Connect with us

Szerbia

REKORDOT DÖNTÖTTEK: Hamis százdollárosok több mint fél milliárd forint értékben

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dollar nyomtato
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 2 perc

A szerb négy személyt tartóztattak le, akik százdolláros bankjegyeket nyomtattak több mint két millió dollár értékben. Ez közel 620 millió forintnak felel meg. A pénzhamisítók a hamis bankjegyeket nem Szerbiában, hanem külföldön akarták teríteni. Egyelőre nem tudni, hogy hány hamis bankjegy került forgalomba a térségben.

Tele volt a padlás

A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség közlése szerint alapos a gyanú, hogy a négytagú bűnözői csoport 2019 eleje óta nagyobb mennyiségű hamis pénzt állított elő Szerbiában, amelyek egy részét padlásokon tárolták.

A rendőrök egészen pontosan 20 564 darabb százdollárost találtak.

A gyanúsítottak Belgrádban és környékén nyomtatták a 100 dolláros bankjegyeket.

A céljuk az volt, hogy a hamis pénzt külföldön, vagyis Szerbián kívül hozzák forgalomba.

Ez azzal lehet összefüggésben, hogy Szerbiában az euró terjedt el, a dollár iránt nincs igazi kereslet.

A másik ok az lehet, hogy a Szerbiai Nemzeti Bank utasítása alapján a pénzváltóhelyek kötelesek ellenőrizni azoknak a személyazonosságát, akik külföldi bakjegyeket szeretnének beváltani.

Ez a rendelet fokozottan vonatkozik az 50 és a 100 dollárosokra.

A pénzváltóhelyek nemcsak a külföldi valutát eladó személyt azonosítják be, hanem feljegyzik a vásárolt pénz sorszámát is.

A pénzhamisítók ezért minden bizonnyal „viszonteladókban” és utcai pénzváltókban gondolkodtak, mert a hamis pénzt a névérték 25%-ért kínálták, vagyis 100 dollárért 25 dollárt kértek.

Ebből könnyen kiszámítható, hogy a pénzhamisítók több mint fél millió dolláros bevételre számíthattak, ami körülbelül 160 millió forintos haszonnak felel meg.

Jó minőségű hamisítványok

Marko Nicović volt belgrádi rendőrfőnök az esettel kapcsolatban kijelentette, hogy jó minőségű hamisítványról van szó, amelyeknek az apróbb hibáit nagyítóval sem könnyű észrevenni.

A dollár a legelterjedtebb pénz a világon, és ezért a pénzhamisítók kedvence. A 100 dolláros egyébként nem rendelkezik a legmodernebb biztonsági jegyekkel, mint például az euró vagy a japán jen.

Nicović szerint a mostani hamisítvány megtévesztésig hasonlít az igazi 100 dollárosra, megfelelő papírra nyomtatták, ellenálló a gyűrődéssel szemben és a színe is jó.

A volt belgrádi rendőrfőnök ezért azt tanácsolta az embereknek, hogy csak legális helyen váltsanak pénzt.

dollarok

Benjamin Franklin utóélete

Szerbiában tavaly körülbelül kétezer hamis bankjegyet találtak, amelyek között egyaránt volt dinár, euró és dollár is.

Az utóbbi tíz évben a szerbiai pénzhamisítók a leggyakrabban éppen a százdollárost másolták, amelyen Benjamin Franklin képmása látható.

Az utóbbi néhány évtizedben a mostani a legnagyobb méretű pénzhamisítás Szerbiában, amelyet a szerb rendőrök több hónapos megfigyelő munkát követően lepleztek le.

Az akció során a rendőrök nemcsak a hamis bankjegyeket kobozták el, hanem az előállításukhoz szükséges eszközöket is.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Szerbia

Mégsem Szerbiában a legnagyobb a kereset a régióban, ahogy a szerb elnök állítja

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Szerb kereset
Szerbiában januárban csökkent az átlagkereset decemberhez képest
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

A szerbiai statisztikai hivatal szerint januárban a keresetek alacsonyabbak voltak Szerbiában, mint decemberben. A fizetések tekintetében az ország nem az első helyen áll a régióban, mint ahogy azt Aleksandar Vučić állította egyik, múlt havi médiaszereplése alkalmával, és miután a szerb államfő csak 2025-re jósolja az ezer eurós átlagfizetés elérését, Szerbia így csak akkor hozza azokat a számokat, amelyeket Horvátország és Szlovénia már megugrott.

Mégsem annyira jó a kereset

A belgrádi Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) közlése szerint az emberek Szerbiában átlagosan 82 769 dinárt kerestek az idei év első hónapjában. Ez mintegy 268 ezer forintnak, azaz 705 eurónak felel meg, ez a nettó
bér.

A szorgos szerb statisztikusok azt is kiszámolták, hogy az előző év azonos hónapjához képest 2023 januárjában a bruttó átlagkereset és a nettó átlagkereset nominálisan 16,7%-kal, reálértéken pedig 0,8%-kal volt magasabb.

Ebből viszont logikusan következik, hogy az éves infláció januárban 15,9% volt.

A közzétett számokból az is kiderült, 2022 decemberéhez képest a 2023. januárra számított bruttó átlagkereset nominálisan 0,9%-kal, reálértéken pedig 2,3%-kal alacsonyabbnak bizonyult, míg a nettó átlagkereset nominálisan 1,7%-kal, reálértéken pedig 3,1%-kal volt kisebb havi szinten.

A nettó medián kereset 2023. januárjában Szerbiában 62 964 dinár volt, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók 50%-a keresett ennyit, vagy ennél kevesebbet, vagyis fél országnak legfeljebb 536 eurónak megfelelő fizetéssel kellett beérnie.

Büszke a kínai táblájára

A szerb elnök televíziós szereplései alkalmával általában hatalmas gazdasági sikerekről számol be, amelyeket állítása szerint követ a bérek emelkedése is.

Szerb kereset

Vučić egy hónappal ezelőtt arról tájékoztatta az ország apraját és nagyját a közszolgálati televízióban tartott „vendégszereplése” alkalmával, hogy Szerbiában gyorsabban nőnek a fizetések, mint a régió összes országában, és – mint mondta – ma már ők az elsők, amit a kínaiaktól kapott digitális tábláján le is vezetett.

A szerb elnök a digitális tábláját legutóbb már az élőben közvetített „nemzeti sajtótájékoztatójára” is bevitte, de nem használta, pedig „fenyegetődzött vele”.

Vučić tavaly még a prezentációkat papíralapú flipchartok segítségével tartotta a Good Will Hunting főszereplőjét megszégyenítő gyorsasággal, a gondos kínaiak azonban látván, hogy a szerb elnök született matematikai zseni, ajándékoztak neki egy-két digitális táblát.

Azon mégis csak jobban festenek a számok a gazdasági jólétről, mellékesen szólva Vučić büszke is a tábláira, szinte gyermeki infantilizmussal ragaszkodik hozzájuk, amivel jó reklámot csinál a kínai IT-iparnak, bár név szerint egyik céget sem említette meg eddig.

Parasztvakítás elnöki szinten

A belgrádi Vreme című hetilap közben vette a fáradságot, hogy összehasonlítsa a szerbiai statisztikai hivatal számait a hasonló régiós közlésekkel.

Mondani sem kellene, hogy a számok egyáltalán nem azt mutatták, amit a szerb elnök állít, mert Montenegróban az átlagkereset 757 euró, Észak-Macedóniában 560 euró, Bosznia-Hercegovinában 616 euró, Horvátországban 1094, Szlovéniában pedig 1399 euró.

A belgrádi hetilap Koszovót külön nem említette, hiszen Szerbiában azt nem tekintik ország, de mi tagadás Koszovó a maga 432 eurós nettó keresetével (2021-es adat) aligha veszélyezteti a „szerb elsőséget”.

Szlovénia, Horvátország és Montenegró viszont igen, így Szerbia csak a negyedik helyen kullog a volt Jugoszlávia területén létrejött országok „versenyében”.

A szerb elnök táblája

SZERB GOOD WILL HUNTING: A szerb elnök a kínai tábláján bizonyítja, hogy 718 nagyobb 726-nál (Forrás: Screenshot)

A szerb elnök az említett táblára Horvátországot és Szlovéniát azonban nem vitte fel, pedig a horvátokkal történő rivalizálás gyakran előkerül, ezért csak négy ország maradt a keresetekkel kapcsolatos nyugat-balkáni selejtező csoportban.

Ahhoz viszont kicsit csalni kellet, hogy Szerbia ebben a csoportban megszerezze az első helyet, így fordulhatott elő, hogy 718 nagyobb 726-nál.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Szerbia

Homokvihar okozott tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Homokvihar
Totálkárosra tört autók Szabadka környéken (Forrás: Subotica.com)
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

Homokvihar idézett elő tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között, mindössze 20-30 kilométerre a magyar határtól. A Vajdaságban szokatlan természeti jelenség következtében 14 autó szaladt egymásba, miután a sofőrök semmit sem láttak.

Homokvihar miatt ütköztek össze

A járművek egy pillanat alatt eltűntek a viharban a Szabadkáról Nagyfény (Žednik) felé vezető „régi úton”, amikor a szél a környező földeken felkavarta a homokot.

Az ütközések következtében több jármű totálkárosra tört, de a tömegszerencsétlenség – valami csoda folytán – emberéleteket nem követelt.

Az ütközések következtében tizenegy ember került a szabadkai kórházban, de egyikük sincs életveszélyben, ketten szenvedtek súlyosabb, kilencen pedig könnyebb sérüléseket.

A videóban látható autó utasai megpróbálták kikerülni az egymásba szaladt autókat, amikor nagy valószínűséggel valaki nekik ütközött.

Ekkor kiszálltak az autóból, hogy megállítsák az újonnan érkezők autókat a nagyobb a baj elkerülése érdekében.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: