Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

REKORDOT DÖNTÖTTEK: Hamis százdollárosok több mint fél milliárd forint értékben

dollar nyomtato
Olvasási idő: 2 perc

A négy személyt tartóztattak le, akik százdolláros bankjegyeket nyomtattak több mint két millió dollár értékben. Ez közel 620 millió forintnak felel meg. A pénzhamisítók a hamis bankjegyeket nem Szerbiában, hanem külföldön akarták teríteni. Egyelőre nem tudni, hogy hány hamis bankjegy került forgalomba a térségben.

Tele volt a padlás

A szerbiai elleni ügyészség közlése szerint alapos a gyanú, hogy a négytagú bűnözői csoport eleje óta nagyobb mennyiségű hamis pénzt állított elő Szerbiában, amelyek egy részét padlásokon tárolták.

A egészen pontosan 20 564 darabb százdollárost találtak.

A gyanúsítottak Belgrádban és környékén nyomtatták a 100 dolláros bankjegyeket.

A céljuk az volt, hogy a hamis pénzt külföldön, vagyis Szerbián kívül hozzák forgalomba.

Ez azzal lehet összefüggésben, hogy Szerbiában az euró terjedt el, a dollár iránt nincs igazi kereslet.

A másik ok az lehet, hogy a Szerbiai Nemzeti Bank utasítása alapján a pénzváltóhelyek kötelesek ellenőrizni azoknak a személyazonosságát, akik bakjegyeket szeretnének beváltani.

Ez a rendelet fokozottan vonatkozik az 50 és a 100 dollárosokra.

A pénzváltóhelyek nemcsak a külföldi valutát eladó személyt azonosítják be, hanem feljegyzik a vásárolt pénz sorszámát is.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A pénzhamisítók ezért minden bizonnyal “viszonteladókban” és utcai pénzváltókban gondolkodtak, mert a hamis pénzt a névérték 25%-ért kínálták, vagyis 100 dollárért 25 dollárt kértek.

Ebből könnyen kiszámítható, hogy a pénzhamisítók több mint fél millió dolláros bevételre számíthattak, ami körülbelül 160 millió forintos haszonnak felel meg.

Jó minőségű hamisítványok

Marko Nicović volt belgrádi rendőrfőnök az esettel kapcsolatban kijelentette, hogy jó minőségű hamisítványról van szó, amelyeknek az apróbb hibáit nagyítóval sem könnyű észrevenni.

A dollár a legelterjedtebb pénz a világon, és ezért a pénzhamisítók kedvence. A 100 dolláros egyébként nem rendelkezik a legmodernebb biztonsági jegyekkel, mint például az euró vagy a japán jen.

Nicović szerint a mostani hamisítvány megtévesztésig hasonlít az igazi 100 dollárosra, megfelelő papírra nyomtatták, ellenálló a gyűrődéssel szemben és a színe is jó.

A volt belgrádi rendőrfőnök ezért azt tanácsolta az embereknek, hogy csak legális helyen váltsanak pénzt.

dollarok


Benjamin Franklin utóélete

Szerbiában tavaly körülbelül kétezer hamis bankjegyet találtak, amelyek között egyaránt volt dinár, euró és dollár is.

Az utóbbi tíz évben a szerbiai pénzhamisítók a leggyakrabban éppen a százdollárost másolták, amelyen Benjamin Franklin képmása látható.

Az utóbbi néhány évtizedben a mostani a legnagyobb méretű pénzhamisítás Szerbiában, amelyet a ök több hónapos megfigyelő munkát követően lepleztek le.

Az akció során a rendőrök nemcsak a hamis bankjegyeket kobozták el, hanem az előállításukhoz szükséges eszközöket is.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

tarhelypar-412 Aestherar 412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: