Connect with us

Horvátország

KORONAVÍRUS AZ ÓVODÁBAN: Egy zágrábi óvodás is megbetegedett, 119 gyerek megy karanténba

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Horvátországban eddig 32 embert fertőzött meg a világméretű járványt okozó vírus. A harminckettedik megbetegedett egy zágrábi óvodás. Az érintett óvodát emiatt 14 napra bezárták, a gyerekeket és szüleiket pedig otthoni karanténba helyezték. A horvát miniszterelnök ezt követően bejelentette, hogy két hétre felfüggesztik a tanítást az általános- és a középiskolákban, valamint az egyetemeken, és várhatóan ez vonatkozik majd az óvodákra is, amelyek önkormányzati felügyelet alatt állnak. Andrej Plenković hadat üzent a koronavírusnak, amellyel szavai szerint Horvátország háborúban áll.

Egy óvodás is megbetegedett

Horvátországban megdőlt a hiedelem, hogy a koronavírus gyerekeket nem fertőz meg, a zágrábi hatóságok közlése szerint ugyanis a horvát fővárosban egy óvodás betegedett meg.

– Megerősítést nyert, hogy a koronavírus egy gyermeket fertőzött meg egy zágrábi óvodában. Ezt követően az a döntés született, hogy 14 napra bezárjuk az intézményt, aminek következtében 119 gyermeket, valamint 16 alkalmazottat izolálni kell. Folyamatban van a szülők tájékoztatása az esetről, és mindarról, amit ezzel kapcsolatban kötelesek megtenni

– közölte a zágrábi városi vezetés.

A horvát illetékesek ezzel kapcsolatban további részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

– Annyit mondhatunk, hogy családi okokból nem közölhetünk részleteket, hogy megőrizzük a család anonimitását

– jelentette ki dr. Alemka Markotić, a zágrábi járványügyi kórház igazgatója.

Háború a vírus ellen

A horvát kormány közben újabb intézkedéseket hozott a koronavírus elleni küzdelemeben, amelyeket Andrej Plenković horvát miniszterelnök jelentett be.

– Úgy döntöttünk, hogy két hétre leállítjuk az oktatást az általános és a középiskolákban. Ami az óvodákat illeti, ugyanez kerül bevezetésre, csak az óvodák esetében az erre vonatkozó döntést az érvényes törvények szerint az önkormányzatok hozzák meg. Az egyetemek esetében is ugyanez a modell érvényesül.

A horvát miniszterelnök hozzátette, hogy a tanítás ugyan szünetel, de az iskolák nem zárnak be, így a szülők bevihetik a gyerekeket, ha nem tudnak vigyázni rájuk.

– Arra szeretnénk kérni az idősebb személyeket, hogy legyenek különösen óvatosak, és ne nagyon tegyék ki magukat a veszélyeknek

– tette hozzá a horvát miniszterelnök, aki azt is bejelentette, hogy a koronavírus gazdasági következményeinek egy részét a kormány magára vállalja.

– Elhalasztjuk a személyi jövedelmi adó, a forgalmi adó és a járulékok befizetését. A jövő héten kidolgozzuk az erre vonatkozó törvényeket

– mondta Andrej Plenković, aki szerint az egész világ, az egész Európa és Horvátország is háborúban áll a koronavírussal.

A horvát illetékesek önfegyelmet kértek az ország állampolgáraitól, mert csak rajtuk múlik, hogy milyen gyorsan lehet legyőzni a betegséget.

Ez még mindig csak a kezdet

Vili Beroš, horvát egészségügyi miniszter várakozásai szerint a következő napokban növekedni fog a megbetegedettek száma Horvátországban.

– Ez teljesen világos. A járvány terjedése még nem érte el a csúcsát, és csak reméljük, hogy ez hamarosan megtörténik. Fontos azonban tudni, hogy a megbetegedettek nyolcvan százalékánál a koronavírus nagyon enyhe lefolyású

– nyilatkozta Beroš.

Az egyre súlyosbodó helyzettel kapcsolatban megszólalt a horvát köztársasági elnök is, aki támogatja a kormány intézkedéseit.

Zoran Milanović horvát elnök arra kérte az ország állampolgárait, hogy ne éljenek erőteljes társasági életet.

– Tartsanak távolságot, csökkentsék le a találkozások számát. Ha most van egy születésnap, az lesz jövőre is

– mondta a horvát elnök, aki arra szólította fel a horvátokat, hogy a következő két hétben minél kevesebbet tartózkodjanak házon kívül.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava