁRON: Szerbia bécsi nagykövete azt tanácsolja, hogy a szerb diaszpóra tagjai ne induljanak haza

Olvasási idő: 2 perc
[responsivevoice voice=”Hungarian Female” {rate: 1.6} buttontext=Hallgasd!]A hegyeshalmi-nickelsdorfi határátkelő osztrák oldalán délelőtt 25 kilométeres dugó alakult ki. A sor kora délután már 50 kilométeresre duzzadt, ennek következtében a bécsi reptér és Hegyeshalom között végig dugóban álltak a járművek.


Forduljanak vissza!

Szerbia bécsi nagykövete arra szólította fel összes honfitársát, aki a hegyeshalmi-nickelsdorfi határátkelő osztrák oldalán vesztegelt, hogy forduljanak vissza, és induljanak el Graz felé, ha mindenképpen haza szeretnének térni.

Nebojša Rodić kijelentette, hogy a szerb állampolgárok kizárólag Szlovénián és Horvátországon keresztül érhetik el Szerbiát, mert ez az egyetlen nyitva lévő útvonal számukra.

Amióta a magyar hatóságok lezárták a határokat a külföldi állampolgárok előtt, a nikelsdorfi átjárónál több tíz kilométeres gépkocsisor alakult ki.

Ebben a sorban számos szerb állampolgár vesztegel, akik annak ellenére útra keltek, hogy a szerb vezetők otthonmaradásra szólították fel őket.

A nagykövet szerint a káoszt fokozza, hogy a feltorlódott járművek szoros közelségben állnak egymáshoz, és ezáltal megakadályozzák a magyar járműveket az előre haladásban.

A határátkelő osztrák oldalán jó néhány autóbusz is fennakadt, amelyek Németországból, Ausztriából és más országokból szállítanak utasokat Szerbiába.

Mi mindent megteszünk azért, hogy az osztrák hatóságokhoz fordulva segítsünk nekik

– mondta a bécsi szerb nagykövet, aki szerint a problémát az okozza, hogy a szerb diaszpóra tagjainak többsége nem vette figyelembe Vučić elnök “legőszintébb kérését”, hogy ne kelljenek útra.

A nagykövet megemlítette, hogy az elmúlt 72 órában a szerb diaszpóra több mint 40 000 tagja lépett be Szerbiába.

Ennek alapján aligha cáfolható tény, hogy nagyszámú ember nem tartja be az “önizolációs szabályokat”.

Autóvásárlás Németországban, és egyéb shoppingolás.

Szerbia bécsi nagykövete elmondta, hogy a napokban felhívta egy férfi, aki vasárnap Szerbiából Németországba indult, hogy autót vegyen.

Nebojša Rodić szerint a férfi most azt várja, hogy oldják meg a problémáját, pedig az indulás pillanatában tisztában kellett lennie a helyzettel.

A nagykövet szerint sok külföldön dolgozó szerb állampolgár van, aki haza indult, ami a felelősségtudat teljes hiányát jelzi.

Megdöbbent ez a viselkedés. Nem kereshetünk kiutat úgy, hogy másoktól várjuk annak a helyzetnek a megoldását, amelyet mi idézünk elő a saját felelőtlenségünkkel. Nem kényszeríthetjük a magyarokat arra, hogy engedjék át ezeket az embereket.

– mondta a nagykövet, akinek szavai szerint hasonló helyzetben van Bosznia-Hercegovina nagykövete is.

Valóban nem tudom megérteni azokat, akik vásárolni indultak külföldre.

Rodić elmondása szerint a nagykövetség alkalmazottai a helyszínre mennek, és felkeresik a határon veszteglő embereket.

Megismételte azonban, hogy nem kényszerítheti Ausztria és Magyarország állami intézményeit arra, hogy átengedjék őket.

A nagykövet megállapította, hogy az ilyen felelőtlenség miatt a nagykövetségek tagjai veszélynek teszik ki magukat, mert olyan emberek közé kell menniük, akik a fertőzés esetleges hordozói lehetnek.
[/responsivevoice]

Fotó:Burgenland ORFkÁosz a hatÁron: szerbia bécsi nagykövete azt tanácsolja, hogy a szerb diaszpóra tagjai ne induljanak haza KÁOSZ A HATÁRON: Szerbia bécsi nagykövete azt tanácsolja, hogy a szerb diaszpóra tagjai ne induljanak haza balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!