Connect with us

Bosznia

PUNK SZÍNHÁZ GUSZLÁVAL: A modern “Hasanaginica” nyerte az újvidéki Sterija Játékokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Urbán András rendezése kapta a legnagyobb szerbiai színházi fesztivál legfontosabb díjait. A Jászai Mari-díjas vajdasági magyar rendező által újragondolt Hasszán Aga felesége (Hasanaginica) nyerte a legjobb előadásnak, a legjobb színésznőnek, a legjobb dramaturgnak és a legjobb zenének járó elismerést a Sterija Játékokon.

Az Újvidéki Színház előadása egy nagy szerb klasszikus, Ljubomir Simović Hasszán Aga hitvese című drámája nyomán készült. A punkzenével teletűzdelt előadás a jogfosztott nőről szól, akit a férfi társadalom eltipor.

A progresszív színházzal foglalkozunk
Urbán András, rendező: Bemutatjuk, hogy milyennek kellene lennie a nőnek, azaz a férfi társadalom tulajdonképpen mit vár el most a gyengébb nemtől. Az egyik legnagyobb erény a szégyen, vagy a szégyentől való félelem, és a tisztesség megóvása.

A főszerepet a többszörösen díjazott Béres Márta alakítja, aki játékáért a legjobb színésznőnek járó elismerést is átvehette. Az általa megformált Hasanaginica azt vágja a színpadról a világ szemébe, hogy “nem szülök az államnak, a népnek, a nemzetnek, a vallásnak”.

A Hasnaginica most először magyarul
Béres Márta, a legjobb színésznő: Ahogy múltak a próbák, volt egy pillanat, amikor éreztem, hogy ez nem könnyű. Egészen a próbafolyamat utolsó egyharmadáig nem voltam tisztába vele, hogy mibe mentem bele.

A Hasanaginica igazi balkáni darab, amely az egykori boszniai pasaluk területén lévő Imotsko környkén született népballada alapján készült. A szájhagyomány által terjedő balladát egy olasz utazó és etnográfus Alberto Fortis 1774-ben jegyezte le. Ebből írt drámát a múlt században Ljubomir Simović.

A 64. Sterija Játékokon május 26. és június 3. között nyolc előadás versengett a díjakért. A kritikusok díját szintén Urbán András érdemelte ki a M.I.R.A. című előadással, amelyet a belgrádi Bitef Színházban mutattak be. A versenyen kívül bemutatott külföldi előadások között a Katona József Színház Ithaka című előadását is láthatta a közönség.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava